11 / 05 / 2024

TOKİ'nin 2030 hedefi 2 milyon sosyal konut!

TOKİ'nin 2030 hedefi 2 milyon sosyal konut!

Yaptığı açıklamada bugüne kadar TOKİ eliyle 1 milyon 170 bin konut ürettiklerini dile getiren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 250 bin konut açıkladıklarını ve yapımına hızlıca başladıklarını dile getirerek, 2030’da 2 milyon sosyal konut rakamına ulaşacaklarını kaydetti.



Hürriyet gazetesinden Gülistan Alagöz, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a konut sektörü ile ilgili merak edilenleri sordu.

Bakanlığın gündeminde konuta erişimi kolaylaştıracak iki önemli proje bulunuyor. Bunlardan birincisi tarihi sosyal konut projesi... Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, ilk etapta 250 bin konut, 1 milyon arsa ve 10 bin işyeri dar gelirli vatandaşlara sunuldu. 2. önemli hamle de orta gelirli için bir kampanya olacağı belirtildi.

Konu ile ilgili olarak aktarılan son dakika detaylarına göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile ortak yürütülen kampanyada artık son aşamaya gelindi. 81 şehirde toplamda 100 bin konutu kapsaması beklenen kampanyada en büyük avantaj ise kredi faizleri olacak. Son dönemlerde artan fiyatların yanında, kredi imkânlarının sınırlandırılması, faiz oranlarının yüksekliği ve bankaların kredi taleplerine olumlu dönmemesi tüketicinin frene basmasına sebep oldu. Konu ile ilgili olarak verilen bilgiye göre, söz konusu yeni kampanyada gelir grubuna göre kademeli faiz oranı uygulanması ve oranın yüzde 1’in altında olması hedefleniyor.

Vade için konuşulan süre ise 15 yıl olarak belirtildi. Ayrıca bunun dışında ‘ödemesiz dönem’ sağlanarak tüketiciye zaman tanınması da masada yer alan planlar arasında. Yine verilen detaylara göre, kamu bankalarının yanında özel sektör de sürece destek olacak. Böylelikle faiz ve liste fiyatı daha da aşağıya inmiş olacak. Geçmiş senelerde yapılan kampanyalara kıyasla en önemli fark ise gerçek ihtiyaç sahibinin hedeflenmesi. Bugüne kadar yapılan kampanyalarda ihtiyaç sahiplerinden çok yatırımcılar satış ofislerine akın etmişti. Söz konusu yeni kampanyada bunu önlemek amacıyla katılım şartları da belirlenecek. Tıpkı sosyal konutta olduğu gibi evi olmayanların kampanyadan yararlanması sağlanacak.

TOKİ nin 2030 hedefi 2 milyon sosyal konut!

İşte Hürriyet gazetesi yazarı Gülistan Alagöz'ün Bakan Kurum ile yaptığı o röportaj...

YENİ KAMPANYADA  ÖNE ÇIKAN DETAYLAR

-Konut sahibi olmak isteyen vatandaşların gözü kulağı orta gelirliler için hazırlanan yeni kampanyada. Bu çalışmada son durum nedir?

-Dar gelirli vatandaşlarımız için sosyal konut hamlesi başlatırken, şartları sağlayamayan orta gelirliler için de yeni bir çalışma yapmak istedik. Bu kampanyayı da Hazine ve Maliye Bakanlığı ile ortak yürütüyoruz. Kampanya ile hem vatandaşın alım şartları iyileşecek, hem de üretimin artması için geliştiricilere finansal destek sağlanacak. Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda ana hedefimiz ilk evini alacak vatandaşlara avantaj sağlamak olacak. Kampanya ticari bir araç olmayacak, barınma ihtiyacına çözüm sunacak. Yani biri ‘kampanya şartları güzel, ev alıp satıp kazanayım’ diyemeyecek. Hem yükleniciler hem de bankalarımız aracılığı ile en iyi şartları sunacağız. Bugün geldiğimiz noktada sosyal konutla fiyat artışını durdurmayı başardık. Şimdi yeni kampanya ile bunu korumayı hedefliyoruz.

FİYATLAR DÜŞECEK Mİ?

-Eylül ayında açıklanan 250 bin sosyal konuta 5 milyondan fazla talep geldi. Bu da uygun şartlar sağlanınca ne kadar talep olduğunu gösteriyor. Bu doğrultuda konut sayısını arttırmayı planlıyor musunuz?

-Milletimiz bu projeye büyük bir teveccüh gösterdi. 81 ilimizde, ilçelerimizde, 2023-2028 periyodunda tam 500 bin sosyal konut, 1 milyon konut amaçlı arsa ve 50 bin işyerini milletimize sunuyoruz. Bugüne kadar TOKİ eliyle 1 milyon 170 bin konut yapıldı. 2030’a kadar hedef 2 milyon sosyal konutu vatandaşlara ulaştırmak. Dar gelirli olup da ev sahibi olmayan tek bir vatandaşımız kalmayıncaya kadar üretmeye devam edeceğiz. Yeni proje ve paketler bir bir devreye girecek. Üstelik bu büyük yatırım kira ve konut fiyatlarını da en hızlı şekilde düşürecek. Bu düşüşü gözlemliyoruz. Üretimi hızlandıracak hamlelerle arzı arttıracağız ve bu yolla da fiyatlar gerileyecek.


Geri Dön