01 / 05 / 2024

TOKİ ne kadar tazminat ödedi?

TOKİ ne kadar tazminat ödedi?

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, TOKİ'nin 2002-2018 yılları arasında aleyhine açılan 46 bin davadan 26 binini kaybettiğini, bunun sonucunda 165 milyon lira tazminat ödediğini söyledi.



TBMM Genel Kurulunda TOKİ'nin 2011-2016 ve TCDD'nin 2011-2016 yıllarına ait bölümleri ile bu bölümlere ilişkin itirazların görüşmeleri sürüyor.


"Şirket 50 günde 85 milyon lira zarara uğratıldı"


Cumhuriyet Halk Partisi  İzmir  Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın AK Parti iktidarları döneminde rantın merkezi haline geldiğini iddia etti. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, TOKİ'nin AK Parti hükümetleri döneminde 70 milyar TL'nin üzerinde 5 binden fazla ihale gerçekleştirdiğini belirten Kılıç, bu dönemde müteahhit firmalara 50 milyar liranın üzerinde hak ediş ödemesi yapıldığını belirtti.

Kılıç, TOKİ’nin iştiraki Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ’nin gerçekleştirdiği birçok lüks konut projesinde, satılan bağımsız bölümlere ilişkin tapu harçlarının satış bedeli üzerinden değil, arsa payı üzerinden ödendiği ve kamunun bu yolla büyük miktarda gelir kaybına uğradığını öne sürdü.

Emlak Konut AŞ'nin yüzde 25,66 oranındaki hissesinin 1,3 milyar lira bedelle yatırımcılara satıldığını dile getiren Kılıç, konuşmasına şu şekilde devam etti: "18 Kasım 2013 tarihinde 138 milyon liraya satılan bu hisse 50 gün sonra 223 milyon liraya geri alınmıştır. Dolayısıyla 50 günde şirket tam tamına 85 milyon lira zarara uğratılmıştır. İşte hesap ortada, elinizi vicdanınıza koyun. Rant burada da bitmemiştir. TOKİ, denetimden çıktıktan sonra bu şirkete çok değerli arsaları doğrudan satmıştır. Şirket de kamu malı olan bu arsaları TOKİ’den devraldığı bedellerin çok üstünde fiyatlarla çeşitli firmalara arsa karşılığı peşkeş çekmiştir. Sonuçta  TOKİ  çok değerli arsaları düşük bedellerle Emlak Konut AŞ'ye devretmiş, şirket de bu arsaları düşük paylar karşılığında çeşitli firmalara vermiş, vermekle de kalmamış daha inşaatına başlanmamış bazı bağımsız bölümlerini peşin para ile satın alıp bu firmaların inşaat yatırımlarını da finanse etmiştir. Yoksullara konut yapması gereken TOKİ, zenginlere ev yapıp, fakirlerin evlerini başlarına yıkıp yandaş şirketleri zenginleştirmiştir."

TOKİ'nin 2002-2018 yılları arasında aleyhine açılan 46 bin davadan 26 binini kaybettiğini, bunun sonucunda 165 milyon lira tazminat ödediğini dile getiren Kılıç, "Bu ülkede dar gelirliler bırakın ev sahibi olmayı yiyecek ekmek bulamazken, millet elektrik, su, doğal gaz faturasını bile ödeyemiyorken, vatandaş yoksulluktan kıvranırken yandaş firmalara kamunun parasını, hepimizin vergilerini TOKİ aracılığıyla peşkeş çekiyorsunuz." şeklinde konuştu.


Geri Dön