19 / 11 / 2024

TOKİ Türkiye'nin sorunlu konut tablosunu değiştirecek!

TOKİ Türkiye'nin sorunlu konut tablosunu değiştirecek!

Gelişen Kentler Zirvesi'nde konuşan TOKİ Başkan Yardımcısı Mehmet Murat: "Ciddi deprem ve afet riskinin devam ettiği ülkemizde, konut ve yapılaşmaya ilişkin sorunlu tablonun değiştirilmesi yönünde TOKİ ciddi bir gayret sarf etmektedir" dedi




Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkan Yardımcısı Mehmet Murat, "Ciddi deprem ve afet riskinin devam ettiği ülkemizde, konut ve yapılaşmaya ilişkin sorunlu tablonun değiştirilmesi yönünde TOKİ ciddi bir gayret sarf etmektedir" dedi.

Murat, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen "Gelişen Kentler Zirvesi"nde yaptığı konuşmada, konut profili düzenli olmayan, altyapı sorunları devam eden bir kentin çağdaş standartlarda gelişmiş bir kent olarak nitelendirilmesinin çok zor olduğunu belirtti. Kentlerin gelişmiş dünyaya ayak uydurabilmesi için konut sektöründe dört ana sektörde yatırım yapmaya ihtiyaç olduğunun görüldüğünü dile getiren Murat, şöyle konuştu:

"Bunlar gecekondu dönüşüm ve kentsel yenileme, deprem riski nedeniyle dönüşüm, alt gelir grubuyla üretim ve yoksul vatandaşlarımızın ihtiyacına yönelik konut üretilmesi ve mevcut konut stokunun yaşı ve niteliğinin yeniden değerlendirilmesi ve yenilemedir. Bu başlıklardan kentsel yenileme ve alt gelir gruplarına yönelik konut uygulamaları açısından ülkemizde özellikle son 9 yıldır hızlanan  TOKİ  faaliyetlerinin rolü çok belirgindir.

Ülke genelinde 81 il 800 ilçemizde gerçekleştirilen uygulamalar ile ulaşılan bu rakam 100 bini aşkın nüfuslu 20 adet şehir anlamına gelmektedir. Üretilen bu konutların 432 bin 810u sosyal konut niteliğindedir. 385 bin konut sosyal donatılarıyla ve çevre düzenlemeleriyle birlikte bitirilme aşamasındadır."

Günün şartlarına uygun olmayan konutlar

Murat, TOKİ projelerinde bir insan hakkı olan barınma ihtiyacının karşılanmasının yanı sıra vatandaşların eğitim, sağlık ve dinlenme ihtiyaçları için gerekli donanımların da düşünüldüğünü, sosyal açıdan bütünleşmiş yerleşimlerin yapılmasının hedeflendiğini vurguladı.

Tüm projelerinin merkezine insanı yerleştiren TOKİnin aynı zamanda Türkiyede çağdaş bir şehir plancılığı anlayışının yerleşmesine de ciddi katkı verdiğini bildiren Murat, yerel yönetimlerle müştereken başlattıkları kentsel yenileme programı doğrultusunda bugün itibariyle 169 projede toplam 232 bin 596 konutluk gecekondu dönüşüm çalışması yapıldığını, 134 bölgede 63 bin 222 konutluk uygulama başlatıldığını, bunlardan 32 bin 33 adet konutun yapımının tamamlandığını kaydetti.

"Bugün gelinen noktada ülkemizdeki yaklaşık yüzde 60ı nitelik açısından günün şartlarına ve konut anlayışına uygun nitelikte olmayan 16 milyon konutun mevcut olduğu ve ciddi deprem ve afet riskinin devam ettiği ülkemizde, konut ve yapılaşmaya ilişkin sorunlu tablonun değiştirilmesi yönünde TOKİ ciddi bir gayret sarf etmektedir" diyen Murat, Başbakan Erdoğanın desteğiyle 2023 sonu itibariyle belirlenen hedef doğrultusunda, ülke genelinde ihtiyaç doğrultusunda insanların altyapısı tamamlanmış, sosyal donatıları olan konut üretmeye devam edeceklerini vurguladı.

Hedeflerinin şehirleri, belde ve köyleri kaçak, salaş yapılardan, gecekondulardan ve depreme dayanıksız yapılardan arındırmak üzere belediyelerle işbirliği halinde, kentsel yenileme, gecekondu dönüşüm projelerine ve alt gelir grubuna yönelik projelere büyük şehirlerde uydu kentler kurulmasına ağırlık vereceklerini dile getiren Murat, şöyle devam etti:

"Amacımız ülkemizdeki konut sorununa çağdaş standartlarda çözüm üretmek, plansız ve denetimsiz konutları yenilenerek düzenlenmesini ve dönüştürülmesini sağlamak, ihtiyaç sahiplerine çağdaş, güvenli, kaliteli yerleşim yerleri sunmak ve çağdaş standartlarda bir konut profili konusunda sorumluluğumuzu en iyi şekilde yerine getirmektir."

Müzelerin önemi

Gaziantep Valisi Erdal Ata ise Gaziantepin geçmişi ile olan bağlarına sıkı sarılırken günümüzün imkanlarını da en iyi şekilde kullandığını söyledi.

Kültürel mirası koruyarak gelişmeyi başarmış birçok Avrupa kenti gibi Gaziantepin de yerel zenginliklerini koruyarak kalkınma hamlesini başlattığını ve bunu devam ettirdiğini dile getiren Ata, şöyle konuştu:

"Gaziantepin sanayi ve ticaret başarısı, diğer alanlardaki başarısının da öncüsü olmuştur. Gaziantep artık sanayi ve ticari başarının yanında, sağlık, turizm, lojistik hizmetleri ile de hem ülkemizin hem de Ortadoğu coğrafyasının bir cazibe merkezidir."

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Gaziantepin başlı başına bir turizm destinasyonu olması gerektiğini söyledi. Bunun için çalıştıklarını, bu açıdan müzelerin büyük önemi olduğunu dile getiren Güzelbey, şöyle konuştu:

Yurt dışında bir yere gittiğiniz zaman elinize verilen listede ilk sırada müzeler vardır. Bizim elimizde bir mücevher var bunlar mozaiklerimiz. Şu anda sergilenen mozaiklerle Gaziantep farklı bir yere geldi. Sadece mozaik müzesi değil diğer müzeler de çok önemli."

Güzelbey, toplantıda ayrıca Gaziantepin hazırladığı İklim Eylem Planı ve Ekolojik Kent Projesi hakkında da bilgi verdi. Bu arada program kapsamında Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın etkinliğin başarılı geçmesi dileklerini içeren kutlama mesajı okundu.

AA


Geri Dön