20 / 11 / 2024

Tokat Sulusaray'da 200 ev kamulaştırılacak!

Tokat Sulusaray'da 200 ev kamulaştırılacak!

Tokat'ta, Sebastapolis Antik Kenti üzerinde kurulu bulunan ve merkez nüfusu 3 bin 500 olan Sulusaray ilçesindeki 200 evi kamulaştırma çalışmaları sürüyor.




Sulusaray Belediye Başkanı Halil Demirkol, yaptığı açıklamada, Sebastapolis Antik Kenti'nin ilçe merkezinde olduğunu, antik kentle ilgili 1989 yılında kazı çalışmaları yapıldığını söyledi.

Sebastapolis Antik Kenti'nin bölgenin turizme kazandırılması gereken en önemli yeri olduğunu ifade eden Demirkol, belediye olarak antik kentle ilgili yaptıkları çalışmalarla ilgili şunları aktardı: 


"Antik kentin imar planı olmadığı için yıllardır kazı çalışması yapılmamış. 2013 yılında tekrar kazı çalışmaları başladı, 3 yıldır da devam etmekte. Kazılarda en büyük sorun, yapılaşma nedeniyle kamulaştırma çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığınca yürütülememiş. Koruma imar planına ihtiyaç duyulmuş. Bu belediyemize bildirildiğinde yaklaşık 2 yıl süren çalışma neticesinde koruma imar planı bitti. Koruma planı buranın geleceğinde büyük önem taşıyor."


- "Yaklaşık 200 ev kamulaştırmayı bekliyor"

Antik kentin koruma imar planının olmasının yürütülecek çalışmalarda büyük yarar sağlayacağını vurgulayan Halil Demirkol, "Bir an önce buranın turizme kazandırılmasında da ivme almış olacağız. İmar planın olması Sepastapolis'in gün yüzüne çıkmasında önemli rol oynayacağını düşünüyorum. Burası yaklaşık 70 bin kişinin yaşadığı bir kentmiş. Hocalarımızın yaptığı araştırmalar da buna varıyor. Bir çok vilayet buraya bağlıymış. Antik kent üzerinde bulunan yaklaşık 200 ev kamulaştırmayı bekliyor. Her sene İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği tarafından 10'a yakın evin kamulaştırma çalışmaları yapılıyor. Buradaki evlerin  TOKİ  tarafından başka yere taşınmasıyla ilgili bir proje var. Bunun da bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor" dedi.


Vali Cevdet Can'ın Galler Prensi Charles'ı bir süre önce ilçelerine davet ettiğini hatırlatan Demirkol, "Sulusaraylılar Prens Charles'ı büyük bir heyecan ile bekliyor. Prens daha önce gizli gelip gitmiş. Sayın Valimiz Prens Charles'ı davet etmişti. Antik kentimiz, Galler Prensi Charles'ın iki kez ziyaret ettiği ve değer verdiği bir kent. Bu kentin değerini kamuoyu biliyor" diye konuştu.


- Sebastapolis Antik Kenti

Tokat kent merkezine 69 kilometre uzaklıktaki Sulusaray'da bulunan ve kuruluş tarihi kesin olarak bilinmeyen Sebastapolis Antik Kenti'nin, bazı kaynaklarda milattan önce 1. yüzyılda kurulduğu belirtiliyor.

Roma İmparatoru Trajan zamanında, milattan sonra 98-117 yıllarında, Pontus Galatius ve Polemoniacus eyaletlerinden ayrılarak Cappadocia (Kapadokya) eyaletine dahil edildiği kaydedilen antik kentin, o dönem geçiş yolları üzerinde bulunması ve günümüzde de kullanılan termal kaynaklar sayesinde 2 bin yıl kadar önce Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olduğu anlatılıyor.


Roma İmparatorluğu döneminde çok az şehrin sahip olduğu zenginliğin bir göstergesi olarak para basma yetkisine sahip olduğu ifade edilen Sebastapolis'in, büyük savaşlar, yıkımlar, afetler ve geçiş yollarının değişmesi sonucu eski önemini kaybettiği, zamanla unutulduğu kaydediliyor.


Bugün Gazetesi


Haber Anayurt'ta şu şekilde yer aldı;


 Tokat'ta, Sebastapolis Antik Kenti üzerinde kurulu bulunan ve merkez nüfusu 3 bin 500 olan Sulusaray ilçesindeki 200 evi kamulaştırma çalışmaları sürüyor. 

Sulusaray Belediye Başkanı Halil Demirkol, Sebastapolis Antik Kenti'nin ilçe merkezinde olduğunu, antik kentle ilgili 1989 yılında kazı çalışmaları yapıldığını söyledi. 

Sebastapolis Antik Kenti'nin bölgenin turizme kazandırılması gereken en önemli yeri olduğunu ifade eden Demirkol. belediye olarak antik kentle ilgili yaptıkları çalışmalarla ilgili şunları aktardı: "Antik kentin imar planı olmadığı için yıllardır kazı çalışması yapılmamış. 2013 yılında tekrar kazı çalışmaları başladı, 3 yıldır da devam etmekte. Kazılarda en büyük sorun, yapılaşma nedeniyle kamulaştırma çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığınca yürütülememiş. Koruma imar planına ihtiyaç duyulmuş. Bu belediyemize bildirildiğinde yaklaşık 2 yıl süren çalışma neticesinde koruma imar planı bitti. Konuna planı buranın geleceğinde büyük önem taşıyor." Antik kentin koruma imar planının olmasının yürütülecek çalışmalarda büyük yarar sağlayacağını vurgulayan Halil Demirkol, "Bir an önce buranın turizme kazandırılmasında da ivme almış olacağız, imar planın olması Sepastapolis'in gün yüzüne çıkmasında önemli rol oynayacağını düşünüyorum. Burası yaklaşık 70 bin kişinin yaşadığı bir kentmiş. Hocalarımızın yaptığı araştırmalar da buna varıyor. Bir çok vilayet buraya bağlıymış. Antik kent üzerinde bulunan yaklaşık 200 ev kamulaştırmayı bekliyor" dedi.


Anayurt


Geri Dön