28 / 04 / 2024

TOKİ Çeşme Sosyal Konutları'nın tanıtımı yapıldı!

TOKİ Çeşme Sosyal Konutları'nın tanıtımı yapıldı!

T.C Başbakanlık Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) tarafından Çeşme’de yapımı devam eden dar ve alt gelirli vatandaşlara yönelik Çeşme Sosyal Konut projesinin tanıtımı bugün projenin şantiye alanında gerçekleştirildi.



T.C Başbakanlık Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) tarafından Çeşme’de yapımı devam eden dar ve alt gelirli vatandaşlara yönelik Çeşme Sosyal Konut projesinin tanıtımı bugün projenin şantiye alanında gerçekleştirildi. Tanıtım toplantısına,  TOKİ  Başkanı Mehmet Ergün Turan, TOKİ Başkan Yardımcısı Mehmet Özçelik, TOKİ Proje ve Araştırma Dairesi Başkanı Mustafa Levent Sungur, TOKİ Başkan Danışmanı Osman Bekar, TOKİ 3 No'lu Uygulama Daire Başkanı Murat Oskay, TOKİ Basın Danışmanı Uğur Dülekalp ve çok sayıda basın mensubu katıldı.


Toplantıda bir konuşma yapan TOKİ Başkanı Turan, piyasa koşullarında ev sahibi olması güç olan vatandaşlara yıllardın dost eli uzattıklarını söyleyerek, “Milletimizin idaremize duyduğu güven ve beklentinin ne kadar yüksek olduğunu tecrübe ediyoruz. 81 ilimizde vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda çalışıyoruz. Bize en çok heyecan veren ise yerel mimari uygulama projeleri. Bölgenin gelenek,tarih ve kültüründen, mimarisine yansımış olan zenginlikten ilham alarak TOKİ yerel mimari uygulama adıyla yeni bir konsept geliştirdi. Yenilediğimiz bu üretim disipliniyle TOKİ tarihinin en aktif üretim sürecini de inşallah başlatmış olduk. Bu yıl içinde 60 bin yeni konut hedefi açıkladık. Sosyal imkanları, sosyal donatıları düşünülmüş sadece barınacak değil ,bir yaşam alanı oluşturma kültür ve mimari yaklaşım sergilemeye çalıştık” dedi.


Hedeflerinin bölge için bir kazanım ve değer katacak proje üretmek olduğunu söyleyen TOKİ Başkanı Ergün Turan, “Önemsediğimiz konsept, Yüksek kaliteli, yatay planlamayı esas alan semt kültürü ve yöresel unsurları taşıyan konutlar. Bu konsept TOKİ’nin  mimari yaklaşımı ve üretim felsefesi konusundaki değişimin en somut göstergelidir. Çeşme sosyal  konut projesi de bu unsurların bir araya getirilmeye çalışıldığı yörenin geleneksel mimari çizgilerinden  ilham alındığı bir proje olarak vücut bulmuştur. Bu yöreye ait özgü taş ve yapı malzemeleriyle ,Alaçatı taş işçiliğinin güzel bir örneği olan proje , Ege bölgesi için bir model niteliğindedir. Çeşme Sosyal Konutları bizleri yeni bir şevk ve heyecan veren bizim için gözbebeği bir projedir” şeklinde konuştu.


Çeşme Sosyal Konut projesiyle ilgili bilgi de veren TOKİ Başkanı Turan, “Burası sosyal konut projesi bin 75 konut var. yöresel normlar dikkat edilerek yapılmıştır. Kaymakamlığa vatandaşlarımız başvurdu. 2+1 ve 3+1 daireler var . İki etaplı olan proje alt ve orta gelir düzeyindeki vatandaşlarımız için . Talepte bulunan vatandaşlar belirlendi. Kura ile kimin hangi daireye taşınacağı  belirlenecek. Konutlar için 3 bin 200 lira toplam hane gelirinin altında olması ,hiç konut sahibi olmamak ,beş yıl Çeşme’de ikamet ya da buranın nüfusuna kayıtlı olma şartı var.  Dışarıdan birinin alma şansı yok. Buranın temel kazısından çıkan taşları burada kullandık .2+1 daireler için 400-450 maksimum 600-650 lira taksit söz konusu. Taksitler eve taşındıktan sonra ödenmeye başlanacak. 12 ile 20 yıla kadar vade var. Bu konutlara başvurunun ardından.  4 bin kişi daha başvuru yaptı” ifadesini kullandı.


Çeşme Sosyal Konut projesi yapılırken bazı tartışmaların da yaşandığına değinen TOKİ Başkanı Turan, “Bu proje yapılırken bazı tartışmalar da oldu. Yatay mimari konseptle yaptık. Bölgede ciddi bir cazibe alanı oluşturdu. Burası dört kat olarak ihale edilmişti. Çeşmeye geldiğimizde katların dört kat olmasının burayı bir değer katmayacağı kanaatine vardık. Ekiplerimiz çalışma yaptı. Tamamından birer kat eksiltme yaptık ne kadar doğru karara verdiğimizi gördük. Bu projeler böyle olduğu için güzel. Böyle olduğu için Çeşme’ye değer katıyor. Buranın temel kazısından çıkan taşları burada kullandık” dedi.


TOKİ’nin hedeflerine de değinen Turan, “2002 baz alınarak, 2023’te bir milyon konut hedefi vardı. Biz bunu  200 bin yukarı revize ettik. Önümüzdeki  8 yıl için 500 bin konut üretme hedefimiz var. İnşallah 2023’te 1 milyon 200 bin hedefine varacağız. Bu hedefle 2023 yılında 5 - 5, 5 milyon vatandaşımız TOKİ’nin yapmış olduğu konutlarda yaşayacak. Bizim muhatap kitlemizin  Yüzde 85’i eğer Toplu Konut idaresi olmasa konut sahibi olamayacak vatandaşlarımız . Bizim hedef kitlemiz Türkiye’nin  tamamında bu kitledir” şeklinde konuştu.


Toplantının ardından TOKİ Başkanı Ergün Turan, AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber ile Çeşme Sosyal Konut Projesi’ni gezdi.  


Yenigün İzmir


Haber Milliyet'te şöyle yer aldı;

Başbakanlık Toplu konut İdaresi (TOKİ), piyasa koşullarında ev sahibi olması zor olan dar ve orta gelirliler için ‘yerel mimari uygulamaları’ kapsamında  İzmir  Çeşme’de 1075 konutluk İzmir Çeşme Sosyal Konutları’nı hayata geçiriyor. İki etaptan oluşan projede yörenin yerel mimarisinden esinlenerek, taş uygulamalara yer verildi. Projeye başlanırken 4 katlı olarak planlanan ancak gelen eleştiriler üzerine 3 kata indirilen konutların bir kısmı da deniz görüyor. TOKİ, Nevşehir, Mardin, Şanlıurfa gibi Anadolu şehirlerinde de yerel mimari uygulamalarını sürdürecek.


Taşlar temelden çıktı

TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, 2014 itibariyle üretim disiplinlerini yeniden tanımladıklarını belirterek, bu tarihten sonra az katlı, yatay mimariye ve sosyal konutta kaliteye önem verdiklerini söyledi. Özel sektöre de örnek olan mahalle konseptiyle üretim hedefi koyduklarını anlatan Turan, “TOKİ yerel mimari konseptiyle yeni üretim felsefesinde binlerce konutu uygulama sürecine geçtik, üretime sadece nicelik olarak bakmıyoruz. Sosyal ve kültürel açıdan da değer katmasını önemsiyoruz. Artık şehirlerin yerel mimarileri sosyal konut üretiminde öncü olacak” dedi.

Bu kapsamda Çeşme projesinin de bu konseptin ilk örneklerinden biri olduğunu söyleyen Turan, “Bu projede Alaçatı taş işçiliğine yer verdik. Projenin temelinden çıkan taşları kullandık. Ege için model niteliğinde sosyal konutlar oldu. Bizim için gözbebeği bir çalışmadır” diye konuştu. 


4 katlıydı 3’e indirildi

Projeyi 4 kattan 3 kata indirdiklerini söyleyen Turan, “Bu proje 4 kat olarak ihale edilmişti. Bölgeye gelip gördüğümüzde buraya değer katmayacağı kanaatine vardık. Ne kadar doğru bir karar verdiğimizi görmüş olduk” dedi. 

