30 / 04 / 2024

TOKİ Orhangazi 4.etap projesi askıya alındı!

TOKİ Orhangazi 4.etap projesi askıya alındı!

Bursa'nın Orhangazi ilçesinde 4'üncü etap projesine başlayacak TOKİ'den kötü haber geldi. Ekonomideki kötü gidişat projenin askıya alınmasına neden oldu.



Bursa'nın Orhangazi ilçesinde dördüncü etap projesi için kolları sıvayan TOKİ'nin projesinin askıya alındığı açıklandı. İşte Tuna Gazetesi'nden Hasan Bozbey'in haberi...

Eskiden başbakanlığa bağlı olan, bugün ise direk Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesindeki  TOKİ  Türkiye’de konut hamlesini sürdürürken, son gelen haber TOKİ’den ev sahibi olma hayallerini kuranları üzdü.

Biliyorsunuz, son 6 yıldır dolardaki artış, faiz artışları, ekonomideki gidişat hem ülkeyi hem de tüm bireyleri zora sokmuştu.

Dolar 3,5 TL civarından, kısa sürede 7,5 TL’ye çıkmış, buna bağlı olarak faizler de aşırı derecede yükselmişti. 

Her ne kadar dolar neredeyse 5 TL’ye kadar gerilemiş olsa da doların artışında fiyatlarına zam yapanlar doların düşüşünde fiyatlarını da aşağı çekmediler.

Vehasıl, Türkiye’de son aylarda ciddi bir ekonomik darboğaz yaşanıyor. Bu da gündelik hayatımızda herşeyimize etki ediyor. Bu durumun etki ettiği yerlerden birisi de TOKİ oldu.

Bildiğiniz gibi TOKİ Orhangazi’de daha önce 3 ayrı etap halinde toplamda 1580 adet konut inşa etmişti. Dördüncü etap projesi için de bu yılın başlarında kolları sıvamış, Orhangazi Belediyesi tarafından belirlenen arsa üzerine 4.etap TOKİ konut projesi hayata geçirecekti.

Hatta bununla ilgili de ön ödemeli başvurular alınmış, 300 civarındaki konut için 750 kişi başvurmuş, ödemelerini de bankaya yatırmıştı. İşte ev hayali kuran 750 civarındaki başvuru sahiplerini üzen haber Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan geldi.

Bakanlık, ekonomideki durum nedeniyle hazırlık aşamasında olan tüm projeleri durdurma kararı aldı. Daha önce ihalesi yapılmış ve inşaatı başlamış olanlar ise devam edecek. Bu da şu anlama geliyor, Orhangazi konut projesi de hazırlık aşamasında olduğu için askıya alındı. Bu durumda TOKİ’ye ön ödeme yapanların paraları geri ödenecek.

Hatta bununla ilgili olarak TOKİ çalışmalarını da başlattı. Ödeme yapan vatandaşlar ödedikleri paraları bankadan iade olarak alabilecekler. Bu noktada bir ayrıntı var. TOKİ ekonomideki bu sıkıntılı dönemin geçmesi halinde Orhangazi için planladığı bu projeyi yeniden gündemine alabilir. Böyle bir durum söz konusu olursa, bu ön ödeme yapan vatandaşlar o zaman da öncelikli olacak. Yani bugün ödeme yapan vatandaşların hakları saklı tutulacak.

Peki konut projesinin askıya alınması gerçekten de elzemmiydi? Yani bir şekilde bu konutlar yapılamazmıydı. Elbetteki yapılabilirdi ancak Türkiye’de 6 ay önceki ekonomik durumda inşaat maliyetleri ile, bugün gelinen noktadaki inşaat maliyetleri arasında ciddi farklılıklar var.

İnşaattaki bu maliyet yükselmesi de TOKİ’yi böyle bir karara itmiş oldu çünkü, zaten TOKİ’nin var oluş sebebi ev sahibi olma hayalleri kuran düşük ve orta gelirli vatandaşları ev sahibi yapmak. TOKİ Orhangazi’deki konut projesini durdurmayıp hayata da geçirebilirdi ancak ön ödemelerin yapıldığı tarihlerde 200 bin TL olan bir konutun maliyetinin, artan dolar ve ekonomik koşullardan sonra ne yazık ki 300 bin TL hatta 350 bin TL’ye yükselmiş durumda. Bu kadar yüksek maliyetli konut yapmak da zaten TOKİ’nin yapısında olmayan bir durum. Dolayısıyla da mantıklı olanı da konut projesini askıya almak oldu.

Elbetteki bu ev hayali kuran onlarca insanı üzen bir karar. Haksız da sayılmazlar. çünkü, daha önce Orhangazi’de 1580 aile Orhangazi’de daha önce yapılan konutlardan ev sahibi olmuştu. Bu projelere başvuranların hayali de tıpkı diğerleri gibi ev sahibi olmaktı. O yüzden bir hayalkırıklığı da yaşamış olacaklar. Umuyoruz ki bugünkü ekonomik durum hızla düzelir, TOKİ Orhangazi projesini yeniden gündemine alır ve hayata geçirir.
 


Geri Dön