28 / 12 / 2024

TOKİ kentsel dönüşüm ağırlıklı çalışacak!

TOKİ kentsel dönüşüm ağırlıklı çalışacak!

TOKİ Kentsel Yenileme Daire Başkanı Gürol Konyalıoğlu, bundan sonraki dönemde kentsel dönüşüm ağırlıklı çalışacaklarını belirtti. Konyalıoğlu "2023'e kadar her yıl yaklaşık 60 bin konut üretmeyi hedefliyoruz " dedi.



Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Kentsel Yenileme Daire Başkanı Gürol Konyalıoğlu, bundan sonraki dönemde kentsel dönüşüm ağırlıklı çalışacaklarını belirterek, "2023'e kadar her yıl yaklaşık 60 bin konut üretmeyi hedefliyoruz ve bu konutların yüzde 40'ı kentsel dönüşüm içerikli olacak" dedi.


TOKİ kentsel dönüşüm ağırlıklı çalışacak!


Konyalıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, idarelerinin 2004'den bu yana Kentsel Dönüşüm Projeleri gerçekleştirdiğini hatırlattı. Yerel yönetimlerle işbirliği içerisinde yürüttükleri projeleri başarıyla sürdürdüklerini anlatan Konyalıoğlu, yaptıkları konutlara vatandaşların da yoğun ilgi gösterdiğini kaydetti.



TOKİ mahalle konseptine uygun 60 bin konut üretecek!



TOKİ, "Yeni Yerleşimler Yenilenen Şehirler" projesi kapsamında, 2016 yılında Gaziantep, Manisa, Şanlıurfa, İstanbul Başakşehir, Çankırı, Hatay, Konya ve Adana'da 60 bin konut üretecek.



AA



Haber Akşam Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;



Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Kentsel Yenileme Daire Başkanı Gürol Konyalıoğlu, kurumun gelecek hedeflerini anlattı. Bundan sonraki dönemde kentsel dönüşüme ağırlık vereceklerini aktaran Konyalıoğlu, şöyle devam etti: "2023'e kadar her yıl yaklaşık 60 bin konut üretmeyi hedefliyoruz ve bu konutların yüzde 40'ı kentsel dönüşüm içerikli olacak. Yani 60 bin konuttan 24-25 binini kentsel dönüşüm içerikli proje olarak gerçekleştirmeyi düşünüyoruz." 


HEDEF 1 MİLYON KONUT ÜRETİMİ

Konyalıoğlu, TOKİ'nin 2002-2015 arasındaki dönemde 689 bin konut yaptığını anımsatarak, "2023 yılına kadar 1 milyon 200 bin konut sayısına ulaşmayı hedefliyoruz. Artık  TOKİ  farklı bir evreye geçiyor" ifadelerini kullandı.


Akşam


Haber Bizim Anadolu Gazetesi'nde şöyle yer aldı, 


TOKİ Kentsel Yenileme Daire Başkanı Gürol Konyalıoğlu, bundan sonraki dönemde kentsel dönüşüm ağırlıklı çalışacaklarını belirterek, "2023'e kadar her yıl yaklaşık 60 bin konut üretmeyi hedefliyoruz ve bu konutların yüzde 40'ı kentsel dönüşüm içerikli olacak" dedi. Konyalıoğlu, yaptığı açıklamada, idarelerinin 2004'den bu yana Kentsel Dönüşüm Projeleri gerçekleştirdiğini hatırlattı. 


Bizim Anadolu


Haber Yeni Akit Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Başbakanlık Toplu Konut idaresi (TOKİ) Kentsel Yenileme Daire Başkanı Gürol Konyalıoğlu, bundan sonraki dönemde kentsel dönüşüm ağırlıklı çalışacaklarını belirterek, 2023'e kadar her yıl yaklaşık 60 bin konut üretmeyi hedefliyoruz ve bu konutların yüzde 40'ı kentsel dönüşüm içerikli olacak" dedi.  


