14 / 05 / 2024

TMO'nun buğday stoku yeterli mi? Çiftçiler dikkat! Buğday çok yüksek fiyattan mı alınacak?

TMO'nun buğday stoku yeterli mi? Çiftçiler dikkat! Buğday çok yüksek fiyattan mı alınacak?

Buğday ihracatının büyük hata olduğunu söyleyen sanayiciler, iki sene önce şekerde yaşandığı gibi Türkiye’nin gelecek döneme çok yüksek fiyattan buğday ithal etmek zorunda kalabileceğini gündeme getirdi. 



TMO’nun şu an elinde yeterli buğday olduğunu düşünmesi sebebiyle ihracata karışmadığına vurgu yapan sanayiciler, "Tahminlere göre şu an Türkiye’nin elinde 3.7 milyon ton civarında makarnalık buğday var. Keşke TMO böyle bir karar almadan önce önümüzdeki yılın buğdaylarının ekileceği döneme de bekleseydi" diyerek bu sene kuraklık sıkıntısı olduğunun altını çizdi. 

Yani seneye buğdayın olup olmayacağının bilinmediğini aktaran sanayiciler, "Bütün olumsuz senaryolar gerçekleşirse Türkiye bugün 385 dolara ihraç ettiği buğdayı 500 dolara hatta iki katına ithal etmek zorunda kalabilir" açıklamasında bulundu.

TMO nun buğday stoku yeterli mi? Çiftçiler dikkat! Buğday çok yüksek fiyattan mı alınacak?

Tahıl Koridoru Anlaşması’nın durdurulmasının ardından açıklamalarda bulunan Eksun Gıda Genel Müdürü Ahmet Demir, yakın zamanda panik oluşturacak bir durum beklenmemekle birlikte, tahıl ticaretinin yeterli miktar ve hacimlerdeki ticareti için koridorun öneminin altını çizdi. Gıda güvenliği kavramının önemine de değinen Demir, “Ukrayna ve Rusya’nın tahıl ve diğer gıda ürünlerini dünya pazarlarına sunması için imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşması, bu güvenliğe katkı sunan, tahılın yeterli miktarda dünyaya dağılımını sağlayan yegane unsurlardan biri olarak karşımıza çıkıyor” şeklinde konuştu.

Demir, tahıl üretiminin devamlılığının esas olduğunun da altını çizdiği açıklamalarında, “Konuyu ayrıca sürdürülebilirlik açsından da ele aldığımızda, karşımıza sürekli üretilebilir olması gereken bir ürün görüyoruz. Küresel açıdan baktığımızda, gıdaya ulaşamayan birçok ülke ve insanı göz önüne alırsak buğday üretiminin sürekliliğinin gıda güvenliği kapsamında elzem olduğunu görürüz. Dünya bize her yıl hasat zamanı tahıl ürünlerini veriyor. Ancak küresel olarak üretimin durduğunu düşündüğümüzde, dünyanın mevcut stoku 1 yıldan fazla, 2 yıldan ise azdır. Yani buğday spekülatif bir ürün değildir. Dolayısıyla dünyayı uzun süreler idame edilebilecek kritik stoklar bulunmuyor. Ancak elbette yakın zamanda panik yapacak bir durum görünmemekle birlikte, küresel tahıl ticareti akışının sağlıklı bir biçimde yapılmasında önemli bir rol oynayan tahıl koridorunun açık kalmasını önemsiyoruz” şeklinde konuştu. 

Kızılbük Thermal Wellness Resort ile otel konforunda tatil fırsatı!

Garanti BBVA'dan yenilik: Uçtan uca dijital oto kredisini başlattı!

Nissan-Renault ortaklığı elektrikleniyor!


Geri Dön