10 / 05 / 2024

TOKİ'nin elinde 2 bin boş konut var!

TOKİ'nin elinde 2 bin boş konut var!

TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, TOKİ'nin elinde 150 bin boş konut olduğu iddialarına "Şu anda hazırda satışta olan 2 bin boş konutumuz var." açıklamasıyla yanıt verdi.



TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vatandaşlığa alınacak Suriyelilerin TOKİ'nin boş konutlarına yerleştirilebileceğine yönelik insani açıklamasını manipüle etmek isteyenler olduğunu belirtti. Bazı çevrelerin iddia ettiği gibi  TOKİ  konutlarının Suriyelilere bedava verilmeyeceğini söyleyen Turan, "Erzincan'da Ahıska Türklerine verdiğimiz gibi Suriyelilere de verilebilir, yerleştirilebilir. Bunlar bedava değildir. Ayrı ödeme şartları ile verilebilir. Onlara bedava ev verilecek diye bir şey yok" açıklamasında bulundu. 


Ankara'daki makamında Milliyet'i misafir eden TOKİ Başkanı Turan ile hem Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerinin ardından başlatılan "Suriyelilere bedava konut" tartışmasını hem de Gazze'deki projelerini konuştum. 


TOKİ'nin iddia edildiği gibi Suriyelilere bedava konut vermeyeceğini vurgulayan Turan şunları söyledi: "Biz ne istenirse, ne görev verilirse yaparız. Cumhurbaşkanımızın söyledikleri belli. Bedava verilmesi gibi bir şey yok. Çok rahatlıkla manipüle edilebilecek bir konu bu. Cumhurbaşkanımızın söylediği gayet insani bir şey. TOKİ'nin elinde bazı konutlar var. Yapılmış, satış aşamasında. Bu konutlar, Erzincan'da Ahıska Türklerine verdiğimiz gibi Suriyelilere de verilebilir, yerleştirilebilir. Bunlar bedava değildir. Ayrı ödeme şartları ile verilebilir. Bunun için de belli koşulların zaten sağlanması gerekir. Bu konu manipüle edildiği gibi değil. Aslı yok astarı yok. Onlara bedava ev verilecek diye bir şey yok. O belli mihraklar tarafından kamuoyunda tepki olur diye başlatılmış. Ne böyle bir tartışma zemini var, ne de böyle bir başlık var. Şu anda mevzuat gereği Türk vatandaşlarının dışında veremiyoruz. İskan Kanunu çerçevesinde bazı şeyler yapılabilir. Ama ücretsiz bir şey yok. Şartlar var, bedava verilmez." 


'2 bin konut var' 

Bazı çevrelerin TOKİ'nin elinde 150 bin boş konut olduğuna yönelik manipülasyon yaptığını belirten Turan, "TOKİ yaptığını satan bir kuruluş. Bizim elimizde öyle 100 bin, 150 bin, 50 bin, 10 bin konut boş yok yani. Şu anda hazırda satışta olan 2 bin boş konutumuz var. Bunlar satılmayan konutlar değil. Satışa açık. Günde 5 tane de satılır 20 tane de satılıyor" dedi. 


İhtiyaç olması halinde TOKİ'nin uzman kuruluş olarak görev yapacağını belirten Turan, "Sadece Türkiye'de değil dünyada da bir ihtiyaç varsa yaparız. Yardım olarak Somali, Pakistan, Sri Lanka ve Endonezya'da bu işi yaptık. Biz yurtdışındaki zorda olanların da yardımını koşuyoruz. Kendi ülkemizde böyle bir sorun varsa kayıtsız kalamayız. Böyle bir görevlendirme yapılırsa yaparız. Ancak konut edinme konusu tartışılıyor. Konutlar sanki bedava verilecek gibi. Böyle bir şey söz konusu değil. Konutlar İskan kanunu çevçevesinde bedeli karşılığında verilir. Onların nasıl olacağını da ilgili bakanlıklar tespit edecek" dedi. 


Gazze konutları 

Gazze'de TOKİ'nin şu anda bir çalışması olmadığını belirten Turan, "Gazze'de TİKA'nın yaptığı bir şeyler var. Bu proje genişlerse ve bize 'git şurada yapmaya başla denirse' yaparız. Şu ana kadar denmedi. Biz yapabilir miyiz, tabii ki yaparız. Bize görevlendirme yapılmadı. TİKA'nın küçük bir konut projesi var. Bu büyütülecekse onu yapması gereken biziz" dedi. 


Milliyet/ Abdullah Karakuş


Geri Dön