27 / 04 / 2024

TOKİ’nin İzmir Karabağlar'daki konut ihalesi iptal mi edildi?

TOKİ’nin İzmir Karabağlar'daki konut ihalesi iptal mi edildi?

TOKİ’nin İzmir Karabağlar'da 'üniversite alanına konut yapımı' ihalesinin iptal edilmesine karar verildi.



Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ) üniversite alanına konut yapımı' ihalesi için iptal kararı alındı. Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Karabağlar Belediyesi’nin başvurusunu değerlendirmeye alan  Ankara  4. İdare Mahkemesi, imar planı olmadan yapılan ihaleyi hukuka aykırı olarak nitelendirdi.

Mahkeme, imar planına onay verilmesi gerektiğine dikkat çekti. TOKİ’nin,  İzmir  Karabağlar Uzundere Mahallesi'nde ve imar planı olmayan alanda yapmak istediği konut projesinin yapım ihalesi için, yargıdan iptal kararı verildi. 

TOKİ’nin İzmir Karabağlar daki konut ihalesi iptal mi edildi?

Karabağlar Belediyesi, Uzundere’de 38 hektarı İzmir Demokrasi Üniversitesi’ne tahsis edilen 80 hektarlık alanın tamamının üniversiteye ayrılması; 42 hektarına konut inşa edilmemesi amacıyla hukuk mücadelesine devam ediyor. Bu kapsamda İzmir 1. İdare Mahkemesi geçen yıl, üniversite dışındaki konut ve diğer kullanım alanlarına ilişkin yürütmeyi durdurma kararı aldı. Böylece imar planları geçersiz duruma düştü.

PLAN BEKLENMEDİ

Bundan sonra bakanlık yeniden revizyon imar plan çalışması için harekete geti. Fakat TOKİ, sürecin tamamlanmasını beklemeden 2020 Ocak'ta söz konusu 42 hektarlık alanda konut inşa etmek için ihale gerçekleştirdi. İmar planları ise ihalenin hemen ardından 12 Şubat 2021'de askıya çıkarıldı.

TOKİ’nin İzmir Karabağlar daki konut ihalesi iptal mi edildi?

Karabağlar’ın geleceği için alanın tamamının üniversiteye tahsis edilmesini talep eden Karabağlar Belediyesi, mahkeme kararlarının gereğinin yapılması için yeniden yargı yoluna gitti. Başvuru için değerlendirmede bulunan Ankara 4. İdare Mahkemesi, revizyon imar planı onaylanmamış alanda konut yapım ihalesi gerçekleştirilmeyeceği kararını aldı. Mahkemenin oybirliğiyle aldığı kararda, şunlar belirtildi:

“Dava konusu ihale işlemlerinin dayanağı olan 19.03.2019 onay tarihli imar planlarının mahkeme kararı ile yürütmesinin durdurulduğu, bu karar doğrultusunda yapılan revizyon imar planlarının ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanarak 12.02.2021 tarihli ve 265497 sayılı yazı ile askı-ilan süreci başlatılmak üzere dağıtımının yapıldığı, dava konusu ihalenin ise 26.01.2021 tarihinde gerçekleştirildiği dikkate alındığında, imar planlarının onayı beklenmeksizin çıkılan ihalenin hukuka uygun olmadığı sonucuna varılmıştır. Açıklanan nedenlerle dava konusu işlemin iptaline oybirliğiyle karar verilmiştir.”

TOKİ indirim kampanyasında son 10 gün


Geri Dön