Daire Başkanı Gürol Konyalıoğlu, TOKİ'nin 2004'den bu yana Kentsel Dönüşüm Projeleri gerçekleştirdiğini hatırlattı. Yerel yönetimlerle işbirliği içerisinde yürüttükleri projeleri başarıyla sürdürdüklerini belirten Konyalıoğlu, yaptıkları konutlara vatandaşların da yoğun ilgi gösterdiğini kaydetti. 


Bundan sonraki dönemde kentsel dönüşüme daha da ağırlık vereceklerini aktaran Konyalıoğlu, şöyle devam etti: "2023'e kadar her yıl yaklaşık 60 bin konut üretmeyi hedefliyoruz ve bu konutların yüzde 40'ı kentsel dönüşüm içerikli olacak. Yani 60 bin konuttan 24-25 binini kentsel dönüşüm içerikli proje olarak gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. 


Özellikle ülkemiz gibi deprem kuşağında yer alan, birinci ve ikinci deprem bölgesinde ve çeşitli afet riski altında bulunan yerlerde bu bir kez daha ön plana çıkıyor. Özellikle deprem bölgelerinde yer alan büyükşehir ve il belediyelerinde öncelikli olmak üzere deprem, afet odaklı, mekansal çöküntü alanlarıyla ilgili bir dönüşüm perspektifi çerçevesinde çalışma amacımız var. Talepleri de bu çerçevede değerlendiriyoruz."


Yeni Akit


Haber Diriliş Postası Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Kentsel Yenileme Daire Başkanı Gürol Konyalıoğlu, bundan sonraki dönemde kentsel dönüşüm ağırlıklı çalışacaklarını belirterek, "2023'e kadar her yıl yaklaşık 60 bin konut üretmeyi hedefliyoruz ve bu konutların yüzde 40'ı kentsel dönüşüm içerikli olacak" dedi. 


Konyalıoğlu, idarelerinin 2004'den bu yana Kentsel Dönüşüm Projeleri gerçekleştirdiğini hatırlattı. Yerel yönetimlerle işbirliği içerisinde yürüttükleri projeleri başarıyla sürdürdüklerini anlatan Konyalıoğlu, yaptıkları konutlara vatandaşların da yoğun ilgi gösterdiğini kaydetti. 

Bundan sonraki dönemde kentsel dönüşüme daha da ağırlık vereceklerini aktaran Konyalıoğlu, şöyle devam etti: "2023'e kadar her yıl yaklaşık 60 bin konut üretmeyi hedefliyoruz ve bu konutların yüzde 40'ı kentsel dönüşüm içerikli olacak. Yani 60 bin konuttan 24-25 binini kentsel dönüşüm içerikli proje olarak gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Özellikle ülkemiz gibi deprem kuşağında yer alan, birinci ve ikinci deprem bölgesinde ve çeşitli afet riski altında bulunan yerlerde bu bir kez daha ön plana çıkıyor. Özellikle deprem bölgelerinde yer alan Büyükşehir ve il belediyelerinde öncelikli olmak üzere deprem, afet odaklı, mekansal çöküntü alanlarıyla ilgili bir dönüşüm perspektifi çerçevesinde çalışına amacımız var. Talepleri de bu çerçevede değerlendiriyoruz." Konyalıoğlu, TOKİ'nin 20022015 arasındaki dönemde 689 bin konut yaptığını hatırlatarak, "2023 yılına kadar 1 milyon 200 bin konut sayısına ulaşmayı hedefliyoruz" dedi. 


