29 / 04 / 2024

TOKİ Derince Gazeteci Konutları'nın ihalesi 23 Şubat'ta!

TOKİ Derince Gazeteci Konutları'nın ihalesi 23 Şubat'ta!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Gazeteciler için Derince Çınarlı mevkisinde 140 konutun yapımına başlanacağına da açıklayan Işık, 23 Şubat'ta Toplu Konut İdaresinin ihaleye çıkacağını bildirdi.



Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi" bildirisine ilişkin, "İki üç gündür ortaya çıkan gerçek, pek çok akademisyenimizin bu bildiri metnini görmeden imza attığı yönünde. Bazen gaflet oluyor, bazen dalalet oluyor ama şunu çok net ifade etmek isterim ki bu bildiriyi kaleme alanların açık bir ihanet içerisinde olduğu kesindir" dedi.


Kocaeli Gazeteciler Cemiyetince Kasr-ı Hümayun'da "16 Ocak Basın Onur Günü" dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Bakan Işık, ülkenin birliğini ve beraberliğini korumak, bölgedeki insanların huzurunu ve kamu düzenini sağlamak ve bir tek sivilin kılına zarar gelmemesi için çok büyük bir itina ve gayretle çalışan güvenlik güçlerini adeta itham eden, Türkiye Cumhuriyeti devletine ağır suçlamalar yönelten bildirilere imza atan akademisyenleri eleştirdi. 


Işık, geçtiğimiz günlerde vefat eden eski bakanlardan Kamran İnan'ın, "İçinde haini en çok olan memleket Türkiye'dir" ifadesinin gerçek olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:


"Bütün buradan herkesi sağduyuya davet ediyorum. Bilim insanlarımız elbetteki ülke meselelerine duyarlı olacak, elbette ülke meselelerine kafa yoracak, elbetteki ülke meseleleri ile ilgili gerektiğinde açıklamalar yapacak. Ama bu açıklamaları, adeta terör örgütüne açıkça destek, Türkiye Cumhuriyeti devletini açıkça suçlamak ve özellikle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin dahi reddettiği konularda, bu ülkenin kaynaklarıyla yetişmiş insanların, Türkiye Cumhuriyeti'ni adeta katliamla suçlama gibi bir noktada kesinlikle olmaması gerekir. Bu noktada herkesin bir kez daha şapkasını önüne alıp, düşünmesi, bu bölgenin özellikle geçtiği süreç dolayısı ile çok çok büyük bir önem arz ediyor. İki üç gündür ortaya çıkan gerçek pek çok akademisyenimizin bu bildiri metnini görmeden imza attığı yönünde. Bazen gaflet oluyor, bazen dalalet oluyor ama şunu çok net ifade etmek isterim ki bu bildiriyi kaleme alanların açık bir ihanet içerisinde olduğu kesindir."


- Gazetecilere konut müjdesi 


Bakan Işık, 16 Ocak 1923 tarihinin, Türkiye ve Kocaeli için çok önemli bir tarih olduğunu, Gazi Mustafa Kemal'in, burada dönemin önde gelen gazetecileri ile cumhuriyet fikrini paylaştığını anımsattı. 


Daha sonraki süreçte cumhuriyet fikrinin adım adım olgunlaştığını ve 29 Ekim 1923'te cumhuriyetin ilanıyla Türkiye'nin bambaşka, milletin iradesini temsil eden bir yönetim anlayışına geçtiğini anlatan Işık, "O günden bugüne kadar büyük bir gayretle ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine taşımak için çalışıyoruz. Bu noktada medyanın, gazetecilerin rolü çok büyük" diye konuştu.


Gazeteciler için Derince Çınarlı mevkisinde 140 konutun yapımına başlanacağına da açıklayan Işık, 23 Şubat'ta Toplu Konut İdaresinin ihaleye çıkacağını bildirdi.

- Türkiye ve Rusya ilişkileri

Bakan Işık, konuşmasının ardından bir gazetecinin "Bilim, sanayi ve teknoloji alanında Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerde gelinen son durum nedir" sorusu üzerine ilişkilerin uçak krizinden sonra bir olumsuz dönem yaşadığının açık olduğunu ama bu dönemin etkilerinin minimize edilmesi noktasında büyük bir gayret gösterdiklerini ifade etti. 


"Rusya tarafı bu konuda Türkiye'ye karşı ambargo sayılabilecek pek çok adımı atmaya çalışıyor ama attıkları her adımda Türkiye'yi cezalandırmaktan ziyade kendi halkını cezalandıran bir sonucun ortaya çıktığını da zannediyorum görüyorlar" diyen Işık, Türkiye'den almadıkları her malın kendi iç piyasalarındaki fiyatların yükselmesine sebep olduğunu veya bazı malların dolaylı olarak temin edilmesinin maliyet artışına yol açtığını anlattı. 