Proje hakkında bilgiler veren Turan, “Kaymakamlığa başvuru yöntemiyle talep topladığımız 1075 konutluk proje, 2+1 ve 3+1’lerden oluşuyor. 3+1’lerin yer aldığı ikinci etabın bir kısmı deniz de görüyor. 4 bine yakın talep geldi. İlkbaharda çekilecek kura ile ev sahipleri yerleştirilecek” dedi.

 

Çeşme’de yaşama şartı 

Çeşme Sosyal Konutları’na başvuru şartlarını da açıklayan Mehmet Ergün Turan, 3 bin 200 liranın altında hane geliri olan ve hiç konut sahibi olmayanların başvuru yapabileceğini kaydetti. Turan, başvuru yapabilmek için 5 yıl Çeşme’de ikamet etme şartı olduğunu belirtti. Konut taksitlerinin 400 ile 650 lira arasında değiştiğini ifade eden Turan, vadenin de 12-20 yıl arasında olduğunu dile getirdi. 

 

8 yılda 500 bin sosyal konut

Ergün Turan, TOKİ’nin 2023 hedefini 1 milyondan 1 milyon 200 bine çıkardıklarını belirterek, “Bu 8 yılda 500 bin sosyal konut yapacağımız anlamına geliyor. 2023’te nüfusun 5.5 milyonu TOKİ konutlarında yaşayacak. TOKİ olmasaydı bizden ev alanların yüzde 85’i ev sahibi olamayacak vatandaşlardı” diye konuştu. 

Milliyet 


Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



TOKİ'nin Çeşme'de hayata geçirdiği bin 75 konutluk sosyal konut projesi yoğun ilgi gördü. Bölgede 4 bine yakın ilave talep aldıklarını söyleyen TOKİ Başkanı Ergün Turan, "Burası Ege için model bir proje oldu" dedi

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), piyasa koşullarında ev sahibi olması zor olan dar ve orta gelirli vatandaş için kolları sıvadı. 'Yerel Mimari Uygulamaları' kapsamında İzmir Çeşme'de bin 75 konutluk projeyi hayata geçiren idare, 4 bine yakın yeni talep aldı. 2014 itibarıyla üretim disiplinlerini yeniden tanımladıklarını belirten TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, bu vizyonla az katlı, yatay mimariye ve sosyal konutta kaliteye önem verdiklerini söyledi. Özel sektöre de örnek olan mahalle konseptiyle üretim hedefi koyduklarını anlatan Turan, "TOKİ Yerel Mimari konseptiyle yeni üretim felsefesinde binlerce konutu uygulama sürecine geçtik. Üretime sadece nicelik olarak bakmıyoruz. Sosyal ve kültürel açıdan da değer katmasını önemsiyoruz. Artık şehirlerin yerel mimarileri sosyal konut üretiminde öncü olacak" dedi. 


TAŞLAR HAFRİYATTAN ÇIKTI 

Bu kapsamda Çeşme projesinin de konseptin ilk örneklerinden biri olduğunu söyleyen Turan, "Bu projede Alaçatı taş işçiliğine yer verdik. Projenin hafriyatından çıkan taşları kullandık. Ege için model niteliğinde sosyal konutlar oldu. Bizim için gözbebeği bir çalışmadır" diye konuştu. 


ÜÇ KATA İNDİRİLDİ 

Projeyi 4 kattan 3'e indirdiklerini belirten Turan, "Bu proje 4 kat olarak ihale edilmişti. Bölgeye gelip gördüğümüzde buraya değer katmayacağı kanaatine vardık. Ne kadar doğru bir karar verdiğimizi görmüş olduk" dedi. Proje hakkında bilgi veren Turan, "Kaymakamlığa başvuyuru yöntemiyle talep topladığımız 1.075 konutluk proje, 2+1 ve 3+1'lerden oluşuyor. 3+1'lerin yer aldığı ikinci etabın bir kısmı deniz de görüyor" diye konuştu. 


EVİ OLMAYANLARI HEDEF ALAN PROJEDE AYLIK TAKSİTLER 400 LİRADAN BAŞLIYOR

Çeşme Sosyal Konutları'na başvuru şartlarını da açıklayan Mehmet Ergün Turan, 3 bin 200 liranın altında hane geliri olan ve hiç konut sahibi olmayanların başvuru yapabileceğini kaydetti. Turan, başvuru yapabilmek için 5 yıl Çeşme'de ikâmet etme şartı olduğunu belirtti. 2+1 dairelerin aylık taksitleri 413 TL, 3+1'lerin de 835 TL'den başlıyor. Vade de 12-20 yıl arasında değişiyor. 1. etaptaki toplam 506 konut 2016 yılı sonunda, 2'ncisindeki 569 konut ise 2017 yılı başında teslim edilecek.Turan, söz konusu konutların bölgede yaşayan ve turizm sektöründe çalışanlara yönelik geliştirildiğini kaydetti. 


2023 HEDEFİNİ BÜYÜTTÜ: 500 BİN SOSYAL KONUT DAHA YAPILACAK

Ergün Turan, TOKİ'nin 2023 hedefini 1 milyondan 1 milyon 200 bine çıkardıklarını belirterek, "Bu, 8 yılda 500 bin sosyal konut yapacağımız anlamına geliyor. 2023'te nüfusun 5.5 milyonu TOKİ konutlarında yaşayacak. TOKİ olmasaydı bizden ev alanların yüzde 85'i ev sahibi olamayacak vatandaşlardı" diye konuştu. Çeşme'de 4 bin yeni talep daha geldiğini söyleyen Turan, "Ancak şimdilik burada yeni bir projeye başlamayı düşünmüyoruz" dedi. 


EN DÜŞÜK VE EN YÜKSEK KONUT FİYATLARI

 2+1 (75 metrekare) 124 bin-141 bin TL 

 3+1 (111 metrekare) 188 bin-214 bin TL


Sabah



Bu haber Yeni Asır Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Çeşme’de yapılan konutları tanıtan TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, “Bin 75 konut, Çeşme’nin mimari dokusuna uygun olarak inşa edildi. Burası, Ege Bölgesi için model olacak” dedi

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, Çeşme Reisdere'deki bin 75 toplu konut projesini kamuoyuna tanıttı. Projenin, vatandaşların Çeşme Kaymakamlığı'na yaptığı başvurularla hayata geçtiğini hatırlatan Turan, "Hedef kitle, alt ve orta gelirliler. Konut talep edenleri, yakın zamanda kurayla noter huzurunda belirleyeceğiz. Konutlardan hak sahibi olmanın şartı, toplam hane gelirinin 3 bin 200 liranın altında olması gerekiyor. Ayrıca hiç konutu olmayacak, 5 yıl Çeşme'de yaşıyor olma şartı var ya da nüfusa kayıtlı olması gerekiyor. Dışarıdan birisi buradan daire alamaz" dedi.  



2. etap deniz manzaralı 


Proje hayata geçirilirken kamuoyunda tartışmalar yaşandığını ifade eden Turan, "Burası önce 4 kat olacaktı. Biz de gelip Çeşme'yi, bölgeyi gördük. O zaman 4 kat olmasının buraya değer katmayacağını kanaatine vardık ve 1'er kat eksiltme yaptık. Yatay mimari konseptiyle yaptık. Yapınca bölgede de çok ciddi bir cazibe alanı oldu. Verdiğimiz kararın ne kadar doğru olduğunu görüyoruz. Bu projeler böyle olduğu için güzel, o yüzden böyle değer katıyor" dedi. Mimariden tasarıma, planlamadan uygulamaya kadar tüm yaklaşımlarının "Daha güzel şehirlerde yaşama imkanı sunmak" olduğunu söyleyen Turan, "Bu samimi bir çabadır. Huzurlu konut alanları inşa etmeye çalışıyoruz. Hak sahiplerine, İzmirlilere, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" dedi. Taksitler hakkında da bilgilendirmede bulunan Turan, "Alt gelir grubunda 240 aya varan taksitler var. Minimum 400-450 lira ile 600-650 lira arasında taksitler olacak. Eve taşındıktan sonra taksitler ödenmeye başlanacak" dedi. İkinci etapta deniz gören yerlerin de olduğunu belirten Turan, "Talebi toplarken herkesin talebini almıyoruz, şartlara uyanların talebini alıyoruz. Şartlara uymayanlarla sözleşme imzalamıyoruz" dedi. Bütün konut tipleri için başvuru şartlarına "Çeşmeli" şartı getirildi. Kaymakamlığın talebi doğrultusunda "Çeşme ilçe nüfusuna kayıtlı veya en az son 5 yıl Çeşme'de ikamet ediyor olması" şartı getirildi. İki etap halinde yapılan konutların ilki 2016 Eylül'de, ikinci etap ise 2016 sonunda tamamlanacak.  KADİR KEMALOĞLU 



PROJENİN ÖZELLİKLERİ 


1. Etap projesinde 35 adet konut bloğu ve 600 kişilik cami ile 3 büfe yapılacak. 

2. Etap projesinde ise 38 adet konut bloğu, 600 kişilik cami, 4 büfe, 32 derslikli lise ve ilköğretim okulu bulunacak. 


Konutlar genel olarak bodrum, zemin ve iki kat olarak ilçenin yapılaşma geleneğine uygun olarak tasarlandı. Konutların dış görünümleri, Çeşme'de alışılagelen mimari yapıya uygun olması için yöresel Alaçatı taşı uygulamasıyla zenginleştirildi, taş söve ve kat silmesi uygulaması yapıldı. Bina dış görünümüne Alaçatı mimarisine uygun pvc doğrama pencere ve kapıların karolaj formunda yapıldı. Bina giriş markizlerinin cumba formunda düzenlenmesi sağlandı.