Diriliş Postası 


Haber Yeni Şafak'ta şöyle yer aldı;


Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Kentsel Yenileme Daire Başkanı Gürol Konyalıoğlu, bundan sonraki dönemde kentsel dönüşüm ağırlıklı çalışacaklarını belirterek, "2023'e kadar her yıl yaklaşık 60 bin konut üretmeyi hedefliyoruz ve bu konutların yüzde 40'ı kentsel dönüşüm içerikli olacak" dedi. Konyalıoğlu,yaptığı açıklamada, idarelerinin 2004'den bu yana Kentsel Dönüşüm Projeleri gerçekleştirdiğini hatırlattı. Yerel yönetimlerle işbirliği içerisinde yürüttükleri projeleri başarıyla sürdürdüklerini anlattı. Konyalıoğlu, vatandaşların konutlara yoğun ilgi gösterdiğini kaydetti. 


Yeni Şafak 






Haber Anayurt Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Kentsel Yenileme Daire Başkanı Gürol Konyalıoğlu, bundan sonraki dönemde kentsel dönüşüm ağırlıklı çalışacaklarım belirtti. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Kentsel Yenileme Daire Başkam Gürol Konyalıoğlu, bundan sonraki dönemde kentsel dönüşüm ağırlıklı çalışacaklarını belirterek, "2023'e kadar her yıl yaklaşık 60 bin konut üretmeyi hedefliyoruz ve bu konutlara yüzde 40'ı kentsel dönüşüm içerikli olacak" dedi. 


Anayurt 


Haber Güneş Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


TOKİ, kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verdi. Başkan Turan, hedeflerinin 2023 yılına kadar 6.5 milyon konut dönüştürmek olduğunu açıkladı. 

 

 Emekli, dar ve orta gelirliye Anadolu'nun her köşesinde 250  lira taksit 240 ay vade gibi seçeneklerle konut imkanı sağlayan TOKİ, 2011'de Van'da meydana gelen depremin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı sonrası geliştirilen Kentsel Dönüşüm Projesi için çalışmalarına hız verdi.

 

Öncelik deprem haritası 

TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan Kentsel Dönüşüm Projesi'nin seyrine ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı. Turan,  Türkiye'nin deprem haritasının öncelikleri olduğunu kaydererek, “Deprem kuşaklarına göre kapsamlı bir kentsel dönüşüm programı hazırlandık. Bu çalışmamızda deprem riski yüksek şehirlerimizin barındırdığı tehlikeyi esas alarak, kentsel dönüşümde önceliğimizi deprem kuşakları olarak tespit ettik ve kentsel dönüşüm çalışmalarını devam ettiriyoruz” dedi. Turan ayrıca 2023'e kadar 6.5 milyon konutu dönüştürme hedeflerinin bulunduğunu açıkladı. 


Güneş


Haber Ticari Hayat Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;




BAŞBAKANLIK Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Kentsel Yenileme Daire Başkanı Gürol Konyalıoğlu, bundan sonraki dönemde kentsel dönüşüm ağırlıklı çalışacaklarını belirtti. 


Başbakanlık Toplu Konut idaresi (TOKİ) Kentsel Yenileme Daire Başkanı Gürol Konyalıoğlu, bundan sonraki dönemde kentsel dönüşüm ağırlıklı çalışacaklarını belirterek, "2023'e kadar her yıl yaklaşık 60 bin konut üretmeyi hedefliyoruz ve bu konutların yüzde 40'ı kentsel dönüşüm içerikli olacak" dedi. 


Konyalıoğlu, yaptığı açıklamada, idarelerinin 2004'den bu yana Kentsel Dönüşüm Projeleri gerçekleştirdiğini hatırlattı. Yerel yönetimlerle işbirliği içerisinde yürüttükleri projeleri başarıyla sürdürdüklerini anlatan Konyalıoğlu, yaptıkları konutlara vatandaşların da yoğun ilgi gösterdiğini kaydetti. 