Bakan Işık, turizmde de Rus halkının Türkiye'ye gelmek istedikten sonra Rus hükumetinin bunu idari kararla engellemesinin mümkün olmadığına vurgu yaparak, "Sanayi ürünlerinde şu ana kadar bize ulaşan çok ciddi bir yaptırım kararı yok ama temennimiz, arzumuz ilişkilerin biran önce normalleşmesidir. Türkiye ve Rusya iki önemli komşudur ve çok ciddi ticaret yapan iki ülkedir. Bu ilişkilerin biran önce normalleşmesi, ticaretin kendi seyrinde cereyan etmesi bizim en önemli temennimiz" değerlendirmesinde bulundu.

- Ar-Ge Reform Paketi

Ar-Ge Reform Paketi'ne ilişkin soruyu da Bakan Işık, şöyle yanıtladı:

"AK Parti'nin 3 Kasım 2002'de iktidara geldikten sonra verdiği en stratejik kararlardan birinin özellikle dışarıya bağımlı olunan savunma sanayisi gibi alanlarda mili teknolojileri geliştirmektir. Yapılan çalışmalar sonucunda bugün savunma sanayisinde yerlilik oranı yüzde 24'ten yüzde 60'lara çıktı. Ar-Ge Reform Paketi'ni dün Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun imzasıyla TBMM'ye sevk ettik. Ar-Ge Reform Paketi, Türkiye'de Ar-Ge alanında elde edilen başarıları çok daha üst seviyeye çıkarmayı amaçlayan, Türkiye'nin dışa bağımlılığını daha da azaltacak, Türkiye'yi aynı zamanda teknoloji geliştiren, teknolojiyi üreten, teknoloji satan bir ülke konumuna getirecek önemli bir paket. Ümit ediyorum en kısa zamanda TBMM'deki komisyonda görüşeceğiz, arkasından da genel kurulda inşallah iktidar, muhalefet birlikte olgunlaştırıp en kısa sürede Sayın Cumhurbaşkanımızın onayıyla yasalaşmasını sağlayacağız. Türkiye'de reformlar açısından Meclis'e sevk ettiğimiz belki de bu ilk reform olacak."


Bugün Gazetesi


Haber Gölcük Vizyon Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, Cumhuriyetin kuruluşunu ilk kez İzmit’te müjdelediği, 16 Ocak Basın Onur Günü’nün kutlanması ve Kocaeli Gazeteciler Cemiyetinin 30. Yaş kutlaması, geçtiğimiz gün Kasr-ı Hümayun’da düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Törene katılan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, gazetecilere müjdeyi vererek, “Gazetecilerimiz için Derince Çınarlı mevkisinde 140 tane konutu başlatıyoruz. 23 Şubat’ta  TOKİ  ihaleye çıkıyor hayırlı olsun” dedi.


BAKAN IŞIK’LI YÜKSEK KATILIM


Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilk kez ve sadece, dönemin ileri gelen gazetecileriyle, İzmit Kasr-ı Hümayun’da bir araya gelerek Cumhuriyet’in ilanının müjdesini verdiği, 16 Ocak Basın Onur Günü yine Kasr-ı Hümayun’da (Av Köşkü) görkemli bir törenle kutlandı.  Törende ayrıca Gazeteciler Cemiyeti’nin 30. Yılı da kutlandı. Törene; Bilim  Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Küçük, AK Parti Milletvekilleri Zeki Aygün İlyas Şeker, Cemil Yaman, AK Parti İl Başkanı Şemsettin Ceyhan, İzmit İlçe Kaymakamı Ersin Emiroğlu, İl Emniyet Müdürü Levent Yarımel, KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, KOTO Başkanı Murat Özdağ, Baro Başkanı Av. Sertif Gökçe, Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak, DSP Kadın Kolları Genel Başkanı Meral Uçarı, DSP İl Başkanı Hayati Özzeren, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Yılmaz Karaca, yaklaşık 40 ilin cemiyet başkanları ile sayıda davetli katıldı.


TÖREN GAR BİNASINDA BAŞLADI


Tören  ilk olarak Tarihi Tren Garı’ndan buluşma ve Saat Kulesi’ndeki Atatürk anıtına çelenk sunumu ile başladı. Atatürk anıtına çelenk sunumunun ardından basın toplantısının yapıldığı Kasr-ı Hümayun’a geçildi.  Saygı Duruşuna bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunulmasının ardından, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Çetin Gürol açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Gürol, “93 yıl önce en anlamlı güne ev sahipliği yapmış yerdeyiz. Cumhuriyetin ilanının burada konuşulması bizim için en büyük onur. 1952 yılından bu yana böyle bir misyonu üstlenen cemiyetin boş durmamış gerekiyordu. İsteyen değil, emek sarf eden olduk. 30. Yılda cemiyet üyelerimizin tapulu evi olması için çalıştık ve tapusunu aldık” ifadelerini kullandı.