Bu haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


TOKİ Başkanı Turan, yerli mimari tarzıyla 17 şehirde 19 ayrı projede 10 bin konut inşaatının devam ettiğini açıkladı. Bu kapsamda TOKİ, İzmir Çeşme’de bin 75 konutluk projeyi de hayata geçirdi. Aylık 413 liradan başlayan konutlara 4 bin talep geldi.


Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), dar ve orta gelirli vatandaşların ev sahibi olması için çalışmalarını sürdürürken, iki yıl önce başlattığı yerli mimarı konseptindeki projelerinin ikincisini de tamamladı. TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, bu mimarı tarzıyla 17 şehirde 19 ayrı projede 10 bin yeni konut inşaatının devam ettiğini bildirdi. Turan, “Gelenekten geleceğe varmak amacıyla çıktığımız yolda önemli bir adım attık. Yöresel mimari ile başlattığımız onlarca projemiz devam ediyor” açıklamasında bulundu. 'Yerel Mimari Uygulamaları' kapsamında İzmir Çeşme'de bin 75 konutluk proje hayata geçiren İdare, 4 bine yakın yeni talep aldı. Hiç konut sahibi olmayanların yararlanabileceği konut imkanında aylık taksitler 2+1 konutta 413 liradan başlıyor. 2014 itibarıyla üretim disiplinlerinin yeniden tanımladıklarını belirten TOKİ Başkanı Turan, bu vizyonla az katlı, yatay mimariye ve sosyal konutta kaliteye önem verdiklerini söyledi. Özel sektöre de örnek olan mahalle konseptiyle üretim hedefi koyduklarını anlatan Turan, “Artık şehirlerin yerel mimarileri sosyal konut üretiminde öncü olacak” dedi.

Taşlar hafriyattan çıktı

Bu kapsamda Çeşme projesinin de konseptin ilk örneklerinden biri olduğunu ifade eden Turan, “Bu projede Alaçatı taş işçiliğine yer verdik. Projenin hafriyatından çıkan taşları kullandık. Ege için model niteliğinde sosyal konutlar oldu. Bizim için gözbebeği bir çalışmadır” diye konuştu.

4 bin yeni talep geldi

Projeyi 4 kattan 3 kata indirdiklerini söyleyen Turan, “Bu proje 4 kat olarak ihale edilmişti. Bölgeyi gördüğümüzde buraya değer katmayacağı kanaatine vardık” dedi. Projeyle ilgili bilgiler veren Turan, “Başvuru yöntemiyle talep topladığımız bin 75 konutluk proje, 2+1 ve 3+1'lerden oluşuyor. 3+1'lerin yer aldığı 2. etabın bir kısmı deniz de görüyor. 4 bin yeni talep daha geldi. Ancak şimdilik burada yeni bir projeye başlamayı düşünmüyoruz” diye konuştu.



Bu haber Tokihaber.com'da şöyle yer aldı:


TOKİ’nin 2014 yılı itibariyle, yeni beklentiler doğrultusunda bir yenilenme sürecine girdiğini ifade eden TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, yeni üretim felsefesi ile TOKİ tarihin en aktif üretim süreçlerinden birinin başlatıldığını ve binlerce konutun projelendirilerek uygulama aşamasına geçildiğini açıkladı. Turan, şehirlere değer katan; “yüksek kalite, yatay planlama, semt kültürü ve yöresel” unsurları taşıyan konutların, TOKİ mimari yaklaşımı ve üretim felsefesindeki değişimin somut göstergeleri olduğunu ifade ederek, “Gelenekten Geleceğe varma arayışı, bundan böyle TOKİ’nin mimari tasarım felsefesidir.” dedi.  M. Ergün Turan, bu çerçevede kendilerine en çok heyecan veren hedefin ise “Yerel Mimari Uygulama” projeleri olduğuna vurgu yaptı.


TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, İzmir’in Çeşme ilçesinde Yerel Mimari Uygulama projesi olan “Çeşme Sosyal Konutları”nın tanıtımı amacıyla düzenlediği basın toplantısında, TOKİ’nin konut üretim felsefesi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

TOKİ Başkanı Turan’ın değerlendirmeleri şöyle;


Piyasa koşullarında ev sahibi olması güç olan dar ve orta gelirli vatandaşlarımızın konut ihtiyacını karşılamada bilindiği gibi yıllardır “bir dost eli” yaklaşımıyla hizmetlerimizi sürdürüyoruz. Milletimizin İdaremize duyduğu güven ve beklentinin ne kadar yüksek olduğunu da her daim tecrübe ediyoruz.


Ülkemizin dört bir yanında; 81 ilimizde, vatandaşlarımızın talep ve beklentilerine yanıt verebilmek için yoğun bir çaba ve çalışma içindeyiz. Ev hanımlarımızdan işçilerimize, meslek örgütlerinden emeklilere, her yaş grubundan tüm kesimleri kucaklayan bir anlayışla konut üretimlerimizi sürdürüyoruz.


Bilindiği üzere 2014 yılı itibariyle İdaremizi yeni beklentiler doğrultusunda yenilemeye ve daha bir atılım için güçlendirmeye ve üretim disiplinlerimizi tekrar tanımlamaya çalıştık. Bu tanımlamaları yaparken yol haritamızı halkımızla vatandaşlarımızla paylaştık:

Az katlı konut üretimini esas alan yatay mimari yaklaşımla üretim yapacağımızı,

Nitelikleri artırılmış sosyal konut üretiminde “mutlak kalite” prensibi ile çalışmanın TOKİ için ön koşul olduğunu açıklamıştık.

Bu iki temel koşulun yanı sıra bugün özel sektörümüzün yürüttüğü pek çok projeye esin kaynağı olduğunu gururla gözlemlediğimiz “mahalle konsepti” ile üretim yapma hedefimizi ortaya koyduk.

Bize en çok heyecan veren hedef ise Yerel Mimari Uygulama projeleri oldu. Şehirlerimizin gelenek, tarih ve kültüründen mimarisine yansımış olan zenginlikten ilham alarak, TOKİ Yerel Mimari uygulama adıyla yeni bir konsept geliştirdik; bunu hayata geçirmenin gayreti içine girdik. Ve yenilendiğimiz üretim disiplinimizle, TOKİ tarihinin en aktif üretim süreçlerinden birini başlattık.

 

2014’den bugüne; geride bıraktığımız yaklaşık iki yıllık süre içinde, üretim aşamalarında büyük bir atılım yaparak, yeni bir üretim felsefesi ile binlerce konutu projelendirdik, ihale ettik ve bu gün içerisinde olduğumuz konut projesi gibi uygulama sürecine geçtik.

“Gelenekten Geleceğe varma arayışı”

 

Özetlediğim bu yenilenme sürecinin sonucunda, TOKİ’nin üretim ve mimari yaklaşımını tanımladığımız bir aşamaya geldik. “Gelenekten Geleceğe” varma arayışı, bundan böyle TOKİ’nin mimari tasarım felsefesidir. 

 

Büyük emek ve gayretlerle gelinen bu yüksek nitelikli projelendirme ve üretim süreci, bizler için olduğu kadar milletimiz için de gurur kaynağı olacaktır.