Ticari Hayat


Haber Dünya Gazetesi'nde şöyle yer aldı;

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, bu yılı 44,000 konut ile tamamlayacak olan TOKİ'nin gelecek yıl 60,000 konut ihale ve inşa etmeyi planladığını; ayrıca bir çatı kuruluşu olarak yurtdışında iş alıp Türk müteahhitler ile paylaşacakları bir model üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Reuters'ın sorularını yanıtlayan Turan, bu yıl Haziran ayında gerçekleştirilen genel seçimin handikap oluşturmasına rağmen sektörün ekonominin itici gücü olmaya devam ettiğini belirterek, "Sektör bu konuda gerçekten güçlü. 2015 için 40,000-50,000 hedefi koymuştuk. Yılı 44,000 konut ile kapatmış olacağız. Önümüzdeki yıl hedefimiz 60,000 konut ihale ve inşa etmek. Bu Türkiye'nin konut üretiminin yüzde 8'i gibi rakam olacak. Şu anda onların hazırlıklarını yapıyoruz. Baharda bunların ihalelerine başlayacağız" dedi.

Turan, 2002 yılından bu yana TOKİ'nin 692,000 konut yaptığını belirterek, şöyle konuştu:

'Hedefi yükselttik'

"2023 yılına kadar 2002 yılı baz alınınca 1 milyon konut hedefi vardı. Biz hedefi 1.2 milyona çıkardık. Önümüzdeki sekiz yılda 500,000 konut yapacağız. Bunları da yeni bir şehircilik anlayışıyla gerçekleştireceğiz."

Turan, TOKİ'nin yılda 8-10 milyar TL yatırım yapıp, sektöre kaynak aktardığını kaydederek, "Bu kaynak aktarımı izleyen yıllarda artabilir" dedi.

'Gaziantep'e 50 bin konutluk şehir'

Bazı illerde büyük ölçekli şehirler kurmayı hedeflediklerini belirten Turan, Gaziantep'te 50,000 konutluk bir şehir kuracaklarını, önümüzdeki 7-8 yılda bu şehri tamamlayacaklarını belirtti.

Manisa'da da 5,000-6,000 konutluk bir kasaba inşa edeceklerini söyleyen Turan, bunların bir kısmının ihalesini halihazırda yaptıklarını belirterek, büyük meydanları, sosyal donatı alanları, parkları, bisiklet yolları olan yeni bir şehir kurulacağını ifade etti.

Genel konsept olarak daha yatay şehirler inşa etmeyi hedeflediklerin söyleyen Turan, "TOKİ girdiği şehirlerde sanki oranın mimarisini bozan, yükselten bir yaklaşımı varmış gibi söyleniyordu. Hiçbir şehirde en yüksek bina TOKİ'nin şehri olmayacak. O şehirleri kendi birikimine, değerlerine saygılı davranacağız. Bu her şehir için aynı şekilde uygulanacak" dedi.
              
'Hedef kitle hiç konutu olmayanlar'

Turan, ürettikleri konutların yüzde 90'ını alt ve orta gelir gruplara hitap eden sosyal konutlar olduğunu belirterek, asıl muhatap kitlelerinin ise yüzde 50 ile hiç konutu olmamış kişiler olduğunu kaydetti.

"Bölgelere göre hiç konutu olmayanlar, sanayide çalışanlar ya da turizm alanında çalışanlarla ilgili çalışmalar yapıyoruz" diyen Turan, yeni dönemde arazi üretiminde biraz hızlı üretim için kamu birimlerinin çalışacağını belirtti

TOKİ'nin ucuz arsa üreterek iştiraki Emlak Konut GYO üzerinden haksız rekabet yarattığı iddialarının doğru olmadığını kaydeden Turan, "Biz arazi üretiyoruz, Emlak Konut da bu işleri kendisi alıp özel sektör ile paylaşıyor. Gelişen özel sektördür. Bununla beraber Türkiye'de çok ciddi konut projeleri geliştirdi. Bu model olmasa hem inşaat sektöründeki yenilenme, hem pazarlamada oluşmazdı" diye konuştu.
              
