29 / 12 / 2024

TOKİ'den Mersin açıklaması!

TOKİ'den Mersin açıklaması!

TOKİ, Mersin'deki projede temel esasın taşınmaz sahiplerine mevcut durumları esas alınarak yine kendi bölgelerinde konut veya ticarethane verilmesi olduğunu, hiçbir mülk sahibinin bu bölgeden gönderilmeyeceğini bildirdi.



TOKİ'den yapılan açıklamada, İdarelerince, Mersin'in Akdeniz ilçesi Çay Mahallesi'nde bulunan "ATAŞ Rafinerisinden devir alınan lojmanlar ve diğer donatıların" yıkımı ile ilgili başlatılan çalışmanın, "lojmanların çevresindeki vatandaşların konutlarım da kapsayacağı" şeklinde yansıtılan haberlerin gerçek dışı olduğu kaydedildi. Çay Mahallesi'ndeki yıkım çalışmaları sadece ATAŞ'tan,  TOKİ  mülkiyetine devir alınan taşınmazlar üzerindeki 18 lojman, sosyal tesis, trafo ve havuzlan kapsadığı ifade edilen açıklamada, "TOKİ ile Mersin Valiliği, Mersin Büyükşehir ve Akdeniz Belediye Başkanlıkları arasında Çay, Çilek ve Özgürlük Mahallelerindeki alanlar için "Mersin Akdeniz Kentsel Yenileme Projesi"ne ilişkin ön protokol 06 Mart 2008, ek protokol de 27 Nisan 2010 tarihinde imzalanmıştır. Proje kapsamında öncelikle İdaremizce devir alman, ATAŞ Rafinerisine ait üzerinde eski lojmanlar bulunan arazide projelendirme çalışmaları planlanmıştır. Bu alanda 1951 yılında inşa edilmiş ikişer katlı 18 lojman binası, bir sosyal tesis, iki trafo binası ve üç adet açık yüzme havuzu bulunmaktadır. 1951 yılında inşa edilen yapıların çeşitli riskler taşıması nedeniyle, çevrede bulunan vatandaşların durumlarını etkilemeden, yıkımı zaruri hale gelmiştir. Bu sebeple lojmanlar ve donatıların yıkımı ile ilgili İdaremizce hizmet alımı gerçekleştirilmiş ve yüklenici firma yıkım çalışmalarına başlamıştır" denildi. "Yıkım çalışmalarının sadece lojmanları ve donatılan kapsamasına rağmen çeşitli basın yayın organlarında "yıkımın vatandaşlann evlerini de kapsayacağı" yönünde kurumu karalamaya ve yıpratmaya, projeyi de engellemeye dönük yayımlanan haberler gerçeği yansıtmamaktadır" denilen açıklamada şunlan kaydedildi: "İdare olarak öncelikle kentsel dönüşüm uygulanacak bölgedeki vatandaşlarımıza sunmak üzere ATAŞ'tan alınan alanda, tasanmı ve farklı mimarisi ile yaşam standartlanna en uygun stok konut üretimi planlanmaktadır. Öte yandan kentsel dönüşüm projeleri; 'tespit, değerleme, projelendirme, uzlaşma görüşmeleri' gibi halkın katılımı ve uzlaşması esaslı birçok adımı barındıran çalışmalardır. 

Mersin Çay, Çilek ve Özgürlük Mahallerinde başlatılan projede temel esas, alanda ikamet eden taşınmaz sahiplerine mevcut durumlan esas alınarak yine kendi bölgelerinde konut veya ticarethane verilmesidir. Hiçbir mülk sahibinin bu bölgeden, başka bir yere gönderilmesi gibi bir durum ve talep söz konusu değildir." 


Yeni Nesil


Geri Dön