Bugün şehirlerimizin yerel mimarilerinden aldığımız ilhamla geliştirdiğimiz konutlarımızı hayata geçiriyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Şehirlere değer katan modeller ortaya çıkarıldı


İki yıldır TOKİ ekipleri olarak ülkemizin mimar, mühendis, şehir plancısı ve sosyologlarıyla son derece kapsamlı analizler yaptık, bir fizibilite oluşturduk, orta ve uzun vadeli projeksiyonlar ortaya koyduk. Şehirlerimizin nüfus profillerinden genişleme kapasitelerine, farklı toplum katmanlarına ait onlarca sosyal ve demografik veriyi, yörelerimizdeki mimari doku ile buluşturmaya çalıştık. Ve bu sosyal konut üretiminde “öncü”, şehirlerimize “değer katan modeller” ortaya çıkardık.


Şehre değer katmakla ilgili burada bir parantez açarak önemine vurgu yapmak, “şehre değer katma” kavramına nasıl yaklaştığımızı vurgulamak istiyorum:


Hazırladığımız projelerin sayısal hedefleri elbette önemli. Bildiğiniz gibi 2016 yılı için hedefimizi 60 bin konut üretimi olarak açıkladık. 40 bin, 50 bin, 60 bin konutun, toplumsal ve ekonomik ölçekte elbette bir karşılığı var. Ancak üretime sadece nicelik, düz bir sayısal mantıkla bakmıyoruz. 100 bin konut da yapabiliriz… Ama mesele aynı zamanda, bu konut sayısına ulaşırken neyi gözettiğiniz... Sosyal ve kültürel açıdan da bir değeri önemsiyoruz. 


Bir örnekle açıklayayım: Anadolu şehirlerimizde sadece konut üretimi ile dahi oraya elbette bir değer katıyoruz. Fakat projede daha nitelikli, tüm sosyal imkânları, sosyal donatı alanları düşünülmüş, insanların sadece barınacağı değil aynı zamanda bir yaşam alanı oluşturmaya, bir kültür ve mimari yaklaşım sergilemeye çalıştık. Bu çerçevede de Anadolu’da onlarca projemiz inşa ediliyor. Bu projeler bizim için ayrıca bir mutluluk kaynağı. Anadolu için yaptığımız projelerin aynı zamanda o bölgeler için bir model geliştirme anlamında da örnek olacağı kanaatindeyiz. Bunun geri dönüşlerini de almaya başladık.


Bu sayede konut üretiminde bir standart ortaya koymaya çalışıyoruz. İddialı bir söz olabilir ama hedefimiz budur; Artık TOKİ’nin ürettiği projeler o bölge, o şehir için kazanım olacak projelerdir, o şehirlere o bölgelere değer katacak projelerdir.


Dolasıyla sayısal bir hedef olan 60 bin konut hedefine ulaşırken, 2016 için “şehirlere değer katmak” anlamında da kendimize iddialı bir hedef biçmiş vaziyetteyiz.


Bu hedefi somut örneklerle gerçekleştirebilmek için 2 yıl içinde projelendirdiğimiz binlerce konutumuzun inşası da ülkemizin pek çok şehrinde devam ediyor.


Şehirlere değer katan; yüksek kalite, yatay planlama, semt kültürü ve yöresel unsurları taşıyan konutlarımız, TOKİ mimari yaklaşımı ve üretim felsefesindeki değişimin somut göstergeleridir.

Çeşme projesinde yerel mimariden ilham alındı

 

Çeşme Sosyal Konutları, bu unsurların biraya getirilmeye çalışıldığı, yörenin geleneksel mimari çizgilerinden ilham aldığımız bir sosyal konut projesi olarak vücut bulmuştur.


Bu yöreye özgü taş ve yapı malzemeleriyle, Alaçatı taş işçiliğinin güzel bir örneği olan Çeşme Sosyal Konutları, Ege Bölgesi için model niteliğinde, bizlere yenileri için şevk ve heyecan veren gözbebeği bir çalışmadır.

 

Çeşme konutları alt ve orta gelir grubuna dönük üretildi

 

Vatandaşlarımızın kaymakamlığımıza başvurusuyla bir talep projesi olarak hayata geçirilen TOKİ Çeşme Sosyal Konutları, 2+1 ve 3+1 planda hazırlandı ve gördüğünüz gibi az katlı olarak 2 etaplı projelendirildi. Çeşme Konutlarımız, TOKİ’nin tüm projelerinde hedef kitlesi olan alt ve orta gelir grubu vatandaşlarımıza dönük üretildi. Kısa süre içinde tamamlayarak hak sahiplerimize noter huzurunda Konut Belirleme Kurasını takiben güzel evlerini teslim edeceğiz.


Bu konutlardan hak sahibi olabilmek için tüm alt gelir gruplarında olduğu gibi hane halkı gelirinin toplam 3 bin 200 liranın altında olması gerekiyor. Hiç konut sahibi olmama, 5 yıl Çeşme ilçesi sınırları içinde ikamet ediyor ya da Çeşme nüfusuna kayıtlı olma gibi şartları da bulunuyor.  Dolayısıyla Çeşme dışından birinin bu projeden daire alma şansı yok.


Mimariden tasarıma, planlamadan uygulamaya, size özetle aktarmaya çalıştığım yaklaşım ve hedefler, milletimize daha iyisini, daha güzel şehirlerde yaşama imkânını hazırlayabilmek için yürüttüğümüz bir gayretin tarifidir, samimi bir çabadır.

2023’te toplam 1.2 milyon konut hedefi 

 

İdare olarak önemli hedeflerimiz var: 2023’te 1.2 milyon konut ile inşallah 5,5 milyon vatandaşımızı ev sahibi yapmış olacağız. Önümüzdeki 8 yıl içinde 500 bin sosyal konut üretme hedefimiz var. Bizim muhatap kitlemizin yaklaşık yüzde 85’i TOKİ olmasa konut sahibi olamayacak vatandaşlarımızdır.


Çalışmalarımızı yürütürken, bu güzel coğrafyanın bize sunduğu değerleri yaşatarak, vatandaşlarımızı huzurla yaşayacakları pek çok konut alanını tamamlayacağız.


Milletimize sunduğumuz bir TOKİ Yerel Mimari Uygulama projesi olan Çeşme Sosyal Konutlarının, hak sahiplerimize, İzmirlilere ve ülkemize hayırlı ve uğurlu olmasını dilerim.


TOKİ Haber


Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


TOKİ, dar ve orta gelirli vatandaşlar için konut geliştirmeyi Çeşme’ye de taşıdı. Yerel mimarinin kullanıldığı ve taksitleri 400 liradan başlayan Çeşme sosyal konutları deniz manzaralı.


Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), piyasa koşullarında ev sahibi olması zor olan dar ve orta gelirli için ‘Yerel Mimari Uygulamaları’ kapsamında İzmir Çeşme’de 1075 konutluk İzmir Çeşme Sosyal Konutlarını hayata geçiriyor. İki etaptan oluşan projede yörenin yerel mimarisinden esinlenerek, taş uygulamalara yer verildi. Projeye başlanırken 4 katlı olarak planlanan ve gelen eleştiriler üzerine 3 kata indirilen konutların bir kısmı da deniz görüyor. Ayrıca TOKİ, Nevşehir, Mardin, Şanlıurfa gibi Anadolu şehirlerinde de yerel mimari uygulamalarını sürdürecek. TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, 2014 itibariyle üretim disiplinlerinin yeniden tanımladıklarını belirterek, bundan sonra az katlı, yatay mimariye ve sosyal konutta kaliteye önem verdiklerini söyledi. Özel sektöre de örnek olan mahalle konseptiyle üretim hedefi koyduklarını anlatan Turan “TOKİ Yerel Mimari konseptiyle yeni üretim felsefesinde binlerce konutu uygulama sürecine geçtik, üretime sadece nicelik olarak bakmıyoruz. Sosyal ve kültürel açıdan da değer katmasını önemsiyoruz. Artık şehirlerin yerel mimarileri sosyal konut üretiminde öncü olacak” dedi.


4 BİN TALEP GELDİ


Bu kapsamda Alaçatı projesinin de konseptin ilk örneklerinden biri olduğunu söyleyen Turan “Bu projede Alaçatı taş işçiliğine yer verdik. Projenin temelinden çıkan taşları kullandık. Ege için model niteliğinde sosyal konutlar oldu. Bizim için gözbebeği bir çalışmadır” diye konuştu. Projeyi 4 kattan 3 kata indirdiklerini söyleyen Turan “Bu proje 4 kat olarak ihale edilmişti. Bölgeye gelip gördüğümüzde buraya değer katmayacağı kanaatine vardık. Ne kadar doğru bir karar verdiğimizi görmüş olduk” dedi. Proje hakkında bilgiler veren Turan “Kaymakamlığa başvuru yöntemiyle talep topladığımız 1075 konutluk proje, 2+1 ve 3+1’lerden oluşuyor. 3+1’lerin yer aldığı ikinci etabın bir kısmı deniz görüyor. 4 bine yakın talep geldi. Kur’alar ilkbaharda çekilecek” dedi.


