23 / 12 / 2024

TOKİ'den Diyarbakır Kayapınar'a 1.381 konutluk proje!

TOKİ'den Diyarbakır Kayapınar'a 1.381 konutluk proje!

Diyarbakır Kayapınar’a bağlı Üçkuyu Mahallesi'nde yatay mimariyi öne çıkararak hayata geçirilecek 1.381 konutluk projede, 5 tip blok halinde bodrum+zemin+6 ya da 7 kat üzerine 2+1,3+1 ve 4+1 daireler inşa ediliyor.



Diyarbakır Kayapınar’a bağlı Üçkuyu Mahallesi'nde yatay mimariyi öne çıkararak hayata geçirilecek 1.381 konutluk projede, 5 tip blok halinde bodrum+zemin+6 ya da 7 kat üzerine 2+1,3+1 ve 4+1 daireler inşa ediliyor.


Yenilediği konut üretim anlayışı doğrultusunda yatay ve yerel mimari yaklaşımla hazırladığı konut projeleriyle dikkat çeken TOKİ, mahalle kültürünün sürdürülebilirliğine özen gösteriyor. Bu projelerle yapı stoku yenilenirken, kentlerimizin yatırım ortamının gelişmesi de hedefleniyor. TOKİ'nin yöresel unsurları ve yatay mimariyi öne çıkardığı bu projelerden biri de Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesine bağlı Üçkuyu Mahallesinde hayata geçiriliyor. Proje kapsamında üretilecek 1.381 konutun 583’ü 2+1, 732'si 3+1, 66'sıysa 4+1 planında tasarlandı. Daireler, 5 tip blok halinde bodrum+zemin+ 6-7 kat üzerinde daralt inşa edilecek.


Tasarımda, tarihsel ve kentsel dokunun farkındalığı


Yaklaşık 10 bin yıllık tarihinin pek çok döneminde büyük uygarlıklara ev sahipliği yapmış Diyarbakır ve çevresi, birçok kavim ve devletin idaresinde yaşamış, her dönemde yapılan eserlerin izleri günümüze kadar gelmiş. Bu tarihsel ve kentsel dokunun farltındalığıyla yürütülen çalışmalarda, konutlar tasarlanırken bölgedeki tarihi yapılarda yer alan geleneksel mimari cephe anlayışı yeniden yorumlanarak projeye yansıtıldı. Aynca bu tasarımla yöresel mimarideki kentleşme dokusu işlenirken, blokların tasanmmda geleneksel mimarinin en önemli özelliklerinden revak, eyvan ve teras kullanımına modern bir yorum katılarak yer verildi. Üçkuyu projesinde inşa edilecek konutların dış cepheleri, Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyacak.


Geleneksel mimari cephe anlayışı yeniden yorumlandı


Bu çerçevede dış cepheler yerel mimariye özgü renk ve dokuda olup Selçuklu mimarisinin izlerini taşıyan prekast gölgelik elemanlarıyla donatılan cephelerde balkon korkulukları ferforje olacak şekilde tasarlandı. Konutlann tasarımında geleneksel Güneydoğu konutlarında yer alan mimari cephe anlayışının yansıtılmasına mümkün olduğunca özen gösterildi. Bu kapsamda geleneksel mimaride yer alan, cephe elemanları, köşe süslemeleri ve zemin kat seviyesine kadar taş kaplama gibi özelliklere stilize edilerek yer verildi. Projede geleneksel mimarinin modemize edildiği cephe tasarımın yanı sıra modern anlayışa yalan cephe tasarımları da kullanıldı. 


TOKİ Haber 


Geri Dön