28 / 04 / 2024

TOKİ'nin bitmeyen projeleri ve artan taksit tutarları mağdur ediyor: Vatandaşlardan 'Evlerimiz bitirilsin' çağrısı!

TOKİ'nin bitmeyen projeleri ve artan taksit tutarları mağdur ediyor: Vatandaşlardan 'Evlerimiz bitirilsin' çağrısı!

TOKİ, son günlerde sık sık tamamlanmayan projeler ve artan taksit tutarları ile gündeme geliyor. Vatandaşlar evlerinin bir an önce teslim edilmesini istiyor. 



Hemen hemen her seçim döneminde yeni sosyal konut projesi müjdeleri veriliyor. Bunun en büyük aracı da  TOKİ  oluyor. Kiraların astronomik şekilde yükseldiği dönemde umut şeklinde nitelendirilen TOKİ projelerinin bazıları ‘bir-iki yıla tamamlanacak’ vaadiyle açıklanırken uzun yıllar geçmesine rağmen bitirilmedi ve mağduriyetler oluştu.

AK Parti'nin İstanbul adayı da Murat Kurum olarak açıklandı. Murat Kurum, 2018-2023 arasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olan ve bakanlığı öncesinde 2005’ten itibaren TOKİ’de çeşitli görevler üstlendi ve  2009-2018 yılları arasında da TOKİ iştiraki Emlak Konut GYO A.Ş. Genel Müdürü olarak görev yaptı. 

TOKİ nin bitmeyen projeleri ve artan taksit tutarları mağdur ediyor: Vatandaşlardan Evlerimiz bitirilsin çağrısı!

TOKİ'DE TESLİMLER GECİKİYOR

BirGün'den Havva Gümüşkaya'nın haberine göre; Murat Kurum'un adaylığının açıklanmasının ardından TOKİ mağdurlarından tepki gecikmedi. Sosyal medyada gündem olan görüntülerde Kurum’un, bir vatandaşın "Altı yıldır kiralardayız, sorun çözülmüyor" sözleri üzerine "Öyle bir şey yok" dediği görüldü. 

Geçtiğimiz sene yapılan genel seçimlerden önce 2022'de, TOKİ tarafından 250 Bin Sosyal Konut Projesi başlatıldı. Projede aylık taksit ödemelerinin sabit olmayacağı ve memur maaşı artışı oranı dikkate alınarak belirleneceği belirtildi. 

Şikayetvar isimli sosyal medya platformunda, TOKİ projeleri ile ilgili şikayetler yer alıyor. Söz konusu şikayetler arasında 2019 yılında başlatılan TOKİ 100 bin sosyal konut projesine ilişkin de şikayetler bulunuyor. 

Feyzullah isimli bir vatandaş, hak sahibi olmasına rağmen projenin akıbetine ilişkin bilgilendirme yapılmadığına dikkat çekti ve "2020'de TOKİ’nin yapmış olduğu İstanbul Arnavutköy çekilişinde asil sahibi biriyim. Bu çekilişin ardından ne bir haber ne de bir temel atılışı oldu. Bu bahsi geçen projenin başlamaması sebebiyle ben kirada mağdur oluyorum. Projenin akıbeti ne olacak? Ne zaman başlanacak? Veya yerine başka elinizde bulunan bir yapı için sözleşme yapılabilir mi?" sorularını yöneltti.

Cihan isimli bir başka vatandaş da konutların fiyatlarının temel atılmadan yükseldiğinin altını çizdi ve "TOKİ’nin 250 bin sosyal konut projesinde Sakarya merkezde hak sahibi oldum. Açıklanan 2+1 evler yaklaşık 650 bin, 3+1’ler ise 800 bin civarındaydı. Daha sözleşme imzalamadan ve temel bile atılmadan, 3+1’ler 9 ay içinde 2 milyona yükseldi" ifadelerini kullandı. 

Eğer 1 ay sonra memur maaşlarına yüzde 50 zam gelirse, bu hesaplara göre 3+1 evlerin 3 milyon TL olacağını dile getiren Cihan, bu duruma çok üzüldüğünü söyledi

Yusuf isimli bir vatandaş da üç sene eçmesine rağmen evlerin teslim edilmediğini  dile getirdi ve "TOKİ Balıkesir Gaziosmanpaşa 3. Etap konutlarımız artık teslim edilsin. Çok zor durumdayız. Kiralar aldı başına gitti. Hem kira hem TOKİ ödemesi yapıyoruz. Yetişemiyoruz. Yok daha yüzde 82 bitmiş gibi yorumlar yapılıyor 500 gün teslim garantisi verilmesine rağmen teslim edilmiyor benim gibi kaç kişi mağdur 3 seneyi geçti yetkililerin bu mağduriyetimizi gidermesini istiyoruz" diye konuştu.  

TOKİ nin bitmeyen projeleri ve artan taksit tutarları mağdur ediyor: Vatandaşlardan Evlerimiz bitirilsin çağrısı!

TAKSİTLER ZORLUYOR: 267.8 MİLYON TL'LİK TAKSİT ÖDENEMEDİ

Taksit tutarlarının yükselmesi, ödemelerde güçlük yaşanmasına sebep oldu. 

Sayıştay denetim raporunda konut ve işyeri satın alan şahısların taksitlerini zamanında ödememesi sebebiyle ödenmeyen taksit sayıları ve bunlara ilişkin tutarlarda artış yaşandığı belirlendi. 

10 ve üzeri ödenmeyen taksit sayısı olan 8 bin 30 adet taşınmaz  bulunduğu ve bu taşınmazlara ait ödenmeyen toplam tutarın 267 milyon 837 bin 732,89 TL'yi bulduğu ifade edildi. 

TOKİ nin bitmeyen projeleri ve artan taksit tutarları mağdur ediyor: Vatandaşlardan Evlerimiz bitirilsin çağrısı!

TOKİ tarafından fesih ve dava süreci başlatılan 10 ve üzeri ödenmeyen taksidi olan 1.685 adet taşınmaz bulunduğu ve bu taşınmazlara ait ödenmeyen toplam tutarın da 88 milyon 135 bin 794,64 TL olduğu tespit edildi. 

İdare tarafından 5 taksit ve üzerinde borcu bulunanlara 2022 yıl sonu itibarıyla T.C. Ziraat Bankası aracılığıyla 11 bin 813 adet ve Halk Bankası aracılığıyla 8 bin 671 adet olacak şekilde toplamda 20 bin 484 adet ihtarname yollandı.  2022 yılında ihtarları gönderilmiş hukuk takibinde görünen taşınmaz adedi ise 3 bin 660 olduğu belirlendi. 10 ve üzeri ödenmeyen taksit sayısı olan 8 bin 30 adet taşınmaz olduğu göz önüne alındığında, bunlardan 3 bin 660 adedi için hukuki takibe başlandığı belirlendi. 

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine müjde! En düşük emekli maaşı resmen 10 bin TL! Meclis'ten geçti!  

Sektör sektör güzel ve istikrarlı temettü ödeyen 30 şirket!

TL'nin değeri yatırım amaçlı konut almayı zorlaştırıyor!


 


Geri Dön