29 / 12 / 2024

TOKİ'nin Gaziantep'teki 50 bin konutluk projesi tanıtıldı!

TOKİ'nin Gaziantep'teki 50 bin konutluk projesi tanıtıldı!

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin tarafından hazırlanarak hayata geçirilen, 50 bin konutluk projenin tanıtımını Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaptı.




Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin tarafından hazırlanarak hayata geçirilen, 50 bin konutluk projenin tanıtımını Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaptı. 


Şahin, 50 bin konut yapımını öngören "Gaziantep Kuzey Şehir Projesi" tanıtım toplantısındaki konuşmasında, dünyada artık sürdürülebilir kalkınmadan bahsedildiğini söyledi.


Toplumların yalnızca ülkeleriyle değil, şehir, birey ve odalarıyla da büyük bir rekabet içerisinde olduğunu belirten Şahin, şöyle konuştu:


“Ve bu rekabette kaliteli büyümeyi sağlayanlar bu yarışın birincisi olacak. Kaliteli büyüme de bugün G20’nin esas gündemlerinden bir tanesi. Nasıl kaliteli büyünecek? Kaliteli büyümede en önemli şey kapsama, kapsayıcılık. Herkesin içerisinde olduğu, herkesin burada kendini özel hissettiği bir büyüme modeli. İşte o yüzden şehrimizi yerelden evrensele, gelenekten geleceğe taşıyoruz. Ve bu şehircilik anlayışıyla da büyük resme bakıyoruz.”


Projenin çok önemli olduğuna vurgu yapan Şahin, Dünya Bankası’nın yaptığı bir araştırma sonucunda Gaziantep’in dünyanın en rekabetli 7 şehirden biri olduğunu bildirdi.


Yerel yöneticilere çok iş düştüğüne işaret eden Şahin, 1970-1980’li yıllardaki şehirleşmeleri örnek vererek, sağlıklı büyümenin önemini anlattı.


Bugün büyükşehirlerdeki en büyük sorunun bireyselleşme ve mutsuzlaşma olduğunu ifade eden Şahin, “Öyle bir şehir kuracaksınız ki bugün insan ilişkilerinin maksimum olduğu bir altyapı size verecek. Bu yalnızca ekonomik bir mesele değil. Ama aynı zamanda kültürel bir mesele. Geçmişi bu kadar kimlikli ve kültürlü olan bir şehrin mutlaka yeni bir şey söylemesi lazım” dedi.


Şahin, Gaziantep’teki yetişmiş insan gücünü sistemin içerisine alarak yerli bir model oluşturacaklarını aktardı.  


PROJE KENTİN GÜCÜNE GÜÇ KATACAK


Maliye Bakanı Şimşek de önümüzdeki yıllarda Gaziantep’in sadece Türkiye ve Ortadoğu ölçeğinde değil, küresel ölçekte en büyük sanayi üretim üssüyle birlikte, ticaret, kültür, turizm ve sağlık üssüne dönüştürmeyi umut ettiklerini belirtti.


Gaziantep’in bazı yönleriyle küçük bir Amerika’yı andırdığını ifade eden Şimşek, şöyle devam etti:


“Çünkü büyük bir cazibe merkezi. Türkiye’nin dört bir köşesine özellikle Doğu ve Güneydoğu’dan nerede sermayesi olan varsa gelip önce bir Gaziantep’te üretim yapmayı planlamış, Gaziantep’e yerleşmiş. Gaziantep’de zaten muazzam bir girişimcilik ruhu var, zaten büyük bir başarı var. Buna ilaveten tabi ki iş, aş umuduyla da Gaziantep’e yüz binlerce insan göç ediyor. “


Gaziantep’in küresel merkezler arasında en rekabetçi ilk 10’a girebilecek nitelikte olduğunu dile getiren Şimşek, kentin bu konumunu güçlendirecek çok önemli bir adım atıldığına dikkati çekti.


Kentin Suriye meselesinden öncede çok yoğun göç aldığına işaret eden Şimşek, “Suriye’den gelen misafirlerimizle birlikte konut sorunu en büyük sorunlardan bir tanesine dönüşmüş durumda. Şimdi bunun üzerinden siyaset yapabilirsiniz, bunu siyaseten istismar edebilirsiniz, ama biz çözüm üretmeyi terci ettik. Çünkü hiçbir slogan hiçbir istismar çözümün, üretimin yerini tutmaz. Biz şimdi Gaziantep’te sorunları tespit ettik.  Sorunların başında da konut geliyor. Bu konut sorununu ciddi bir şekilde çözme çabasına girdik” şeklinde konuştu.


Projenin çok önemli olduğunu ve kentin gücüne güç katacağına vurgu yapan Şimşek, Gaziantep’in şu anda Türkiye’nin çok önemli bir lokomotifi, ana motorlarından birisi olduğunu belirterek, “Yani Türkiye önümüzdeki dönemde uçuşa geçecekse bu Gaziantep gibi lokomotifler, motorlar üzerinden olacaktır” şeklinde konuştu.