TAKSİT 400-650 LİRA


Çeşme Sosyal Konutları’na başvuru şartlarını da açıklayan Turan, 3 bin 200 liranın altında hane geliri olan ve hiç konut sahibi olmayanların başvuru yapabileceğini kaydetti. Turan, başvuru yapabilmek için 5 yıl Çeşme’de ikamet etme şartı olduğunu belirtti. Konut taksitlerinin 400 ile 650 lira arasında değiştiğini söyleyen Turan, vadenin de 12-20 yıl arasında olduğunu kaydetti.


8 yılda 500 bin sosyal konut


Ergün Turan, TOKİ’nin 2023 hedefini 1 milyondan 1 milyon 200 bine çıkardıklarını belirterek, “Bu, 8 yılda 500 bin sosyal konut yapacağımız anlamına geliyor. 2023’te nüfusun 5.5 milyonu TOKİ konutlarında yaşayacak. TOKİ olmasaydı bizden ev alanların yüzde 85’i ev sahibi olamayacak vatandaşlardı. Bizim hedef kitlemiz Türkiye’nin  tamamında bu kitledir” diye konuştu.


Star/ Birol Keleş


Haber Vatan gazetesinde şöyle yer aldı;


TOKİ’nin İzmir Çeşme’de 5 yıl ikamet şartı ile ayda 400 liralık taksitle satışa çıkardığı bin 75 konutluk Çeşme Projesi’ne 4 bin talep geldi. TOKİ Başkanı Turan, “Ege için model niteliğinde bir sosyal konut oldu. Bizim için gözbebeği bir çalışma” dedi


Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), piyasa koşullarında ev sahibi olması zor olan dar ve orta gelirli vatandaş için İzmir Çeşme’de, ‘yerel mimari uygulamalarıyla’ bir adım attı. Çeşme’de turizm çalışanları için tahsis edilen bin 75 konutluk proje hayata geçiren idare’ye 4 bine yakın yeni talep gelirken TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, az katlı, yatay mimariye yöneldiklerini ve sosyal konutta kaliteye önem verdiklerini söyledi. Turan, “TOKİ Yerel Mimari konseptiyle yeni üretim felsefesinde binlerce konutu uygulama sürecine geçtik, üretime sadece nicelik olarak bakmıyoruz. Sosyal ve kültürel açıdan da değer katmasını önemsiyoruz” diye konuştu. 


ALAÇATI TAŞ İŞÇİLİĞİNE YER VERİLDİ


Bu kapsamda Çeşme projesinin de konseptin ilk örneklerinden biri olduğunu söyleyen Turan, “Bu projede Alaçatı taş işçiliğine yer verdik. Projenin hafriyatından çıkan taşları kullandık. Ege için model niteliğinde sosyal konutlar oldu. Bizim için gözbebeği bir çalışmadır” dedi. Projeyi 4 kattan 3 kata indirdiklerini söyleyen Turan, “Bu proje 4 kat olarak ihale edilmişti. Bölgeye gidip gördüğümüzde buraya değer katmayacağı kanaatine vardık. Kaymakamlığa başvuru yöntemiyle talep topladığımız 1075 konutluk proje, 2+1 ve 3+1’lerden oluşuyor. 3+1’lerin yer aldığı ikinci etabın bir kısmı deniz de görüyor. 4 bin yeni talep daha geldi. Ancak şimdilik burada yeni bir projeye başlamayı düşünmüyoruz” ifadesini kullandı.Çeşme Sosyal Konutları’na başvuru şartlarını da açıklayan Turan, 3 bin 200 liranın altında hane geliri olan ve hiç konut sahibi olmayanların başvuru yapabileceğini, başvuru yapabilmek için 5 yıl Çeşme’de ikamet etme şartı olduğunu belirtti. 2+1 dairelerin aylık taksitleri 413 TL, 3+1’lerin de 835 TL’den başlıyor. Vade de 12- 20 yıl arasında değişiyor. 1. etaptaki toplam 506 konut 2016 yılı sonunda, 2. etaptaki 569 konut ise 2017 yılı başında teslim edilecek.


2023'TE HEDEF 1.2 MİLYON KONUT


TOKİ Başkanı Turan, 2023 hedeflerini 1 milyondan 1 milyon 200 bine çıkardıklarını belirterek “Bu, 8 yılda 500 bin sosyal konut yapacağımız anlamına geliyor. 2023’te nüfusun 5.5 milyonu TOKİ konutlarında yaşayacak. TOKİ olmasaydı bizden ev alanların yüzde 85’i ev sahibi olamayacak vatandaşlardı” diye konuştu.



Vatan




Haber Habertürk Egeli Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Başbakanlık'a bağlı TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, odalar ve belediyelerin dava açarak planlarını iptal ettiği Çeşme Reisdere'deki bin 75 daireli toplu konut projesini kamuoyuna tanıttı.


Başbakanlık'a bağlı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, Çeşme Reisdere'deki 104.5 milyon liraya mal olması beklenen ve ilk etabının 2016 Eylül, ikinci etabının ise 2016 sonunda teslim edilmesi beklenen toplu konut projesinde, biten binalardan Bl-35'i gezdi. Yine aynı binaların önünde de basın toplantısı yapan Turan, 2014 yılından itibariyle kurumu yenilediklerini, az katlı konut üretimini esas alarak yatay mimari üzerinde çalıştıklarını ve nitelikleri artırılmış binalar yaptıklarını ifade etti. 


ŞARTLARI SIRALADI 

4 katlı evlerin 3 kata düşürülmesi sonrasında, bin 153 olan konut sayısının bin 75'e düştüğünü açıklayan Turan, "Çeşme sosyal konutlarında belirlediğimiz unsurları bir araya getirmeye çalıştık, mimari çizgilerden ilham aldık. Bu yöreye özgü taş ve yapı malzemelerini kullandık. Burası Ege Bölgesi için model olacak. Bizleri yeni bir şevk ve heyecana iten gözbebeği bir çalışma bu. Bin 75 konut var, hepsi yöresel konular dikkat edilerek inşa edildi. Bundan sonra da bölgede özel sektör tarafına yapılacak çalışmalara örnek teşkil edecek" dedi. Projenin vatandaşların Çeşme Kaymakamlığına yaptığı başvurularla hayata geçtiğini belirten Turan, proje hakkında bilgiler verdi. Turan "Proje - .1 2+1 ve 3 +1 olarak hazırlandı, 2 etaplı olacak. Bütün projedeki hedef kitle alt ve orta gelirliler. Konut talep edenleri, yakın zamanda kurayla noter huzurunda belirleyeceğiz. Konutlardan hak sahibi olmak için, toplam hane gelirinin 3 bin 200 liranın altında olması gerekiyor. Ayrıca hiç konutu olmayacak, 5 yıl Çeşme'de yaşıyor olma şartı var ya da nüfusa kayıtlı olması gerekiyor. Dışarıdan birisi buradan daire alamaz. Çeşme hak sahiplerine İzmirliler'e ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" dedi. 


ÖZELLİKLERİ

1. Etap projesinde, 49 bin 551.052 metrekarelik alanda 35 adet konut bloğu ve 600 kişilik cami ve 3 adet büfe yapılacak. 2. Etap projesinde ise 76 bin 286.63 metrekarelik alanda 38 adet konut bloğu, 600 kişilik cami, 4 adet büfe, 32 derslikli Lise ve İlköğretim Okulu bulunacak. Konutlar bodrum, zemin ve 2 kat olarak ilçenin yapılaşma geleneğine uygun olarak tasarlandı. Konutların dış görüntüsü, Çeşme'de alışılagelen mimari yapıya uygun olması için taş söve ve kat silmesi uygulaması yapıldı. 



Uşak'ta binalar yükseldikçe ilgi arttı 

Manisa'da yeni bir şehir merkezi Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan ile eski Tabakhane bölgesinde devam eden kentsel dönüşüm projesi inşaat alanında incelemelerde bulundu, yetkililerden çalışmalarıyla ilgili bilgi aldı. Turan, "Uşak'ta devam eden yaklaşık 400 milyon liralık kentsel dönüşüm projesi, Türkiye'de uygulanan en geniş kapsamlı projelerden biridir" dedi. Şehir merkezinde yapılan projelerin önemine değinen Turan, binalar yükseldikçe projeye ilginin arttığını, bölgenin kısa sürede cazibe merkezi haline geleceğini ifade etti. 