“SİZE KAPIMIZ HER ZAMAN AÇIK”


Karaosmanoğlu ise şöyle konuştu: “Her mesleğin zorluğu var, gazetecilik siyaset yapmak kadar zor. Gazetecilerin haber alma ve haber yapma konusunda bizler Kocaeli’de yerel yönetimler olarak her zaman yardımcı oluyoruz. Gazetecilere her zaman kapımızı açıyoruz. Kocaeli gazeteciliği her zaman daha verimli hale geliyor. Cumhuriyet kelimesi Atatürk tarafından ilk defa burada kullanıldı. Cumhuriyetimizin değerimi bilelim. Cumhuriyetin bize verdiği özgürlüklerin hakkını bilelim.”


“BENDE ONUR DUYUYORUM”


Vali Hasan Basri Güzeloğlu, “93 yıl önce 16 Ocak 1923 te Türk Milletinin kurtuluşunu ve Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunda en büyük emeği harcayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnet ile anıyorum. Türk Milletine en uygun sistem Cumhuriyet olduğunu düşünen Atatürk’ün ne kadar doğru bir karar aldığını bugün de bir kez daha görüyoruz.  Cumhuriyetin kuruluşunda önemli nokta olan mekanda bulunmaktan büyük bir onur ve mutluluk duyuyorum. Atatürk burada ilk ve tek basın toplantısını yapmıştı. Bütün gazeteci arkadaşlarımızın basın onur gününü kutluyorum” dedi.


“CUMHURİYETİN TEMELİ BURADA ATILDI”


Bakan Fikri Işık gözaltına alınan akademisyenler için “Bu bildiriyi kaleme alanlar açık ihanet içerisindedir. Bu ülke böyle badire çok atlattı. Bütün buradan herkes sağ duyuya davet ediyorum. Bilim insanları tabi ki devlet meselelerine değinecek. Türkiye’yi katliam yapmış gibi suçlamamalı. Herkesin şapkasını önüne alıp düşünmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.  “Bu  mekan ve zaman Kocaeli açısından çok önemli” diyen Bakan Işık, “Cumhuriyet adım adım burada başladı. Medyanın olmadığı bir demokrasi tahmin etmek mümkün değil. Siyaset ve medya kaderdaştır. Medya ortada ve tarafsız olmalıdır” dedi.


BAKANDAN BASIN SİTESİ MÜJDESİ


Bakan ışık şu ifadelere yer verdi:” Terzi kendi söküğünün dikemez. Medya kendi sorunlarını dile getirmeye zaman bulamıyor. Gazeteci arkadaşlarımızın çok zor şartlar altında çalıştığını yakinen gördüm.  Daha önce depremde mağdur olan dar gelirli insanlara TOKİ ve Arızlı’da ev yaptık. Şu an orada binlerce ailemiz huzur içinde yaşıyor. Kira öder gibi taksitle ev aldılar. Gazeteci arkadaşlarımıza bu uygulamayı yapamamış ve içimizde ukde kalmıştı. Çalışmanın sonucunda güzel bir adım atmış olduk. Şu an da gazetecilerimiz için Derince Çınarlı mevkiinde 140 tane konutu başlatıyoruz. 23 Şubat’ta TOKİ ihaleye çıkıyor hayırlı olsun. 2 artı 1 ve 3 artı 1 ev yapacağız. İçinde AVM, cami ve kültürel faaliyet alanı da yapacağız. Şartları Cemiyet Başkanı sizlere söyleyecek.”


Konuşmaların ardından cemiyetin yarışmasında ödül alan gazetecilere ödülleri protokol tarafından verildi.


Gölcük Vizyon




Haber Sabah Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Mustafa Kemal Atatürk'ün ilk basın toplantısını yaptığı 16 Ocak'ta yıllardır kutlanan Basın Onur Günü için Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti tarafından program düzenlendi. Kutlamalar, Tren Garı'nda bir araya gelerek Atatürk büstüne çelenk bırakılması ile başladı. Av Köşkü'nün bahçesinde düzenlenen törende bu yıl ikincisi gerçekleşen gazetecilik yarışmasında Hüseyin Demiray ödülleri sahiplerini buldu. Törende gazetecilere müjdeyi veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 140 konut ihalesinin 23 Şubat'ta TOKÎ'de yapılacağını belirtti. Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Çetin Gürol, cemiyetin 30'uncu yılında yer alma ve 20 yıllık hayallerini gerçekleştirme onurunu yaşadıklarını belirtti. 20 yıllık olan ev hayalinin TOKİ aracılığı ile yapılacağını belirten Gürol, "Seçim vaatlerimizi bir yılda yaptık. Şimdiki hedefimiz ilk etapta 100 arkadaşımızı yurtdışına çıkartmaktır. İletişim fakültesi öğrencilerine ağabeylik yapmaya devam edeceğiz. Verilen katkılar için teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.


Abbas ÇAKAR/Sabah Doğu Marmara


Geri Dön