Topbaş Silivri'ye kadar metro sözü verdi!
İBB Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'a yeni limanlar yapmanın gerekli olduğunu söyledi...
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Napoli’den dönüşünde Atatürk Havalimanı’nda gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını cevaplandırdı. Napoli de cruise gemilerinin sürekli turist getirmesini imrenerek izlediğini belirten Başkan Kadir Topbaş, şöyle konuştu;
“Napoli de imrendiğim biraz da kıskandığım cruise gemilerinin sürekli turist getirmesiydi. Geminin biri geliyor, biri gidiyor. İstanbul’da sadece Galata rıhtımı var ve 2,5 gemi yanaşabiliyor. Yeni rıhtım yapmak için belirlediğimiz noktalar var. Ancak bir an önce inşa etmemiz gerekiyor. Dünyanın yükselen şehri İstanbul’a bugünkü durum yakışmıyor.”
Metroyu Silivri’ye kadar götüreceğiz
Bir başka soru üzerine, metrobüs yatırımını hızlı bir proje olduğu için tercih ettiklerini açıklayan Kadir Topbaş, İstanbul’da yeni başlatılan “Otobüs Yolu” uygulamasının vatandaşlar tarafından benimsendiğini söyledi. Başkan Topbaş, “Şu anda otobüsler tercihli yolu kullanıyor. Belli saatler için uygulama yapılıyor. Taksiler de yararlanabiliyor. Tercihli yol uygulamasıyla İstanbul’da ciddi bir rahatlık geldiğini kullananlar söyleyecek” dedi.
Metro için yıllarca beklemek gerektiği için Avrupa yakasının E5 güzergahına metrobüsü yaptıklarını hatırlatan Kadir Topbaş, “O kadar zamanımız yoktu. Hemen girdik ve çözüm bulduk. Silivri’ye kadar metroyu götürme sözü verdik. Mevcut raylı sistemler pas geçilebilir veya iptal edilebilir. Onunla ilgili bir çalışma yapılıyor. İstiyoruz ki İstanbullu şehrin her köşesinde evinde otusun, metrosuna, tramvayına, otobüsüne binerek rahatlıkla her yere gidebilsin. Bireysel aracına binmek zorunda kalmasın. Onu anca, keyif için kullansın” diye konuştu.
Üçüncü havalimanının yapılacağı alan ile ilgili Başbakan Erdoğan v Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile üçlü bir görüşme yaptıklarını ifade eden Başkan Topbaş, “Başbakanımız da bizzat takip ediyor. Yılda 100-150 milyon kapasiteye çıkabilecek bir havalimanı düşünülmekte. Yakında da ihalesi yapılır ve havalimanına paralel olarak metro da yapılacak. Metro hattı da havalimanı bitmeden ulaşmış olacak. Sistemi beraberce çözeceğiz” şeklinde konuştu.
Ulaşım ücretlerinde öğrencilere yönelik düzenlenme
Başkan Topbaş, ulaşıma yapılan zamla ilgili de 14 aydan sonra yapılan bir uygulama olduğunu ve enflasyonu dikkate alan bir düzenleme yapmak zorunda kaldıklarını dile getirdi. Zammın yüzde 9.50’yi bile bulmadığını hatırlatan Topbaş, jetona daha fazla zam yapılmasının tercih edilmemesi için düşünüldüğünü söyledi.
Dünyanın her yerinde aynı uygulama olduğunu vurgulayan Topbaş, şunları kaydetti; “Jeton caydırıcılık olsun diye, vakit kaybedilmesin diye bu uygulamaya gidildi. Jetonu alanların hızlı hareket etmesi adına, jetonlu uygulamayı dünya hep zorlaştırıcı kararlar aldı. Diğerinde dokunup, geçiyorsun, belki daha ileride hiç dokunmadan geçilebilecek. Niçin OGS daha aktif de KGS daha yavaş. Bizde zaman geçirmemek adına, vakit kaybetmemek için bu uygulamaya gidildi.Öte yandan, öğrencilerin ulaşım ücretlerinde nasıl bir indirim yapabilir diye çalışma yapıyoruz. Biliyoruz ki birçoğu Anadolu’nun çeşitli illerinden okumak için geliyor ve gelir düzeyi yüksek olmayan ailelerin çocukları. Bu nedenle öğrencileri para kazanılacak insanlar olarak görmüyoruz.”
Kar lastiğini mecburi kılan bir yönetmelik hazırlanıyor
Kadir Topbaş, “İstanbul’da kışın kar lastiği mi zincir mi takılacak?” şeklindeki soruya ise şu cevabı verdi; “Türkiye’de ilk defa vatandaşlarımızdan kar lastiğinde ısrar gördük. Normalde iki yılda bir lastik değiştirilirken, kar lastiği takılırsa, lastikler 4 yılda bir değişiyor. Değişen bir şey yok. İstanbul’da bunun faydasını gördük. Kar lastiği olmayanların trafikteki engelleyici durumlarını gördük. Başbakanlık Yüksek Planlama Kurulu bir karar aldı ve kışın kar lastiği kullanılması yönünde bir yönetmelik çıkacak. Türkiye genelinde uygulanacak bu yönetmeliğin doğru olduğunu düşünüyorum. Dünya artık daha teknolojik bir çağ yakaladı. Kışın don olaylarına karşı buna tedbir alması gerekiyor. İstanbul’da bir günde hayatın durması, Türk ekonomisine ciddi sıkıntıya uğratır. Ekonomik hayatın durması önemli zararlar getirir. Yönetmelik çıktıktan sonra zannediyorum zincir yerine kar lastiği takılacak. Emniyetimiz de zincir bulundurmayanlara ceza kesmeyecek.”