Manisa'da yeni bir şehir merkezi

TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi ve AK Parti Manisa Milletvekilleri Recai Berber, İsmail Bilen, Murat Baybatur ile birlikte Yunuskent'in yapımı için kurulan şantiye alanında incelemelerde bulundu. Turan, Akgedik bölgesindeki TOKİ projesi'nin Manisa ve Türkiye açısından hayati önem taşıyan bir proje olduğunu vurgulayarak, "Bu proje Türkiye çapında çok büyük bir projedir. 25-30 bin kişinin yaşayacağı yeni bir şehir merkezi oluşmuş olacak" dedi. 


GAZETECİLER TEPKİ GÖSTERDİ 

Türkiye Gazeteciler Sendikası İzmir Başkanı H. İbrahim Hüner, şehit Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay'ı, şehit edilişinin 85. yılında anma programına basına akridetasyon uygulanmasını anlayamadıklarını bildirdi. 



Habertürk Egeli




Haber Habertürk Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


TOKİ’nin İzmir Çeşme’de 5 yıl ikamet şartı ile ayda 400 liralık taksitle satışa çıkardığı bin 75 konutluk Çeşme Projesi’ne 4 bin talep geldi. TOKİ Başkanı Turan, “Ege için model niteliğinde bir sosyal konut oldu. Bizim için gözbebeği bir çalışma” dedi.


Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), piyasa koşullarında ev sahibi olması zor olan dar ve orta gelirli vatandaş için İzmir Çeşme’de, ‘yerel mimari uygulamalarıyla’ bir adım attı. Çeşme’de turizm çalışanları için tahsis edilen bin 75 konutluk proje hayata geçiren idare’ye 4 bine yakın yeni talep gelirken TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, az katlı, yatay mimariye yöneldiklerini ve sosyal konutta kaliteye önem verdiklerini söyledi. Turan, “TOKİ Yerel Mimari konseptiyle yeni üretim felsefesinde binlerce konutu uygulama sürecine geçtik, üretime sadece nicelik olarak bakmıyoruz. Sosyal ve kültürel açıdan da değer katmasını önemsiyoruz” diye konuştu.


ALAÇATI TAŞ İŞÇİLİĞİNE YER VERİLDİ

Bu kapsamda Çeşme projesinin de konseptin ilk örneklerinden biri olduğunu söyleyen Turan, “Bu projede Alaçatı taş işçiliğine yer verdik. Projenin hafriyatından çıkan taşları kullandık. Ege için model niteliğinde sosyal konutlar oldu. Bizim için gözbebeği bir çalışmadır” dedi. Projeyi 4 kattan 3 kata indirdiklerini söyleyen Turan, “Bu proje 4 kat olarak ihale edilmişti. Bölgeye gidip gördüğümüzde buraya değer katmayacağı kanaatine vardık. Kaymakamlığa başvuru yöntemiyle talep topladığımız 1075 konutluk proje, 2+1 ve 3+1’lerden oluşuyor. 3+1’lerin yer aldığı ikinci etabın bir kısmı deniz de görüyor. 4 bin yeni talep daha geldi. Ancak şimdilik burada yeni bir projeye başlamayı düşünmüyoruz” ifadesini kullandı.


Çeşme Sosyal Konutları’na başvuru şartlarını da açıklayan Turan, 3 bin 200 liranın altında hane geliri olan ve hiç konut sahibi olmayanların başvuru yapabileceğini, başvuru yapabilmek için 5 yıl Çeşme’de ikamet etme şartı olduğunu belirtti. 2+1 dairelerin aylık taksitleri 413 TL, 3+1’lerin de 835 TL’den başlıyor. Vade de 12- 20 yıl arasında değişiyor. 1. etaptaki toplam 506 konut 2016 yılı sonunda, 2. etaptaki 569 konut ise 2017 yılı başında teslim edilecek. 


2023'TE HEDEF 1.2 MİLYON KONUT

TOKİ Başkanı Turan, 2023 hedeflerini 1 milyondan 1 milyon 200 bine çıkardıklarını belirterek “Bu, 8 yılda 500 bin sosyal konut yapacağımız anlamına geliyor. 2023’te nüfusun 5.5 milyonu TOKİ konutlarında yaşayacak. TOKİ olmasaydı bizden ev alanların yüzde 85’i ev sahibi olamayacak vatandaşlardı” diye konuştu.


Habertürk 



Haber Akşam Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


TOKİ, Çeşme'de turizm çalışanlarına yönelik 1.075 konutluk sosyal proje hayata geçiriyor. Az katlı inşa edilen ve yatay mimarinin kullanıldığı projede taksitler 413 ila 835 TL arasında değişirken, konseptte Çeşme esintisi de dikkat çekiyor. 


Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'nden (TOKİ) Çeşme'de sosyal konut atağı... TOKİ, dar ve orta gelirli vatandaşlar için Çeşme'de de harekete geçti. 'Yerel Mimari Uygulamaları' kapsamında İzmir Çeşme'de bin 75 konutluk proje yapan TOKİ, 4 bine yakın da yeni talep aldı. TOKİ Başkam Mehmet Ergün Turan, az katlı, yatay mimariye ve kaliteye önem verdiklerini söyledi. 


4 BİN YENİ TALEP GELDİ 

Özel sektöre de örnek olan mahalle konseptiyle üretim hedefi koyduklarını anlatan Turan, 'Artık şehirlerin yerel mimarileri sosyal konut üretiminde öncü olacak" dedi. Projeyi 4 kattan 3 kata indirdiklerini söyleyen Turan, "Bu proje 4 kat olarak ihale edilmişti. Bölgeye gelip gördüğümüzde buraya değer katmayacağı kanaatine vardık" dedi. Projeyi anlatan Turan, "Kaymakamlığa başvuru yöntemiyle talep topladığımız 1.075 konutluk proje, 2+1 ve 3+1'lerden oluşuyor. 3+1'lerin yer aldığı ikinci etabın bir kısmı deniz de görüyor. 4 bin yeni talep daha geldi. Ancak şimdilik burada yeni bir projeye başlamayı düşünmüyoruz" dedi. 


124 BİNTL'DEN BAŞLIYOR 

Çeşme Sosyal Konutları'na başvuru şartlarını da açıklayan Turan, 3 bin 200 liranın altında hane geliri olan ve konut sahibi olmayanların başvuru yapabileceğini kaydetti. Turan, 5 yıl Çeşme'de ikamet etme şartına da dikkat çekti. 2+1 dairelerin aylık taksitleri 413 TL, 3+1'lerin de 835 TLden başlıyor. Vade de 1220 yıl arasmda değişiyor. 1. Etaptaki 506 konut 2016 yılı sonunda, 2. Etaptaki 569 konut ise 2017 başında teslim edilecek. 2+1 daireler 124 bin-141 bin TL, 3+1 daireler 188 bin-214bin TL P3, arasında satışa sunuluyor. 


Hafriyattan çıkan taşlar kullanıldı 

Çeşme projesinin de yerel mimari konseptin ilk örneklerinden biri olduğunu söyleyen Turan, "Bu projede Alaçatı taş işçiliğine yer verdik. Projenin hafriyatından çıkan taşları kullandık. Bu yöreye ait özgü taş ve yapı malzemeleriyle, Alaçatı taş işçiliğinin güzel bir örneği olan proje Ege bölgesi için bir model niteliğindedir. Bizim için gözbebeği bir çalışmadır" diye konuştu. 


500 bin sosyal konut 

Turan,TOKİ'nin 2023 hedefini 1 milyondan 1 milyon 200 bine çıkardıklarını belirterek, "Bu 8 yılda 500 bin sosyal konut yapacağımız anlamına geliyor. 2023'te nüfusun 5.5 milyonuTOKİ konutlarında yaşayacak. TOKİ olmasaydı bizden ev alanların yüzde 85'i ev sahibi olamayacak vatandaşlardı" ifadelerini kullandı. 



Akşam



Haber Sabah Egeli şu şekilde yer aldı..


TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, Çeşme Reisdere'deki bin 75 toplu konut projesini kamuoyuna tanıttı. Turan, "Yöresel konular dikkate alınarak yapılan konutlar Ege'de model olacak" dedi 


Başbakanlık'a bağlı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, kentte büyük tartışmalara neden olan, odalar ve belediyelerin dava açarak planlarını iptal ettiği Çeşme Reisdere'deki bin 75 toplu konut projesini kamuoyuna tanıttı. Turan, "Burası Ege Bölgesi için model olacak. Bizleri yeni bir şevk ve heyecana iten gözbebeği bir çalışma bu. Bin 75 konut var, hepsi yöresel konular dikkat edilerek inşa edildi. Bundan sonra da bölgede özel sektör tarafına yapılacak çalışmalara örnek teşkil edecek" dedi. 


