29 / 04 / 2024

TOBB ETÜ Garaj Girişimci Yetiştirme Atölyesi Diyarbakır'da şube açıyor!

TOBB ETÜ Garaj Girişimci Yetiştirme Atölyesi Diyarbakır'da şube açıyor!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, son dönemde Güneydoğu illerinde yaşanan gerginliğin huzuru bozduğunu ve iş dünyasının moralinin olumsuz etkilendiğini belirtti...



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, son dönemde Güneydoğu illerinde yaşanan gerginliğin huzuru bozduğunu ve iş dünyasının moralinin olumsuz etkilendiğini belirtti. "Burada huzursuzluk varsa Ankara'daki Rifat'ta huzur olamaz" diyen Hisarcıklıoğlu, ekonominin gelişmesi için mutlaka 'huzurun' olması gerektiğini vurguladı. 


Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki TOBB Yönetim Kurulu ve bazı işadamlarından oluşan heyet, hafta sonu Batman ve Diyarbakır'da etkinlikler gerçekleştirdi. TOBB Yönetim Kumlu toplantısı dün Diyarbakır'da yapıldı. Etkinliklerin Batman ayağına Maliye Bakam Mehmet Şimşek de katıldı. Bu arada, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nin girişimcilik destek ofisi olan TOBB ETÜ GARAJ'ın bir biriminin de Diyarbakır'da açılacağı duyuruldu. 


Anket sonuçları moral bozulmasını gösterdi

Batman temaslarında bir açıklama yapan Hisarcıklıoğlu, Doğu ve Güneydoğu'daki 24 ilde 464 işadamıyla mayıs ve kasımda iki anket gerçekleştirildiğini kaydetti. Anketlerde 6-7 Ekim'deki eylemlerin etkisinin görüldüğünü kaydeden Hisarcıklıoğlu, olayları, "Kendi ayağımıza kurşun sıkmak" olarak niteledi ve "Çözüm süreci ve huzur çok önemli. Huzur olmadan ticaret, ticaret olmadan zenginlik olmaz" dedi. Anketlerde, en umutlu bölge Güneydoğu çıktı. En umutlu il yüzde 90 ile Batman olurken, Diyarbakır yüzde 82, Gaziantep yüzde 73, Bingöl yüzde 70 ile izledi. 6-7 Ekim'deki olaylardan sonra kasımda yenilenen ankette ise oranlar geriledi. Batman'da işadamlarının geleceğe yönelik umutları yüzde 60'a düştü. Diyarbakır'da yüzde 82'den 69'a geriledi. Doğu ve Güneydoğu'daki 24 ilin ortalamasında ise umutlar yüzde 47'den 43'e indi. Aynı dönemde satışların düşeceğini bekleyenlerin oram yüzde 23'ten 32'ye çıktı. Çalışan sayısının azalacağını düşünenlerin oram yüzde 16'dan 18'e çıktı. 

TOBB heyetinin ziyaretine Batman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdulkadir Demir ve Batman Ticaret Borsası Başkanı Arif Güneş ev sahipliği yaptı. Etkinlik kapsamında TOBB tarafından yaptırüan 16 derslikli okulun inşaatı ziyaret edildi. 


'Daha müreffeh yaşamanın ilacı huzurdur' 

Hisarcıklıoğlu, Diyarbakır'da düzenlenen odalar ve borsalar müşterek toplantısında yaptığı konuşmada da son dönemdeki gerginliğin moralleri bozduğunun altını çizdi. Hisarcıklıoğlu, "Başkanların hepsi yeni OSB istiyordu. Yatırımcıyı nasıl çekeriz diye konuşuyorlardı. Kazanmak istiyor musun, her gün daha müreffeh yaşamak istiyorsan bunun ilacı huzurdu. Burada huzursuzluk varsa Ankara'daki Rifat'ta huzur olamaz. Sizde huzur yoksa bende de yok. Birbirimizin ayrılmaz bir bütünüyüz. Birlikte rahmet ve bereket ayrılıkta zahmet vardı" dedi. 