'Yurtdışından iş alıp, Türkiye'de paydaşlarla paylaşacağız'

Yurtdışı müteahhitlik çalışmaları için sektör temsilcileriyle görüştüklerini, Türkiye'nin know-how'ını Türkiye'ye bir değer olarak nasıl katabileceklerine baktıklarını kaydeden Turan, TOKİ'nin bir çatı kuruluşu olarak yurtdışında iş alıp, Türkiye'deki paydaşlarıyla paylaşmayı hedeflediklerini belirtti.

"Yeni bir enstrüman üretmek zorundayız. Klasik enstrümanlarla sektör ne kadar büyük ki?" diyen Turan, bu konuda bir çalışma yürüttüklerini ifade etti.

Bazı ülkelerin TOKİ'nin modelini öğrenmek ve uygulamak istediğini belirten Turan, Afganistan, İran, Gana, Kazakistan, Cibuti, Somali gibi ülkelerin tamamının bu modelle ilgili olarak kendileriyle görüştüğünü belirtti.

Turan, Türkiye'de bulunan Suriyeli mültecilere yönelik konut üretmek için bir proje olup olmadığı ile ilgili sonu üzerine ise, hükümet tarafından kendilerine bu yönde verilen bir görev bulunmadığını belirtti.

Turan, "Türkiye'de stadyum inşaatı, hastane, okul, yurt, cami gibi işler yaptık. Böyle bir görev verilirse bunu da yaparız" diye konuştu.

Dünya 




Haber Yeni Söz Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;

Toplu Konut İdaresi (TOKÎ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, bu yılı 44,000 konut ile tamamlayacak olan TOKİ'nin gelecek yıl 60,000 konut ihale ve inşa etmeyi planladığını; ayrıca bir çatı kuruluşu olarak yurtdışında iş alıp Türk müteahhitler ile paylaşacakları bir model üzerinde çalıştıklarını söyledi. Reuters'ın sorularını yanıtlayan Turan, bu yıl Haziran ayında gerçekleştirilen genel seçimin handikap oluşturmasına rağmen sektörün ekonominin itici gücü olmaya devam ettiğini belirterek, "Sektör bu konuda gerçekten güçlü. 2015 için 40,000-50,000 hedefi koymuştuk. Yılı 44,000 konut ile kapatmış olacağız. Önümüzdeki yıl hedefimiz 60,000 konut ihale ve inşa etmek. Bu Türkiye'nin konut üretiminin yüzde 8'i gibi rakam olacak. Şu anda onların hazırlıklarını yapıyoruz. Baharda bunların ihalelerine başlayacağız" dedi.
 

'Hedefi yükselttik' 


Turan, 2002 yılından bu yana TOKİ'nin 692,000 konut yaptığını belirterek, şöyle konuştu: "2023 yılına kadar 2002 yılı baz alınınca 1 milyon konut hedefi vardı. Biz hedefi 1.2 milyona çıkardık. Önümüzdeki sekiz yılda 500,000 konut yapacağız. Bunları da yeni bir şehircilik anlayışıyla gerçekleştireceğiz." Turan, TOKİ'nin yılda 8-10 milyar TL yatırım yapıp, sektöre kaynak aktardığını kaydederek, "Bu kaynak aktarımı izleyen yıllarda artabilir" dedi. Bazı illerde büyük ölçekli şehirler kurmayı hedeflediklerini belirten Turan, Gaziantep'te 50,000 konutluk bir şehir kuracaklarını, önümüzdeki 7-8 yılda bu şehri tamamlayacaklarını belirtti. Manisa'da da 5,000-6,000 konutluk bir kasaba inşa edeceklerini söyleyen Turan, bunların bir kısmının ihalesini halihazırda yaptıklarını belirtti. 


