06 / 01 / 2025

TOKİ 2013'te yöresel mimariye uygun konutlar yapacak!

 TOKİ 2013'te yöresel mimariye uygun konutlar yapacak!

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ahmet Haluk Karabel, İdare bünyesinde oluşturulan Tasarım Birimi ile artık Türkiye genelinde daha görsel, Osmanlı-Selçuklu mimarisine, yöresel mimari örneklerine uygun projeler üreteceklerini açıkladı...




Karabel, konut ve sosyal donatı inşaatlarında, bölgenin yapı malzemelerini de kullanarak yöresel mimari çerçevesinde yapmaya çalışacaklarını bildirdi.  TOKİ  Başkanı, ''TOKİ, 2013 yılını yeni değişen imajıyla karşılayacak. Konutlarda, 2013 yılı itibarıyla artık özellikle ön cephelerde farklılık görmeye başlayacaksınız.” diye konuştu. 


TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, İdarenin önümüzdeki dönemde inşa edeceği konutların mimarisi bilgi verdi. TOKİ konutlarının tek tip olması konusundaki eleştirilere dikkat çeken Karabel, eleştirileri dikkate alarak, TOKİ'nin gerçekleştirdiği işleri daha iyi seviyeye taşımayı amaçladıklarını söyledi. 


Yöresel mimari ön planda olacak 

Konut üretiminde bugüne kadar konuşulagelen çalışmaların dışına çıkmayı amaçladıklarına değinen TOKİ Başkanı Karabel, İdare bünyesinde Tasarım Birimi oluşturulduğunu söyledi. Karabel, “Bu birimle, artık Türkiye genelinde daha görsel, Osmanlı Selçuklu mimarisine, yöresel mimari örneklerine uygun projeler üreteceğiz. Yani bundan sonra TOKİ konutları yöresel mimariye uygun olacak.” diye konuştu. 


Bölgenin yapı malzemeleri de kullanılacak 

TOKİ Başkanı, yöresel mimari projelerine Gaziantep, Nevşehir, Erzincan, Düzce, Mardin, Kütahya gibi illerden başladıklarını ifade ederek, bu projelerin 1.5-2 yılda tamamlanacağını açıkladı. Bundan sonra bütün konutlar ve sosyal donatıları, bölgenin yapı malzemelerini de kullanarak yöresel mimari çerçevesinde yapmaya çalışacaklarını ifade eden Karabel, bunu hem içeriden Tasarım 


Birimi ile hem de dışarıdan hizmet alımıyla gerçekleştireceklerini belirtti. 

Yerel mimari dendiğinde akla Safranbolu, Göynük, Kemaliye gibi yerlerin geldiğini ifade eden TOKİ Başkanı Karabel, 1950-60'lardan sonra yöresel mimari özelliklerinin, çarpık yapılaşmayla birlikte heba edilmeye başlandığını anlattı. Bugün yöresel mimari örneklerinin Türkiye'nin belli bölgelerinde, çok az sayıda görülebildiğini dile getiren Ahmet Haluk Karabel, “Ancak görsel olarak bunlara uygun binalar ürettirdiğimizde, ülkemiz yine kendi yöresel ve kültürel mimarisine uygun yapılaşmaya başlayacaktır.” diye konuştu. 


Zemine göre konut 

TOKİ binalarının yüksek katlı olmasına dair eleştirilere ilişkin de Ahmet Haluk Karabel, ''Newyork, Hong Kong gibi büyükşehirlerde, metropollerde bütün binalar yüksek. Konu sadece yükseklik, tekdüzelik değil, o bölgede olması gereken dizayn neyi gerektiriyorsa onu yapmaktır. Yani kültürel bir çevrede konut üretimi yapıyorsanız, onları baskılamayacak şekilde, fazla yüksek olmayan, bölgesel şehircilik anlayışı çerçevesinde çalışmalar yürütülür. Deprem bölgesiyse sadece görsel olarak değil, zemine de bakarak buradaki konutların yüksekliğini ya da alçaklığını tayin etmeniz gerekiyor. Mesela 'birinci derece deprem bölgesi, konutların hepsi üç, beş katlı olsun.' Böyle birşey de yok. Örneğin toprak olan kısımda ayrı, kayalık kısımda ayrı yükseklikte bina yapılması gerekir. Kayalık kısımda hızlı titreşim olur, bu durumda yüksek katlı binaya birşey olmaz, alçak katlı bina yıkılır. Ancak gevşek zeminde sıvılaşma olacağından ve yavaş salınım gerçekleşeceğinden, oralarda da yüksek katlı bina yapmamak gerekir. Bunu genel anlama taşıdığımız zaman ovalık bölgelerde alçak, daha kayalık bölgeler ve yamaçlarda yüksek katlı binalar yapılmasının daha uygun olacağı kanaatindeyim.'' dedi. 


Karabel, ''Kültürel bir yapılaşma çerçevesinde yeni imalat yapıldığında ise yükseklik olarak onları aşmamanız, onlardan aykırı bir yapılaşmaya gitmemeniz gerekiyor. Bundan sonra buna dikkat edeceğiz. Bu konuda mimarlar odası olsun, şehir plancıları olsun, bu kuruluşlardan bilgilerini, katkılarını, yardımlarını, eleştirilerini bekliyoruz. Bunları hep beraber değerlendirebiliriz'' diye konuştu. 


''TOKİ, 2013'ü değişen imajıyla karşılayacak'' 

TOKİ'nin 2013 yılını yeni, değişen imajıyla karşılayacağını belirten Karabel, “Sadece TOKİ değil, hepimiz kendimizi sürekli yenilemek, geliştirmek, fikirlerimizi eleştirilere daha açık hale getirmek durumundayız. TOKİ olarak elimizden geleni yapmaya gayret ediyoruz.” dedi. Karabel, İdarenin çalışmalarının tamamını vatandaş için yaptığını vurgulayarak, “Halkımızın her türlü eleştirisine, talebine her zaman açığız. Gerekirse bir şekilde halkımızın istekleriyle bireysel olarak da ilgilenmeye her zaman açığız.” şeklinde konuştu. 


Tasarım Birimi ile birlikte binaların tamamını yeni bir dizaynla üretmeyi planladıklarını anlatan Karabel, bundan sonraki süreçte TOKİ konutlarının, görselliğe, yöresel mimariye uygun örneklerini sergileyeceklerini kaydetti. Karabel, ''TOKİ konutlarında, 2013 yılı itibarıyla artık özellikle ön cephelerde farklılık görmeye başlayacaksınız'' diye konuştu.


Geri Dön