TOKİ'den deprem bölgesindeki ihalelere ilişkin açıklama: Aynı firmalara sürekli iş verildiği iddiaları gerçek değil!
TOKİ'den deprem bölgesindeki konut ihalelerindeki iddialar ile ilgili bir son dakika açıklaması yapıldı. İşte ayrıntılar...
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), bir internet sitesindeki haberde yer alan, deprem bölgesinde yapılan ihaleler ile ilgili iddialara ilişkin yazılı açıklama yapıldı.
Söz konusu açıklamada, deprem bölgesinde gerçekleştirilen ihaleler ile ilgili bir internet sitesinde yer alan haberdeki iddiaların gerçeği yansıtmadığına dikkat çekti.
TOKİ'nin gerçeği yansıtmadığını duyurduğu haberde, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgenin yeniden yapılandırılması için yürütülen imar iskan faaliyetleri çerçevesinde TOKİ tarafından sürdürülen yapım ihalelerinde "bilindik (yandaş ithamlı)" firmaların büyük miktarda iş aldığı ve ihalelere yönelik iddialara yer verilmişti.
TOKİ'den konuya ilişkin yapılan açıklamada TOKİ'nin tüm ihalelerini yürürlükte olan yasalar ve ikincil mevzuatlar kapsamında yaptığı belirtildi.
Ayrıca ihalelerde, "saydamlık, rekabet, eşit muamele, güvenirlik, gizlilik, kamuoyu denetimi, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanması ve kaynakların verimli kullanılması ilkeleri"nin özellikle gözetildiğinin altı çizilen açıklamada, ihalelerde ekonomik açıdan en avantajlı teklifin, geçerli tekliflerden en düşük fiyat esasına göre belirlendiğine vurgu yapıldı.
İHALE SONUÇLARI YAYINLANIYOR VE KAMUOYUNUN DENETİMİNE SUNULUYOR
6 Şubat Kahramanmaraş merkezli deprem sebebiyle inşaatlara en kısa sürede başlanması gerektiği ifade edilen açıklamada, şu bilgiler yer aldı:
"Kamu İhale Kanunu'nda pazarlık usulü ile ihalesi yapılacak işlerde en az 3 istekli firmadan teklif alınması öngörülmüşken, idaremiz tarafından yapılan ihalelerde 'iştigal alanlarında uzman, iş programını aksatmadan hızlı iş yapma kabiliyetine sahip, idaremizde büyük ölçekte proje bitirmiş, projelerin belirlenen niteliklerine göre ve zamanında iş tamamlama potansiyeline ve deneyimine, mesleki-teknik ile ekonomik ve mali yeterliliğe sahip' olan her bir ihale için 10 ile 20 arasında istekli firma davet edilerek, rekabet şartları üst seviyede sağlanmıştır."
Pazarlık usulü ile yapılan ihalelere davet edilen istekli firma sayısının, açık ihale usulü ile yapılan ihalelere katılan istekli firma sayısından daha fazla olduğu aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"İdaremiz tarafından deprem bölgesinde gerçekleştirilen 275 ihaleye, 10-20 arasında olacak şekilde 500'ün üzerinde farklı firma 4 bin üzerinde davet gönderilmiştir. İdaremizce gerçekleştirilen tüm ihaleler rekabet ve şeffaflık ilkelerine uygun elektronik ortamda e-ihale şeklinde yapılmakta, yapılan ihaleler basın ve yayın kuruluşlarıyla paylaşılmakta ve ihale süreçlerinin her aşaması Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) üzerinden sürdürülmekte ve ihale sonuçları yayınlanarak kamuoyunun denetimine sunulmaktadır."
HABER, TOKİ'NİN KAMUDAKİ ALGISINI ZEDELEME AMACI TAŞIYOR
Açıklamada, ihaleye katılacak firmaların tek başına ihaleye katılabilecekleri gibi farklı bir firma ile ya da kendisinin de ortak olduğu firmalarla da iş ortaklığı kurarak ihalelere katılabildiğine dikkat çekildi.
"İdaremizce yapılan ihalelerin, ihale bedellerinin toplam tutarları haberde kasıtlı olarak yanlış verilerek bu rakamlar fazla gösterilmiştir. İdaremiz tarafından yapılan tüm ihalelerin ihale bilgileri ile ihale bedelleri EKAP'ta yayınlanıyor" denilen açıklamada, haberdeki, "ihaleye sadece 4 firmanın davet edildiği" bilgisinin de yanlış olduğunun, 15 firmanın davet edildiğinin altı çizildi.
TOKİ'nin konuya ilişkin açıklamasının devamı şu şekilde:
"Deprem bölgesinde gerçekleştirilen ihalelerin bahsi geçen bilindik firmaların davet edilerek belli başlı firmalara sürekli iş verildiği imasıyla oluşturulan haberler, ihalelere katılımın az olduğu yine yeterliliği ve tecrübesi bulunmayan firmanın bölgedeki yapım işlerine davet edilmiş olduğu bilgisi ile ihale bedelleri bilgileri gerçeği yansıtmamaktadır.
Mevzuat, kanun ve yönetmeliklere uygun olarak yapılan iş ve işlemlerimizle ilgili sorumlu yayıncılık ilkeleri göz ardı edilerek, hiçbir araştırma yapılmadan ve İdaremizden bilgi almaya gerek duyulmadan yapılan haber, İdaremizi karalama ve TOKİ'nin kamuoyundaki olumlu algısını zedeleme amaçlıdır. Gerçek dışı ve yanıltıcı bilgi vererek TOKİ markasını haksız şekilde karalamak isteyen basın kuruluşları ile ilgili yasal süreç gerek görüldüğü taktirde başlatılacaktır. Ayrıca kamuoyunun, bu tür asılsız haberlere itibar etmemeleri önemle duyurulur."
Kirada yüzde 25 zam sınırı bitti! Mağdur olma sırası kiracıya geldi!
Halkbank'tan resmen duyuruldu! Emeklilere geri ödemesiz 12 bin TL
1000 TL'lik banknotlarla ilgili flaş gelişme