28 / 12 / 2024

TOKİ Şanlıurfa Eski sanayi bölgesini dönüştürecek!

TOKİ Şanlıurfa Eski sanayi bölgesini dönüştürecek!

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nin Paşabağı olarak bilinen eski sanayi bölgesinde TOKİ ile birlikte başlattığı 'Kentsel Dönüşüm Projesi' çalışmaları sürüyor. TOKİ, söz konusu alanda Kentsel Dönüşüm Projesi'nin 1. Etap 1. Kısım inşaatı şu anda ihale aşama



Bürokratik işlemlerin tamamlanmasından sonra 2015 yılı başlarında ihalesi yapılıp, inşaat aşamasına geçilecek. 

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Emlak ve İstimlak Daire Başkanı Yahya Ürün, projeyle ilgili sürecin halen devam ettiğini, bürokratik işlemlerde Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu ve diğer işlemlerin aşılmasından sonra inşaat aşamasına geçileceğini, bu konuda şimdilik bir tarih vermenin mümkün olmadığını söyledi. 

'Paşakent' olarak da adlandırılan proje bölgenin en kapsamlı kentsel dönüşüm projelerinden biri olarak değerlendiriliyor. 

Proje kapsamında, 2 bin 54 yapı yıkılarak yerine, Şanlıurfa'nın iklim şartları dikkate alınarak yeşil bina kriterlerine uygun 882 konut, bin 241 işyeri ve 712 ofis olmak üzere toplam 2 bin 835 bağımsız ünite inşa edilecek. 

882 konut, 121 ile 279 metrekare arasında değişen büyüklüklerde olmak üzere 10 farklı tipte olacak. Proje alanında 14 metrekare ile 359 metrekare arasında değişen büyüklüklerde bin 241 işyeri ve 62, 73, 78 ve 147 metrekare büyüklüğünde 4 farklı tipte 712 ofis inşa edilecek. Proje alanında bulunan taşınmaz hak sahipleri arsa, bina, işyeri, müştemilat gibi taşınmazlarına karşılık, mevcut kullanımı dikkate alınarak belirlenen kriterler çerçevesinde, konut veya işyeri talebinde bulunabilecek. 

TOKİ 2015'te KENTSEL DÖNÜŞÜME ÖNCELİK VERECEK  TOKİ  önümüzdeki dönem kentsel dönüşüm ve alt gelir gruplarına yönelik konut çalışmalarına ağırlık verecek.. Bu çerçevede toplam 226 bin 666 konutun üretilmesi hedefleniyor. 

TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, bu konuda şu bilgileri verdi: "Riskli, fiziksel olarak köhnemiş ve yapı ömrünü tamamlamış konut stoku ülkemizin en önemli sorunudur. Bu yapılar hem içinde yaşayan vatandaşlarımızın mal ve can güvenliğini tehdit etmekte, hem de kentlerin sağlıklı gelişimine engel teşkil etmektedir. Bu sebeple İdaremiz, yerel yönetimlerle işbirliği içinde ve protokoller imzalayarak kentsel dönüşüm projelerini sürdürmektedir. 

TOKİ, kentsel dönüşüm projeleriyle, belediyelerle işbirliği içinde çağdaş kentsel çevrelerin üretilmesini hedeflerken, sadece dönüşüm alanı üzerindeki arsa, sosyal donatı, konut ve altyapı bütünlüğü içinde oluşturulan kentsel çevrelere ait rasyonel uygulamalara yer vermekle yetinmeyip, aynı zamanda kent bütünü içinde yeni projelere model teşkil edecektir. 

Gecekondu tarzı yapılar ile kaçak yapıların maliklerince yıkılıp imar planlarına göre yenilenmesi, çok değerli kısmi alanlarda mümkün olabilirken, çoğunluğu kendiliğinden dönüşüm imkânı bulunmamaktadır. 

Bu yapıların insan hayatı, sosyolojisi ve kentlerin yaşamı ve geleceği için kendiliğinden dönüşümünü beklemek, bu işi zamana yaymayı kolaycılık olarak nitelemek mümkündür. Bu sebeple bölgelerin iyileştirilmesini, kent bütününde stratejik kararlar doğrultusunda, devlet eliyle gerçekleştirilmesi gerektiğine inanıyoruz. 

Bu projelerde, kamu menfaatini düşünürken karşınızdaki halk kitlesini de mağdur etmeden sonuca ulaşmak ve bunun yanı sıra kentin köhnemiş bölgelerini de rehabilite etmek ana hedeftir. Bu kapsamda gecekondu dönüşüm projelerinin en zor tarafı halkı proje konusunda ikna etmek, mevcut yaşam standartlarına uygun yeni yaşam alanları oluşturmak ve yeni hayata adaptasyon konusunda sosyal içerikli projeler geliştirmek ve hak sahiplerini bu yönde kanalize edebilmektir. İdaremiz bu anlamda Stratejik İletişim Konsepti oluşturma yönünde çalışmalarını sürdürmektedir. 

Kentsel dönüşüm sadece fiziksel bir iyileştirme faaliyeti değildir. Dönüşüm projeleri ile o yerleşim birimine ayni ve nakdi finansal kaynak aktarılmanın yanında, insan ve toplum sağlığının kalitesini artırılması, yeni iş alanlarının geliştirilmesi ile büyük kentlere göçün önlenmesi, aynı zamanda kente geri dönüşlerin sağlanması, kentleşme kültürünün geliştirilmesi, insanların sosyo-kültürel olarak zenginleştirilip kentte yaşayan insanlar arasında beraber yaşama kültürünün oluşturulması, yeni komşuluk birimlerinin kurulması, suç unsurlarının bertaraf edilmesi gibi birçok fayda sağlanmaktadır."


Hizmet


Geri Dön