27 / 04 / 2024

TOKİ'den Isparta’ya 469 yöresel mimarili konut!

TOKİ'den Isparta’ya 469 yöresel mimarili konut!

TOKİ, Isparta Keçiborlu’da az katlı planda yöresel mimari çizgiyi yansıtan ve donatı alanlarıyla farklı sosyal ihtiyaçları karşılayan özgün bir yerleşim alanı kuruyor…



Türkiye’nin farklı şehirlerinde dar ve orta gelirli vatandaşlara dönük konut ve sosyal donatı projeleri geliştiren TOKİ, 78 bin metrekarelik alanı kapsayan Keçiborlu projesinde de yaşayan bir mahalle kurmayı hedefliyor. Mahallenin yüzde 34’ü yeşil alan, yüzde 24’ü yaya alanı ve yüzde 18’i taşıt alanı olarak tasarlanırken, kalan yüzde 24’lük bölüm konutlardan oluşuyor.

"İnsan öncelikli tasarım" prensibiyle planlanan projede, konut sakinlerinin etkileşim içinde olabileceği, açık havada keyifti vakit geçirebileceği peyzaj ve çevre düzenlemeleri yer alıyor. Projede ayrıca, sportif faaliyetlere ve sosyal ihtiyaçlara dönük alışveriş birimleri, cami, bisiklet yolu, koşu parkurları, oyun parkları, spor sahaları ve kameriyeler yer alıyor.

TOKİ Dergi'deki habere göre, 469 adet konut ve 4 adet hizmetli dairesinden oluşan sosyal konut projesinde daire katları 4+1, 3+1 ve 2+1 planda tasarlanırken, binalar 4’er kattan oluşuyor. Bina altlarında kapalı otopark alanlarına yer verilen çalışmada, engelli alanlarının da bulunduğu açık ve kapalı olmak üzere toplam 484 araçlık otopark alanı yer alıyor. Yerleşimde ayrıca, bölge sakinlerinin ihtiyaçlarına dönük sosyal donatılar da bulunuyor.

YEREL DOKU ÖN PLANDA

Yeni şehirler inşa ederken yerel çizgileri konut üretimlerine yansıtan TOKİ’nin Isparta Keçiborlu’daki konut projesinde, geleneksel Türk evlerinin mimari özellikleri göze çarpıyor. Geleneksel kültür ve yaşam alışkanlıklarının gözetildiği  TOKİ  Yerel Mimari Uygulama Projelerinden olan Keçiborlu’daki konutların tasarımında; çıkmalar, üçgen alınlıklar, cephe süslemeleri ve saçaklar evlerin karakteristik özelliklerini oluşturuyor.

AZ KATLI YAPILAŞMA

2014’te değiştirdiği üretim felsefesiyle yatay mimari anlayış içinde "mahalle" konseptini esas alan projeler geliştiren Türkiye’nin farklı şehirlerinde dar ve orta gelirli vatandaşlara dönük konut ve sosyal donatı projeleri geliştiren TOKİ, Isparta Keçiborlu’da 78 bin metrekarelik alanda, geleneksel Isparta evleri mimarisinin mahalle konsepti içinde harmanlandığı yeni bir konut projesi hayata geçiriyor.


Geri Dön