NİTELİKLİ BİNALAR 

Turan, 104,5 milyon liraya mal olması beklenen ve ilk etabının 2016 Eylül, ikinci etabının ise 2016 sonunda teslim edilmesi beklenen projede, biten binalardan 'Bl-35'i gezdi. Yine aynı binaların önünde de basın toplantısı yapan Turan, 2014 yılından itibariyle kurumu yenilediklerini, az katlı konut üretimini esas alarak yatay mimari üzerinde çalıştıklarını ve nitelikleri artırılmış binalar yaptıklarım ifade etti. Projenin vatandaşların Çeşme Kaymakamlığına yaptığı başvurularla hayata geçtiğini belirten Turan, şöyle konuştu; "Proje 2+1 ve 3+1 olarak hazırlandı, 2 etaplı olacak. Bütün projedeki hedef kitle alt ve orta gelirliler. Konut talep edenleri, yakın zamanda kurayla noter huzurunda belirleyeceğiz. Konutlardan hak sahibi olmanın şartı, toplam hane gelirinin 3 bin 200 liranın altında olması gerekiyor. Ayrıca hiç konutu olmayacak, 5 yıl Çeşme'de yaşıyor olma şartı var ya da nüfusa kayıtlı olması gerekiyor. Dışarıdan birisi buradan daire alamaz. Mimardan tasarıma, planlamadan uygulamaya özetle yaklaşım ve hedefler milletimizin daha güzel şehirlerde yaşama imkanı sunmak için gayretimizin tarifidir. Bu samimi bir çabadır. Huzurlu konut alanları inşa etmeye çalışıyoruz. Çeşme hak sahiplerine İzmirlilere ülkemize hayırlı olmasını diliyorum." Taksitler hakkında da bilgilendirmede bulunan Turan, "Alt gelir grubunda 240 aya varan taksitler var. Minimum 400-450 lira ile 600-650 lira arasında taksitler olacak. Eve taşındıktan sonra taksitler ödenmeye başlanacak" diye konuştu. 


Sabah Egeli



Haber Afyon Gazete 3'te şu şekilde yer aldı;


T.C Başbakanlık Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) tarafından Çeşme’de yapımı devam eden dar ve alt gelirli vatandaşlara yönelik Çeşme Sosyal Konut projesinin tanıtımı bugün projenin şantiye alanında gerçekleştirildi. Tanıtım toplantısına, TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, TOKİ Başkan Yardımcısı Mehmet Özçelik, TOKİ Proje ve Araştırma Dairesi Başkanı Mustafa Levent Sungur, TOKİ Başkan Danışmanı Osman Bekar, TOKİ 3 No'lu Uygulama Daire Başkanı Murat Oskay, TOKİ Basın Danışmanı Uğur Dülekalp ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan TOKİ Başkanı Turan, piyasa koşullarında ev sahibi olması güç olan vatandaşlara yıllardın dost eli uzattıklarını söyleyerek, “Milletimizin idaremize duyduğu güven ve beklentinin ne kadar yüksek olduğunu tecrübe ediyoruz. 81 ilimizde vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda çalışıyoruz. Bize en çok heyecan veren ise yerel mimari uygulama projeleri. Bölgenin gelenek,tarih ve kültüründen, mimarisine yansımış olan zenginlikten ilham alarak TOKİ yerel mimari uygulama adıyla yeni bir konsept geliştirdi. Yenilediğimiz bu üretim disipliniyle TOKİ tarihinin en aktif üretim sürecini de inşallah başlatmış olduk. Bu yıl içinde 60 bin yeni konut hedefi açıkladık. Sosyal imkanları, sosyal donatıları düşünülmüş sadece barınacak değil ,bir yaşam alanı oluşturma kültür ve mimari yaklaşım sergilemeye çalıştık” dedi.

Hedeflerinin bölge için bir kazanım ve değer katacak proje üretmek olduğunu söyleyen TOKİ Başkanı Ergün Turan, “Önemsediğimiz konsept, Yüksek kaliteli, yatay planlamayı esas alan semt kültürü ve yöresel unsurları taşıyan konutlar. Bu konsept TOKİ’nin mimari yaklaşımı ve üretim felsefesi konusundaki değişimin en somut göstergelidir. Çeşme sosyal konut projesi de bu unsurların bir araya getirilmeye çalışıldığı yörenin geleneksel mimari çizgilerinden ilham alındığı bir proje olarak vücut bulmuştur. Bu yöreye ait özgü taş ve yapı malzemeleriyle ,Alaçatı taş işçiliğinin güzel bir örneği olan proje , Ege bölgesi için bir model niteliğindedir. Çeşme Sosyal Konutları bizleri yeni bir şevk ve heyecan veren bizim için gözbebeği bir projedir” şeklinde konuştu.


TOKİ’nin hedeflerine de değinen Turan, “2002 baz alınarak, 2023’te bir milyon konut hedefi vardı. Biz bunu 200 bin yukarı revize ettik. Önümüzdeki 8 yıl için 500 bin konut üretme hedefimiz var. İnşallah 2023’te 1 milyon 200 bin hedefine varacağız. Bu hedefle 2023 yılında 5 - 5, 5 milyon vatandaşımız TOKİ’nin yapmış olduğu konutlarda yaşayacak. Bizim muhatap kitlemizin Yüzde 85’i eğer Toplu Konut idaresi olmasa konut sahibi olamayacak vatandaşlarımız . Bizim hedef kitlemiz Türkiye’nin tamamında bu kitledir” şeklinde konuştu.

Çeşme Sosyal Konut projesiyle ilgili bilgi de veren TOKİ Başkanı Turan, “Burası sosyal konut projesi bin 75 konut var. yöresel normlar dikkat edilerek yapılmıştır. Kaymakamlığa vatandaşlarımız başvurdu. 2+1 ve 3+1 daireler var . İki etaplı olan proje alt ve orta gelir düzeyindeki vatandaşlarımız için . Talepte bulunan vatandaşlar belirlendi. Kura ile kimin hangi daireye taşınacağı belirlenecek. Konutlar için 3 bin 200 lira toplam hane gelirinin altında olması ,hiç konut sahibi olmamak ,beş yıl Çeşme’de ikamet ya da buranın nüfusuna kayıtlı olma şartı var. Dışarıdan birinin alma şansı yok. Buranın temel kazısından çıkan taşları burada kullandık .2+1 daireler için 400 -450 maksimum 600 -650 lira taksit söz konusu. Taksitler eve taşındıktan sonra ödenmeye başlanacak. 12 ile 20 yıla kadar vade var. Bu konutlara başvurunun ardından. 4 bin kişi daha başvuru yaptı” ifadesini kullandı.

Çeşme Sosyal Konut projesi yapılırken bazı tartışmaların da yaşandığına değinen TOKİ Başkanı Turan, “Bu proje yapılırken bazı tartışmalar da oldu. Yatay mimari konseptle yaptık. Bölgede ciddi bir cazibe alanı oluşturdu. Burası dört kat olarak ihale edilmişti. Çeşmeye geldiğimizde katların dört kat olmasının burayı bir değer katmayacağı kanaatine vardık. Ekiplerimiz çalışma yaptı. Tamamından birer kat eksiltme yaptık ne kadar doğru karara verdiğimizi gördük. Bu projeler böyle olduğu için güzel. Böyle olduğu için Çeşme’ye değer katıyor. Buranın temel kazısından çıkan taşları burada kullandık” dedi.

Toplantının ardından TOKİ Başkanı Ergün Turan, AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber ile Çeşme Sosyal Konut Projesi’ni gezdi. 



Afyon Gazete 3



Haber Ege Haber Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Çeşme'de binaların dört kat olmasının burayı bir değer katmayacağı kanaatine vardıklarını belirten TOKİ yetkilileri, "Konutların tamamından birer kat eksiltme yaptık ne kadar doğru karar verdiğimizi gördük" dedi TOKI Başkanı Mehmet Ergün Turan, hedeflerinin 8 yıl içinde 500 bin konut üretmek olduğunu söyledi. T.C Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) tarafından Çeşme'de yapımı devam eden dar ve alt gelirli vatandaşlara yönelik Çeşme Sosyal Konut projesinin tanıtımı projenin şantiye alanında gerçekleştirildi. 