Hedef Diyarbakır'dan 1 milyar dolar ihracat

Hisarcıklıoğlu, iş dünyasınm devletten mali kaynak beklemediğini söylediği konuşmasında, "Arkamız sıvazlansın. Yok maliye yok sigorta müfettişi korkusu olmasın" şeklinde konuştu. Hisarcıklıoğlu, 2014 un ilk 9 ayında Türkiye'nin ihracatı yüzde 5, Diyarbakır'ın ihracatının ise yüzde 38 arttığım hatırlatarak, "Şu andaki rakam 237 milyon dolar. Diyarbakır daha fazlasını yapabilir. Birinci hedef 1 milyar doları yakalamak olmalı" diye konuştu. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar da "Ekonomik kalkınma barış ve istikrar istiyor. Hepimiz bir gemideyiz bir yerden su alırsa o gemi batar. Diyarbakır'daki acının Samsun'u etkilememesi, Konya'daki sevincin Diyarbakır'a yansımaması mümkün değildir. Barış süreci için tüm kesimler zamana yaymadan siyasi kaygı taşımadan üzerine düşen sorumluluğunu yerine getirmelidir" diye konuştu. Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Ebubekir Bal da çözüm sürecine tüm kesimlerin destek vermesini istedi. 


'Eninde sonunda Türkiye ilk 10'da olacak' 

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, çözüm sürecinin herkes için büyük önem taşıdığını vurgulayarak, bu süreç işlerken yapılan şiddet eylemlerine karşı çıktı. 

Şimşek, "Madem çözüm var, eli silahlı insanlar niye var?" diye konuştu. Şimşek, Batman'da yüksek vergi ödeyen işadamlarına yönelik düzenlenen törende konuştu. Türkiye'nin büyümesini sürdürdüğünü belirten Şimşek, Türkiye'nin gelecekte 5-6 trilyon dolarlı bir GSYH ile Avrupa'da ikinci sıraya kadar yükseleceğini belirtti. Türkiye'nin kötüye gittiği yönünde bir algı oluşturulmaya çalışıldığını belirten şimşek, "Kalıcı bir şekilde iyileşme devam ediyor. 5-6 trilyon dolar milli gelirle Avrupa'da ilk iki, dünyada da ilk 10'da eninde sonunda olacağız" diye konuştu. 


TOBB ETÜ GARAJ Diyarbakır'da şube açıyor, fakülte yolda 

TOBB, Güneydoğu Anadolu'ya moral çıkarması yaptı TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinin girişimcilik, inovasyon ve Ar-Ge süreçlerini desteklemek üzere oluşturduğu TOBB ETÜ GARAJ Girişimci Yetiştirme Atölyesi' Diyarbakır'da şube açacak. TOBB ETÜ'nün Diyarbakır'da YÖK'ün onaylaması halinde bir fakülte açacağı da açıklandı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB ETÜ GARAJ'ın 'bacası olmayan bir kurum' olduğunu belirterek, "Bacası yok ama bacayı tüttürecekleri burada yetiştireceğiz. 


Diyarbakır'daki girişimcileri çıkarmak için atölyeyi oda bünyesinde kuruyoruz, iyi kullanılırsa Diyarbakır'da müthiş bir dinamizm var" dedi. GARAJ Girişimcilik Atölyesi'ni tanıtan Hisarcıklıoğlu, dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden önde gelenlerinin "garajda kurulan şirketler" olmasından dolayı bu ismin seçildiğini hatırattı ve "Google Microsoft ve Apple gibi firmalar garajda kuruldu. Bu şirketleri genç insanlar kurdu. Google'ın borsa değeri 370 milyar dolara geldi. Microsoft 400 milyar dolar, Apple da yine bir garajda kurulmuş ve değeri 670 milyar dolar" diye konuştu. 


Girişimci Yetiştirme Atölyesi, girişimcilere finansman ve teknik başta olmak üzere her türlü desteği sağlayacak. Hazine aracılığıyla kaynak desteği sağlanmasının yanı sıra dünyanın önde gelen girişimcileri de bölge gençlerine eğitim verecek. Başarılı olanlar ürünlerini satmaya başladıktan sonra süreç tamamlanacak. 


Dünya



Geri Dön