27 / 12 / 2024

Yöresel mimariye uygun köyler inşa edilecek!

Yöresel mimariye uygun köyler inşa edilecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm faaliyetlerini büyükşehirlerle sınırlamayarak kırsal dönüşüm atağına geçti. Bakanlık, yöresel mimariye uygun köyler inşa edilmesi için ilk olarak Karadeniz Bölgesi'nde başladığı çalışmaları tamamladı.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm faaliyetlerini büyükşehirlerle sınırlamayarak kırsal dönüşüm atağına geçti. Bakanlık, yöresel mimariye uygun köyler inşa edilmesi için ilk olarak Karadeniz Bölgesi'nde başladığı çalışmaları tamamladı. Bu çerçevede, Amasya, Karabük ve Rize'de 15'şer, Trabzon'da ise 12 tip yöresel mimariye uygun konut projesi hazırlandı. 


Kentsel dönüşüm çalışmalarını İstanbul, Ankara,  İzmir  gibi büyük kentlerle sınırlamayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşümü kırsal alanlara da yaymaya başladı. Kırsal alanlarda yöresel mimarinin korunması için düğmeye basan bakanlık, yöresel mimariye uygun köyler inşa edilmesi için ilk olarak Karadeniz Bölgesi'nde başladığı çalışmaları tamamladı. 

Karadeniz'de yöresel mimariye uygun projeyi tamamlayan bakanlık, bu çerçevede, Amasya, Karabük ve Rize'de 15'şer, Trabzon'da ise 12 tip yöresel mimariye uygun konut projesi hazırladı. 


Kentsel dönüşüm seferberliği kapsamında kırsal alanları da unutmadıklarını belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm çerçevesinde depreme dayanıklı ve yöresel mimariye uygun köyler inşa edilmesi için ilk olarak Karadeniz Bölgesi'nde başlattıkları proje çalışmasının tamamlandığını söylüyor. 


2017'YE KADAR BİTECEK 


Amasya, Karabük ve Rize'de 15'şer, Trabzon'da ise 12 üp yöresel mimariye uygun konut projesi hazırlandığına dikkat çeken Bayraktar, yapılan çalışmaları şöyle özetliyor: "Karadeniz Bölgesi'ne ait çalışmalar tamamlandı. Proje kapsamında Marmara Bölgesi'nde Edirne, Balıkesir ve Bursa illerinde yürüttüğümüz yöresel mimariye uygun çalışmalar sürüyor.

Yöreye özgü köy konakları tasarlandı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bölgelere özgü yapıların korunup, kentsel dönüşüm çalışmalarında yeniden in$a edilecek yapıların yöresel özellikte yapılar olması için çalışmalar yapıyor. Bu çalışmalar doğrultusunda, 2010'da Balıkesir ve çevresinde, 2011'de Kayseri çevresinde yapılan analiz çalışmaları çerçevesinde yapıların tipoloji bilgileri hazırlandı. Orta ve Doğu Karadeniz'e özgü evlerin yanında ambar olarak kullanılan serenderler gibi yöreye özgü yapılar ve köy konakları tasarlandı. 


Deprem felaketinde can ve mal kayıplarının yaşandığını, bazı köylerde ciddi hasarlar oluştuğunu anımsatan Bakan Bayraktar, "Van'da yaşadığımız deprem felaketinde olduğu gibi can ve mal kaybı yanında bazı köylerin tamamı da haritadan silinebilmektedir. Buna bir daha izin vermeyeceğiz" diyor. Yöresel mimari zenginliklerin ön plana çıkması için çalışmaları hızlandırdıklarını ifade eden Bayraktar yaptıkları çalışmaları şöyle özetliyor: bölgeye uygun konut projesi vermek için hazırladığımız çalışma ülke genelinde 2017'ye kadar tamamlanacak." Bakanlık, kentsel dönüşüm kapsamında evini yıktırıp yöresel tarzda yeniden yaptıranlara 10 bin TL teşvik verecek. Kent merkezlerinin yanı sıra köylerde de yöresel mimariyle ev yapanlar aynı teşvikten yararlanabilecek. 


Kırsal alanlardaki kaçak, denetimsiz yapılaşma ve modern malzemelerin bilinçsiz kullanımı nedeniyle yüzyıllardır süregelen ve ülkenin her ilinde farklı zenginlikler barındıran yöresel mimari geleneğinin tehdit altında bulunduğuna işaret eden Bayraktar, aynı zamanda mühendislik ve mimarlık hizmetinden yoksun bu yapıların doğal afetlerden kolayca etkilendiğini de dile getiriyor. 

Bayraktar, kırsal yerleşmelerde yeni yapılacak yapıların, yöresel yerleşim dokusunu, bölgenin doğal şartlarını ve arazi formunu dikkate alan, bölge halkının kültürel özelliklerine, yaşam koşullarına ve alışkanlıklarına uygun, günümüz ihtiyaçlarına cevap verebilen, afete duyarlı, güvenli, fen ve sağlık kurallarına uygun inşa edilmesini amaçladıklarını vurguluyor. Van'da 23 Ekim 201 l'de meydana gelen "Bakanlığımızca ülke genelinde yöresel yerleşim dokusu ve yaşam şartları, yöresel mimari cephe özellikleri, kullanılan yerel malzemeler tespit edilerek örnek mimari yapı projeleri üretiliyor. 


Konut standartlarına uygun planlamalar yapılıyor. Günümüz malzemeleri ve değişen sosyal ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak yöresel yapıları hayata geçirmek amaçlanıyor." Bu doğrultuda, 2010'da Balıkesir ve çevresinde, 2011'de Kayseri çevresinde yapılan analiz çalışmaları çerçevesinde tipoloji bilgilerinin hazırlandığını belirten Bayraktar, Orta ve Doğu Karadeniz'e özgü evlerin yanında ambar olarak kullanılan serenderler gibi yöreye özgü yapılar ve köy konaklarının tasarlandığını da açıkladı. 


EKONOMİST


Geri Dön