23 / 12 / 2024

TOKİ Ispartakule'ye toptancılar çarşısı yapacak

TOKİ Ispartakule'ye toptancılar çarşısı yapacak

TOKİ Rami'de kuru gıda ticareti yapan esnaf için Ispartakule'de toptacılar çarşısı yapacak



Başbakan R. Tayyip Erdoğan'ın İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti hazırlıkları kapsamında yenilenen tarihi Rami Kışlası yok olmaktan kurtuluyor. 25 yıldır toptancıların kullandığı kışlanın etrafı ve depolar 2007'den beri kaldırılıyordu. Gıda topta Ispartakule'ye Toki'nin Ispartakule'ye yapacağı yeni tesislere taşınacak.
 
İstanbul Eyüp'te faaliyet gösteren gıda toptancıları, tarihi mekanlarından ayrılıp Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) kendileri için Ispartakule'de yapacağı komplekse taşınacak. Eyüp'te 220 bin dönüm arazi üzerine kurulu tarihi Rami Kışlası'nda dünyaca ünlü İskenderiye Kütüphanesi benzeri; içinde konferans, sergi salonlar, yayınevleri şubeleri ile dinlenmek için mekânlar bulunacak modern bir İstanbul Kütüphanesi kurulacak. Başbakan Erdoğan, Rami Kışlası'nı Türkiye'nin bir numaralı Milli Kütüphanesi haline getireceklerini belirterek, "Hedef, milyonu aşan kitapları toparlayabilmek ve Rami Kışlası'nı kışla olmaktan çıkarıp, bilginin bir arada toplandığı merkez haline getirmek." diye konuşmuştu.

1985 yılında Unkapanı'ndaki gıda toptana hali yıktırılarak, yüzlerce esnaf geçici olarak Rami Kışlası'nın 220 bin metrekarelik arazisine yerleştirilmişti. O yıldan beri Rami'de hizmet veren toptancılar artık TOKİ'nin inşa edeceği Ispartakule'de faaliyetlerini sürdürecek.

Rami Kışlası Eyüp Belediye Başkanlığı'nın mülkiyetinde bulunuyor. Kışla 2005 yılında Eyüp İlçesi Belediye Meclis Karan ile restitüsyon ve restorasyonunun yapılabilmesi için 10 yıl süre ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devredildi. Kışla için hazırlanan imar planında sosyal ve kültürel tesisler alanında kalan Rami Kışlası'nın şehir müzesi olarak projelendirilmesi aşamasında uluslararası nitelikte bir kütüphanenin de bu projeye ilavesi öngörüldü. Kışla restorasyon projesine ilave olarak 3 milyon kitap kapasitesi ve sınırsız dijital kayıt imkanı ile 75 bin metrekarelik inşaat alanına sahip kütüphane projesi hazırlandı. Proje, 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları'nı Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün Ocak 2009 tarih ve 2348 sayılı karan ile onaylandı.
Ülkenin dört bir yanındaki alıcı ve tüketicilere satış ve dağıtım yapılan Rami'de 1680 işyeri bulunuyor ve bu işyerlerinde 15 bin kişi istihdam ediliyor. Küçük ve orta ölçekli bakkallar, marketler, lokanta, büfe gibi işletmeler, hastane, okul gibi kamu kuruluşları ile Türk Silahlı Kuvvetleri sitenin devamlı alıcılarını oluşturuyor. Sitenin 3 bin 500 araçlık otoparkı bulunuyor. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) yeni siteye hem arsa verecek hem de inşasını üstlenecek. Rami'ye 1985 yılında dönemin belediye başkanınca 'mecburi' olarak gönderildiklerini belirten İstanbul Gıda Toptancı Tüccarları Derneği Başkanı Günay Kötü, "TOKİ ile gerekli protokolü yaptık. Kendi paramızla Ispartakule'de yeni bir site yaptırıyoruz. Yeni sitede herkes hak sahibi olacak. 15 milyonluk mega kentte gıda satmak için bir kompleks yok. Proje bittiğinde sadece İstanbul'a değil, diğer illere de hizmet edecek bir kompleks olacak." diye konuştu.
Yasin KILIÇ/Zaman


Geri Dön