YATAY MİMARİ PROJESİ 


Toplantıda bir konuşma yapan TOKİ Başkanı Turan, piyasa koşullarında ev sahibi olması güç olan vatandaşlara yıllardın dost eli uzattıklarını söyleyerek, "Milletimizin idaremize duyduğu güven ve beklentinin ne kadar yüksek olduğunu tecrübe ediyoruz. 81 ilimizde vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda çalışıyoruz. Bize en çok heyecan veren ise yerel mimari uygulama projeleri. Bölgenin gelenek, tarih ve kültüründen, mimarisine yansımış olan zenginlikten ilham alarak TOKİ yerel mimari uygulama adıyla yeni bir konsept geliştirdi. Bu yıl içinde 60 bin yeni konut hedefi açıkladık" dedi. Çeşme Sosyal Konut projesi yapılırken bazı tartışmaların da yaşandığına değinen TOKİ Başkanı Turan, "Bu proje yapılırken bazı tartışmalar da oldu. Yatay mimari konseptle yaptık. Bölgede ciddi bir cazibe alanı oluşturdu. Burası dört kat olarak ihale edilmişti. Çeşmeye geldiğimizde katların dört kat olmasının burayı bir değer katmayacağı kanaatine vardık. Ekiplerimiz çalışma yaptı. Tamamından birer kat eksiltme yaptık ne kadar doğru karar verdiğimizi gördük. Bu projeler böyle olduğu için güzel. Böyle olduğu için Çeşmeye değer katıyor. Buranın temel kazısından çıkan taşları burada kullandık" dedi. 


20 YILA KADAR VADE 


Turan, ' Burası sosyal konut projesi bin 75 konut var. yöresel normlar dikkat edilerek yapılmıştır. Kaymakamlığa vatandaşlarımız başvurdu. 2+1 ve 3+1 daireler var. Talepte bulunan vatandaşlar belirlendi. Kura ile kimin hangi daireye taşınacağı belirlenecek. 

Konutlar için 3 bin 200 lira toplam hane gelirinin altında olması, hiç konut sahibi olmamak, beş yıl Çeşme'de ikamet ya da buranın nüfusuna kayıtlı olma şartı var. Dışarıdan birinin alma şansı yok. Buranın temel kazısından çıkan taşları burada kullandık. 2+1 daireler için 400 -450 maksimum 600 -650 lira taksit söz konusu. Taksitler eve taşındıktan sonra ödenmeye başlanacak. 12 ile 20 yıla kadar vade var. Bu konutlara başvurunun ardından 4 bin kişi daha başvuru yaptı" ifadesini kullandı. 



Ege Haber



Haber Gazipaşa Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, hedeflerinin 8 yıl içinde 500 bin konut üretmek olduğunu söyledi BAŞBAKANLIK Toplu Konut idaresi'nin (TOKI) tarafından Çeşme'de yapımı devam eden dar ve alt gelirli vatandaşlara yönelik Çeşme Sosyal Konut projesinin tanıtımı bugün projenin şantiye alanında gerçekleştirildi. 


Tanıtım toplantısına, TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan. TOKİ Başkan Yardımcısı Mehmet Özçelik. TOKI Proje ve Araştırma Dairesi Başkanı Mustafa Levent Sungur. TOKI Başkan Danışmanı Osman Bekar. TOKİ 3 No'lu Uygulama Daire Başkanı Murat Oskay. TOKI Basın Danışmanı Uğur Dülekalp ve çok sayıda basın mensubu katıldı. 


Toplantıda bir konuşma yapan TOKI Başkanı Turan, piyasa koşullannda ev sahibi olması güç olan vatandaşlara yıllardın dost eli uzattıklannı söyleyerek, "Milletimizin idaremize duyduğu güven ve beklentinin ne kadar yüksek olduğunu tecrübe ediyoruz. 81 ilimizde vatandaşlanrnızın talepleri doğrultusunda çalışıyoruz. Bize en çok heyecan veren ise yerel mimari uygulama projeleri. Bölgenin gelenek.tarih ve kültüründen, mimarisine yansımış olan zenginlikten ilham alarak TOKI yerel mimari uygulama adıyla yeni bir konsept geliştirdi. Yenilediğimiz bu Liretim disipliniyle TOKİ tarihinin en aktif üretim sürecini de inşallah başlatmış olduk. Bu yıl içinde 60 bin yeni konut hedefi açıkladık. Sosyal imkanlan, sosyal donatılan düşünülmüş sadece bannacak değjl ,bir yaşam alanı oluşturma kültür ve mimari yaklaşım sergilemeye çalıştık" dedi. 


Hedeflerinin bölge için bir kazanım ve değer katacak proje üretmek olduğunu söyleyen TOKI Başkanı Ergün Turan, "Önemsediğimiz konsept. Yüksek kaliteli, yatay planlamayı esas alan semt kültürü ve yöresel unsurlan taşıyan konutlar. Bu konsept TOKi'nin mimari yaklaşımı ve üretim felsefesi konusundaki değişimin en somut göstergelidir. Çeşme sosyal konut projesi de bu unsurlann bir araya getirilmeye çalışıldığı yörenin geleneksel mimari çizgilerinden ilham alındığı bir proje olarak vücut bulmuştur. Bu yöreye ait özgü taş ve yapı malzemeleriyle .Alaçatı taş işçiliğinin güzel bir örneği olan proje , Ege bölgesi için bir model niteliğindedir. Çeşme Sosyal Konutlan bizleri yeni bir şevk ve heyecan veren bizim için gözbebeği bir projedir" şeklinde konuştu. 


Çeşme Sosyal Konut projesiyle ilgili bilgi de veren TOKI Başkanı Turan, "Burası sosyal konut projesi bin 75 konut var. yöresel normlar dikkat edilerek yapılmıştır. Kaymakamlığa vatandaşlanmız başvurdu. 2+1 ve 3 +1 daireler var . iki etaplı olan proje alt ve orta gelir düzey indeki vatandaşlanmız için . Talepte bulunan vatandaşlar belirlendi. Kura ile kimin hangi daireye taşınacağı belirlenecek. Konutlar için 3 bin 200 lira toplam hane gelirinin altında olması .hiç konut sahibi olmamak ,beş yıl Çeşme'de ikamet ya da buranın nüfusuna kayıtlı olma şartı var. Dışarıdan birinin alma şansı yok. Buranın temel kazısından çıkan taşlan burada kullandık .2+1 daireler için 400 -450 maksimum 600 -650 lira takat söz konusu. Taksitler eve taşındıktan sonra ödenmeye başlanacak. 12 ile 20 yıla kadar vade var. Bu konutlara başvurunun ardından. 4 bin kişi daha başvuru yaptı" ifadesini kullandı. 


Çeşme Sosyal Konut projesi yapılırken bazı tartışmalann da yaşandığına değinen TOKİ Başkanı Turan, "Bu proje yapılırken bazı tartışmalar da oldu. Yatay mimari konseptle yaptık. Bölgede ciddi bir cazibe alanı oluşturdu. Burası dört kat olarak ihale edilmişti. Çeşmeye geldiğimizde katlann dört kat olmasının burayı bir değer katmayacağı kanaatine vardık. Ekiplerimiz çalışma yaptı. Tamamından birer kat eksiltme yaptık ne kadar doğru karara verdiğinizi gördük. Bu projeler böyle olduğu için güzel. Böyle olduğu için Çeşmeye değer katıyor. Buranın temel kazısından çıkan taşlan burada kullandık" dedi. 


TOKi'nin hedeflerine de değinen Turan, "2002 baz alınarak, 2023'te bir milyon konut hedefi vardı. Biz bunu 200 bin yukan revize ettik. Önümüzdeki 8 yıl için 500 bin konut üretme hedefimiz var. İnşallah 2023'te 1 milyon 200 bin hedefine varacağız. Bu hedefle 2023 yılında 5 5, 5 milyon vatandaşımız TOKi'nin yapmış olduğu konutlarda yaşayacak. Bizim muhatap kitlemizin Yüzde 85'i eğer Toplu Konut idaresi olmasa konut sahibi olamayacak vatandaşlarımız . Bizim hedef kitlemiz Türkiye'nin tamamında bu kitledir" şeklinde konuştu. 


Toplantının ardından TOKI Başkanı Ergün Turan. AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber ile Çeşme Sosyal Konut Projesi'ni gezdi. 



Gazipaşa Gazetesi



Geri Dön