Yeni Söz Gazetesi


Haber Karatekin Gazetesi'nde şöyle yer aldı;

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, bu yılı 44,000 konut ile tamamlayacak olan TOKİ'nin gelecek yıl 60,000 konut ihale ve inşa etmeyi planladığını; ayrıca bir çatı kuruluşu olarak yurtdışında iş alıp Türk müteahhitler ile paylaşacakları bir model üzerinde çalıştıklarını söyledi. Reuters'ın sorularını yanıtlayan Turan, bu yıl Haziran ayında gerçekleştirilen genel seçimin handikapoluşturmasına rağmen sektörün ekonominin itici gücü olmaya devam ettiğini belirterek, "Sektör bu konuda gerçekten güçlü. 2015 için 40,000-50,000 hedefi koymuştuk. Yılı 44,000 konut ile kapatmış olacağız. Önümüzdeki yıl hedefimiz 60,000 konut ihale ve inşa etmek. Bu Türkiye'nin konut üretiminin yüzde 8'i gibi rakam olacak. Şu anda onların hazırlıklarını yapıyoruz. Baharda bunların ihalelerine başlayacağız" dedi. Turan, 2002 yılından bu yana TOKİ'nin 692,000 konut yaptığını belirterek, şöyle konuştu: "2023 yılına kadar 2002 yılı baz alınınca 1 milyon konut hedefi vardı. Biz hedefi 1.2 milyona çıkardık. Önümüzdeki sekiz yılda 500,000 konut yapacağız. Bunları da yeni bir şehircilik anlayışıyla gerçekleştireceğiz." Turan, TOKİ'nin yılda 8-10 milyar TL yatırım yapıp, sektöre kaynak aktardığını kaydederek, "Bu kaynak aktarımı izleyen yıllarda artabilir" dedi. Turan, ürettikleri konutların yüzde 90'ını alt ve orta gelir gruplara hitap eden sosyal konutlar olduğunu belirterek, asıl muhatap kitlelerinin ise yüzde 50 ile hiç konutu olmamış kişiler olduğunu kaydetti. "Bölgelere göre hiç konutu olmayanlar, sanayide çalışanlar ya da turizm alanında çalışanlarla ilgili çalışmalar yapıyoruz" diyen Turan, yeni dönemde arazi üretiminde biraz hızlı üretim için kamu birimlerinin çalışacağını belirtti TOKİ'nin ucuz arsa üreterek iştiraki Emlak Konut GYO üzerinden haksız rekabet yarattığı iddialarının doğru olmadığını kaydeden Turan, "Biz arazi üretiyoruz, Emlak Konut da bu işleri kendisi alıp özel sektör ile paylaşıyor. Gelişen özel sektördür. Bununla beraber Türkiye'de çok ciddi konut projeleri geliştirdi. Bu model olmasa hem inşaat sektöründeki yenilenme, hem pazarlamada oluşmazdı" diye konuştu. Yurtdışı müteahhitlik çalışmaları için sektör temsilcileriyle görüştüklerini, Türkiye'nin know-how'ını Türkiye'ye bir değer olarak nasıl katabileceklerine baktıklarını kaydeden Turan, TOKİ'nin bir çatı kuruluşu olarak yurtdışında iş alıp, Türkiye'deki paydaşlarıyla paylaşmayı hedeflediklerini belirtti. "Yeni bir enstrüman üretmek zorundayız.  Klasik enstrümanlarla sektör ne kadar büyük ki?" diyen Turan, bu konuda bir çalışma yürüttüklerini ifade etti. Bazı ülkelerin TOKİ'nin modelini öğrenmek ve uygulamak istediğini belirten Turan, Afganistan, İran, Gana, Kazakistan, Cibuti, Somali gibi ülkelerin tamamının bu modelle ilgili olarak kendileriyle görüştüğünü belirtti. Turan, Türkiye'de bulunan Suriyeli mültecilere yönelik konut üretmek için bir proje olup olmadığı ile ilgili sonu üzerine ise, hükümet tarafından kendilerine bu yönde verilen bir görev bulunmadığını belirtti. Turan, "Türkiye'de stadyum inşaatı, hastane, okul, yurt, cami gibi işler yaptık. Böyle bir görev verilirse bunu da yaparız" diye konuştu. 

Karatekin Gazetesi 

Geri Dön