08 / 07 / 2024

Topkapı Ataköy hattında 12 bin konut satışta!

Topkapı Ataköy hattında 12 bin konut satışta!

İstanbul'un gözde güzergâhında peş peşe projeler başlarken, bina yoğunluğunda deprem riski gerçeği, projelerin hızlanmasında büyük rol oynuyor. Bölgedeki eski fabrika arazileri şu sıralar müteahhitlerin gözdesi oldu.



Metrobüs hattının hayata geçmesiyle alternatif ulaşım ağına sahip olarak eski parlak günlerine yeniden dönmeye başlayan Topkapı - Merter - Bakırköy - Ataköy hattında konut projeleri ardı ardına hayata geçmeye başladı. Bu hatta, halen 12 bin marka proje satışa çıkmış durumda. Birinci derece deprem bölgesi üzerinde yer alması ve eski binaların çoğunlukta bulunduğu hatta yoğunlukla yeni binalara ihtiyaç duyulması bu projeleri tetikliyor. Bölgede binalar modern yüzlerine kavuşurken, binaların yenilenmesi, ulaşım kolaylığına sahip hatta fiyat artışlarını da beraberinde getirdi. 



MÜTEAHHİTLER FABRİKA PEŞİNDE 

Özellikle kentsel dönüşüme yönelik yeni projelerle konut arzının hareketlendiği hatta, bu sayede şehir içerisinde kalan onlarca yıllık eski fabrika ve üretim tesislerinin de şehir dışına taşınması söz konusu oluyor. Bina bazında tek tek dönüşümleri genelde küçük şirketler üstlenirken, büyük şirketler ise fabrikaların üzerinde bulunduğu sanayi alanlarını gözlüyor. 


Topkapı'daki eski MAN Otobüs Fabrikası arazisi üzerinde projelendirilen ve geçen hafta satışa çıkan Avrupa Konutları KALE projesi bu alanda dönüşümü başlattı. Artaş İnşaat'ın, Kale Endüstri Holding'in arsasında hayata geçireceği proje, metrekaresi 7 bin liralık satış fiyatıyla bölgedeki fiyatlamayı ortaya koydu. Bundan sonraki dönüşümlerin bu proje üzerinde fiyatlanması bekleniyor. 


BAKIRKÖY

Bakırköy gibi yoğun yapılaşma bölgesinde kentsel dönüşüm çalışmaları nedeniyle açılan alanlarda yeni konut projeleri hayata geçiriliyor. Bölgenin Marmara Denizi kısmında kalan noktada birbirinden lüks milyon dolarlık projelerin yapımına devam ediliyor. Adliye Sarayı nedeniyle cazibesini artıran bölgede Hipodrom tarafında hayata geçirilecek şehir parkı, primi yukarıya çekecek. 


ATAKÖY

Emlak Bankası döneminde temelleri atılan Ataköy kendine has oturumcu profiline ulaştı. Nezih yerleşimi nedeniyle Ataköy'ün başka bölgelerde yaşayanları da cezbettiği, satışa sunulan yeni projelere yönelik gösterilen ilgiden anlaşılıyor. Projeler dolarla satılmasına karşın satışların yüksekliği dikkat çekiyor. 


MERTER

Merter'deki dönüşüm, ulaşımın yanı sıra konutların çoğunluğunun eski ve niteliksiz yapılaşmaya sahip olması ve üniversite ile sağlık yapılarının sayılarının artmasıyla destekleniyor. Bölgede tekstil alanında faaliyet gösteren firmalara yönelik mağazaların yapılması buradaki ticari hayatı da canlı tutuyor. Üretim yerlerinin bölgeyi terk etmesiyle buralara yeni projeler ve ticari alanların geleceği belirtiliyor. 


TOPKAPI

Tarihi Yarımada'ya yakın konumda bulunan bölgede fabrikalar yerlerini lüks konut projelerine bırakıyor. Ulaşım ve merkezi konumu nedeniyle bu projeler hep daha öncekilerin üzerindeki fiyatlarla hayata geçirilecek. Avrupa Konutları KALE projesinin ardından İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ve NEF ortaklığıyla yapılacak 3 bin konutun üzerindeki projenin buraya olan ilgiyi artıracağı öngörülüyor. 



TRAFİK DERDİNE ÇARE HAT 

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, "Trafik sorunu nedeniyle çoğunluk ulaşım olanaklarının fazlaca bulunduğu merkezi bölgelerde oturmak istiyor. Böylece söz konusu hat öne çıkıyor. Büyük çoğunluk trafiğe girmektense küçük metrekarelik alanlarda oturmaya razı. Bu da gelecekte gayrimenkul fiyatlarını artırıcı bir unsur olarak karşımıza çıkıyor" dedi 


ŞEHİR PARKI VE METRO FİYATLARI UÇURACAK 

İstanbul'un cazibe merkezi özelliğini hiç yitirmeyecek bölgeleri arasında bulunan Topkapı-Merter-BakırköyAtaköy hattında değişim sürecinin devam etmesi ve ulaşım olanaklarının geliştirilmesiyle bu hattın, cazibesini koruyacağı öngörülüyor. Bölgede 1999 depreminden önce yapılan, deprem yönetmeliğine uygun olmayan yapıların çoğunlukta olması nedeniyle yeni nitelikli konutlara talebin olması, güvenlik ve otopark hizmetlerini karşılayan projeleri destekleyecek. Bunun yanı sıra yapılacağı söylenen dev şehir parkı ile metrobüsün metroya dönüşme projesinin hayata geçmesiyle bölgenin gelecekte fiyatları daha da yukarıya taşımasına kesin gözüyle bakılıyor.


Ünsal Ereke/Habertürk


Geri Dön