29 / 07 / 2024

TOKİ, Ali Sami Yen'den 200 milyon lira kar elde etti

TOKİ, Ali Sami Yen'den 200 milyon lira kar elde etti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk Telekom Arena'nın (TT Arena) açılışında kendisine yönelik protestolardan sonra 'Bu statta Galatasaray'ın bir tek Allah'ın kuruşu yoktur' şeklinde hayli tartışılacak bir açıklama yaptı


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk Telekom Arena'nın (TT Arena) açılışında kendisine yönelik protestolardan sonra 'Bu statta Galatasaray'ın bir tek Allah'ın kuruşu yoktur' şeklinde hayli tartışılacak bir açıklama yaptı.
Peki, gerçekten bu statta Galatasaray Kulübü'nün (GS) 'bir tek kuruşu' yok mu Stat, GS'a hibe mi edildi
Gelin biraz hafıza tazeleyelim. İşin aslını popülizmden arındırılmış şekilde ele alalım. GS, TT Arena'yı aldı ama, Arena'nın değerinin iki katı olan Ali Sami Yen'i TOKİ'ye bıraktı. Bu alışverişten TOKİ'nin karının en az 200 milyon lira olması bekleniyor.

Ağustos 2006'da Gençlik Spor Genel Müdürlüğü (GSGM), Milli Emlak,  TOKİ  ve GS, Ali Sami Yen ile Seyrantepe arazinin takas protokolüne imza attı. TOKI tarafından çıkılan ihaleyi kazanan Talu-Alke Ortaklığı, Seyrantepe'de 52 bin kişilik üstü kapalı stadı yapma karşılığında gelir paylaşımı esasına göre Ali Sami Yen arazisinde yatırım hakkını elde etti. Talu-Alke, yükümlülüklerini yerine getiremediği için işten el çekmek zorunda kaldı. Arkasından TOKI tarafından yapılan ve yine gelir paylaşımı esasına dayanan ihalelerden sonuç çıkmayınca kurum yöntem değiştirdi. Stat yapımı ile Ali Sami Yen arazisinin satışını birbirinden ayırdı.

Ardından TOKI, Ali Sami Yen arazisini ihaleye çıkardı. İhaleyi Aşçıoğlu İnşaat kazandı. TOKİ ile firma arasında yapılan anlaşmaya göre toplam 1 milyar 25 milyon 555 bin lira satış geliri üzerinden 461 milyon 500 bin lira idare payı, ayrıca artan gelir fazlasının da yüzde 45.1i TOKİ'ye verilecek. Anlaşma onaylandığı gün TOKİ Başkam Erdoğan Bayraktar, yaptığı açıklamada, TOKI'nin gelirinin 500 milyon liraya yaklaşacağını tahmin ettiklerini söylemişti. TT Arena'mn TOKİ'ye maliyeti 310 milyon TL. TOKI'nin Ali Sami Yen'in satışından elde ettiği 500 milyon TL tutarındaki gelirden, TT Arena'mn maliyetini düştüğünüzde, TOKİ'nin kaba bir hesapla bu işten karının 200 milyon lira olduğunu görüyoruz. Kısaca, iş rakamlara döküldüğünde politik söylemlerin bunun gerisinde kaldığı görülüyor.

Sağlık ve mutluluk dolu haftalar...

Ekonomist Mortgage/Okhan şžentürk


Geri Dön