TOKİ'den Üsküp'e 145 konutluk yeni yerleşim alanı!
TOKİ'nin Kırklareli Üsküp'te bölgedeki konut ihtiyacını karşılamak için hayata geçirdiği sosyal konut projesi, kent dokusuyla uyumlu çizgisi ve yatay mimari konseptiyle dikkat çekiyor.
TOKİ, yatay şehirleşmeyi öngören yeni şehircilik anlayışı doğrultusunda Türkiye'nin dört bir yanında insanı merkeze alan konut projeleri ile sürdürülebilir çevreler oluşturmaya devam ediyor. Kırklareli Üsküp'te dar orta gelirliler için oluşturulan 145 konut yeni yerleşim az katlı konutları, yaya aklı planlaması ve sosyal hayatı destekle mekânlarıyla bölge sakinleri için konforlu bir yaşam alanına dönüştü.
TOKİ Haber Dergisi'nde yer alan habere göre; 18'in Mayıs ayında hak sahipleri belirlen 2+1 konutlar 121 bin TL ile 148 bin , 3+1 konutlar ise 188 bin TL ile 208 bin arasında değişen fiyatlarla satışa sunuldu. Konutların taksit ödemeleri ise hak sahiplerinin konutlara yerleşmesiyle başracak. Hak sahiplerine teslimi başlayan Üsküp sosyal konutlarına taşınma telaşı devam ediyor.
GELENEKSEL İLE MODERNİN UYUMU
Zemin üzerine üç kat şeklinde inşa edilen ve dokuz bloktan oluşan yerleşimde net 97,54 metrekare büyüklüğünde 48 adet 3+1 ve i,65 metrekare büyüklüğünde 97 adet 2+1 anda toplam 145 konut bulunuyor. Yaklaşık 21 bin metrekare arazi üzerine inşa edilen ve 9 bin 150 metrekare yeşil alana sahip ni yerleşimde 607 metrekare alana sahip sosyal tesis binası da yer alıyor.
Az katlı yapılaşmanın hâkim olduğu Üsküp sosyal konutlarında bölgenin sosyokültürel yapısı ve yöresel mimari özellikleri dikkate alınarak bir tasarım kurgusu benimsendi. Zemin katlara taş kaplama imalatı yapılırken geleneksel mimarinin önde gelen yapı öğesi ahşaba atıfta bulunmak için üst katlarda ahşap görünümlü cephe elemanları, kat silmeleri ve söveler kullanıldı. Geleneksel ile modernin harmanlandığı konutlarda ahşap görünümlü pencere, balkon kapısı ve dekoratif cam kullanımı tercih edildi.
bilmek için hissedilebilir uyarıcı ve yönlendirici yüzeyler, kaldırım, yol ve otopark gibi alanlara geçiş için konumlandırılan bağlantı rampaları, engelli otoparkı gibi düzenlemeler ön planda tutulmuştur.
ENGELLİ DOSTU ULAŞIM
Yatay yapılaşma ve geleneksel ile modernin birleştirildiği yeni yaşam alanında konut sakinlerinin etkileşim hâlinde olmalarını sağlayan iki adet çocuk oyun alanı, bölgenin ihtiyacına .istinaden düğün salonu kullanım amaçlI sosyal tesis binası, pergolalar, dinlenme alanları, peyzaj ve çevre düzenlemelerine yer verildi. Projede engellilerin yaşam kalitesini yükseltip onlara kolay ve konforlu hareket imkânı sağlayabilmek için hissedilebilir uyarıcı ve yönlendirici yüzeyler, kaldırım, yol ve otopark gibi alanlara geçiş için konumlandırılan bağlantı rampaları, engelli otoparkı gibi düzenlemeler ön planda tutulmuştur.