23 / 12 / 2024

Tophane'deki değişim emlak fiyatlarını yüzde 200 arttırdı!

Tophane'deki değişim emlak fiyatlarını yüzde 200 arttırdı!

Tophanelilere "Burada böyle şeyler olmazdı" dedirten biber gazlı, sopalı saldırının temelinde, değişim yatıyor.  Emlak fiyatları yüzde 200'e kadar çıkmaya deva ediyor



Göçün etkilemediği Boğazkesen Caddesi'nin nüfusu eski ana caddenin Tophane tarafında dükkânlar müthiş bir değişim yaşıyor. Geleneksel mahalle bakkalları, berberleri kapanıp yerlerine sanat galerileri, beyaz eşya, ev eşyası satan modern mağazalar açılıyor. Emlak fiyatları kiralar yüzde 200'lere varan oranda artıyor. Esnafın profilinin hızlı değişimi sanalı geçiyor. Caddedeki insan bu değişimi "Tophane yabancılaşır" diye özetliyor. Bu kozmopolit yapıyı, referandumda verilen oylar da gösteriyor.

İçki satılmıyor

Boğazkesen Caddesi 3 mahallenin sınırları içinde. Tophane'den Taksim'e çıkarken yolun sağı Firuzağa Mahallesi'nden "Hayır" çıkmış. Sağdaki Haa Mimi Mahallesi'nden yüzde 60 "Evet", üst kısımdaki Tomtom Mahallesi'nden ise ezici çoğunlukla "Evet" çıkmış. Haa Mimi Mahallesi'nde, camlan kınlan dükkânlara 100 metre uzaktaki sokakta, duvara yazılan "HAMAS'a selam direnişe devam" yazısı dikkat çekiyor. Cadde üzerindeki iki markette de içki satılmıyor. Gerekçesi; "İçmiyoruz da satmıyoruz da..."

BOĞAZKESEN'in eskilerinden 52 yaşındaki Selahattin Kanat, "Eskiden burada esrar içenler, kahvede içerlerdi. Şimdi, alkol, dört duvarın dışına çıktı" diye tepkisini gösteriyor. O da tüm semt esnafı gibi, olayları kimin çıkartığını bilmiyor ama "Keşke ben de orada olsaydım" diyor. Caddede olayı değerlendirenler arasında "Bir iki yıldır burada sanat galerileri, hostel, apart oteller tarzında yerler açılmaya başlandı. Bunlar da bizim anlayışımıza, ahlakımıza, kültürümüze ters" diyenler de var. Çevre sakinlerinin çoğu olayların çıkmasında galeriye gelenlerin uyanlara rağmen dışanda içki içmelerinden kaynaklandığını belirtiyor.
Hürriyet/Eyüp SERBEST


Geri Dön