Gaziantep’e yapılacak projeleri anlatan Şimşek, 50 bin konutluk projeyi hazırlayarak hayata geçiren başta Fatma Şahin olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti.


PROJEYLE YENİ BİR KENT İNŞA EDİLİYOR


TOKİ Başkanı Turan ise 2002 yılından bugüne kadar  TOKİ  tarafından projelendirilen konut sayısının 685 bin rakamına ulaştığını söyledi.


Yıllık ortalama 50 bin konut üreten bir yapıya sahip olduklarını ifade eden Turan, TOKİ'nin konut üretimindeki yüksek tecrübesini yeni bir safhaya taşıdığını, bundan böyle idarenin sadece bina inşa etmekle yetinmeyeceğini ve yeni yerleşim alanları kuracağını vurguladı.


Gaziantep'te hayata geçirilecek projenin, 8,5 milyon metrekarelik alanda 50 bin konutluk bir çalışmayı içerdiğine işaret eden Turan, bu projenin adeta yeni bir kent inşası anlamında geldiğini vurguladı.


Gaziantep'te hayata geçirilen çalışmayı çok önemsediklerini dile getiren Turan, şöyle devam etti:


"Bu büyüklükteki bir sosyal konut alanında, uygulaması tek seferde geliştirilen bir proje olma özelliğiyle, ülkemizin mimarlık ve mühendislik dünyası açısından da ilktir ve bugüne kadar planlanmış en büyük yeni yerleşim projesidir. Gaziantep Kuzey Şehir Projesi'ni sürdürülebilir şehircilik anlayışıyla tasarımcılar, şehir plancıları, sosyologlar, mimar ve mühendislerce çok boyutlu olarak planladık. Fiziki nitelikleri kadar ekonomik, kültürel ve sosyal ölçeklerini inceleyerek projelendirdiğimiz çalışma Gaziantep için hayırlı olsun."


Böylesine büyük bir projeyi Gaziantep'te hayata geçirmelerinde Gaziantep'in büyüyen sanayisiyle Türkiye'nin lokomotif şehirlerinden birisi olma özelliğinin etkili olduğunu aktaran Turan, "Doğa ve çevreden mimariye, sosyal altyapıdan ulaşım ağlarına, nüfus artış hızından yıllık konut ihtiyacına kadar pek çok parametreyi, 50 bin konutluk alanda eşzamanlı üretilmiş bir çalışma planında buluşturduk. Her profilden ve her yaş grubundan insanımızın, eğitimden sağlığa, sosyal yaşamdan ulaşıma, tüm fiziki ve sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak kaliteli bir yaşam alanı kurguladık" diye konuştu.


300 BİN NÜFUS BARINACAK


300 bin nüfuslu Gaziantep Kuzey Şehir Projesi'nin 2023 yılına kadar aşamalı olarak tamamlayacağını belirten Turan, projenin kentin mevcut yerleşimleriyle güçlü bağları olacağını bildirdi.


Ticari, sosyal ve kültürel yapısıyla kendi içinde merkez niteliğine sahip olacak projenin sıcak, samimi, insan ilişkilerinin ön planda olduğu 300 bin nüfusu barındıracak yeni bir yerleşim bölgesinin olacağını belirten Turan, projenin ilk etabında 3 bin konut üretimi yapılacağını kaydetti.


Gaziantep Kuzey Şehir Projesi'nde, dar ve orta gelir grubu vatandaşların yanı sıra, konut ihtiyacı bulunun Organize Sanayi Bölgesi çalışanları için özel kontenjan ayrılacağını dile getiren Turan, projenin geleneksel mahalle kültürü ve komşuluk ilişkileriyle toplumun tüm demografik zenginliklerini bir arada barındıracağını sözlerine ekledi.


Projenin aynı zamanda, şehirlerin yerel dokusunu sosyal konut üretimlerine yansıtma hedefiyle "TOKİ Yerel Mimari Uygulama" konsepti geliştirildiğini hatırlatan Turan, şunları kaydetti:


 


"Gaziantep için kurgulanan modelde, geleneksel Antep Evi’nin bir avlu etrafında şekillenmiş mimari unsurlarına yer veriliyor. Bir mahalle kurgusu içinde, mahallenin yeşil alanla çevrelenmesi, farklı ölçeklerde meydanların oluşturulması, araç yollarının sınırlandırılması, engellilerin kullanımını da içeren otoparklarla, ulaşım ağının ağırlıklı olarak yaya öncelikli ele alınması, projenin temel tasarım ilkelerini oluşturuyor. Cami, mahallenin merkezinde ticari ve diğer fonksiyonlarla ilişki içinde kurgulanırken, zemin katlarda manav, kasap, bakkal gibi esnafın hizmet vereceği geleneksel sokak yaşamından esinlenilen alışveriş alanları da proje tasarımı içinde yer alıyor."





Gaziantep Büyükşehir Belediyesi




Geri Dön