28 / 04 / 2024

Topkapı Sarayı Başkanı İlber Ortaylı'ya kokteylli veda!

 Topkapı Sarayı Başkanı İlber Ortaylı'ya kokteylli veda!

Topkapı Sarayı Başkanı Prof. İlber Ortaylı, dün Mecidiye Köşkü'nde emekli olduğu için düzenlenen kokteyl ile veda etti. Kokteyle siyasiler dışında sanat dünyası ve Ortaylı'nın yakınları da katıldı





Topkapı Sarayı Mecidiye Köşkü, Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. İlber Ortaylı’nın veda kokteyline ev sahipliği yaptı. Tam 7 yıldır görev yaptığı Topkapı Sarayı Müzesi başkanlığı görevine yaş haddi gereği emekli olan Ortaylı için düzenlene veda kokteylinde sevenleri yalnız bırakmadı.


TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in de katıldığı kokteyle Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Hürriyet gazetesi yazarı Taha Akyol, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü M. Özalp Birol, İstanbul Kültür Sanat Vakfı Genel Müdürü Görgün Taner’in aralarında bulunduğu pek çok isim yer aldı.


Ortaylı gecede bir teşekkür konuşması yaptı ve şunları söyledi:


Sadece saraya yapmaya çalıştığım hizmetin sınırlama zamanın geldiğine inanıyoruz. Asli müesseseme, Galatasaray Üniversitesi’ne dönüyorum. Şunu samimiyetle beyan etmek istiyorum biz üniversite camiasının mensupları Türkiye’yi ve Türk bürokrasisini kağıt üzerinde tanıyoruz.

Çok kısa gözlemlerim dışında Türkiye bürokrasisi sandığımdan daha menfi, müsbet,  göz yaşartıcı ve gurur verici yönlerini de bu görev sırasında tanıdım. Bürokrasiden yetişmediğim için benim bazı istisnai görünen tavırlarıma tahammül edenlere teşekkür ederim.


Topkapı Sarayı’nın sadece Türkiye’nin değil bütün doğu dünyasının, geniş bir alemin merkezi olduğuna dikkat çeken Ortaylı şöyle devam etti:


Hiçbir zaman iş bitmez, buraya gelenlerin Topkapı Sarayı’nı sevmesi lazım. Basit bir hizmetkar olması gerekir. Biz buranın efendisi değiliz, efendisi olan sadece buranın zamanının padişahlarıdır. Buraya geldiğimde Bab-ı Humayun otobüslerin daha da beteri damperli kamyonların geçtiği bir yerdi. Aya İrini ile Ayasofya’nın arası gecekondularla doluydu.  Bugün orada ilk Roma ve ilk Bizans dönemi ile ilgili kazılar yapılıyor. Saat, silah seksiyonlarımız kuruldu, çevredeki restorasyonlarımız sürüyor. Restorasyonlar bitmeyen faaliyetler ama asıl önemlisi Topkapı Sarayı’nın dış dünya ile kurduğu temas, yurtdışı ile yaptığımız sergiler.


Ortaylı’nın ardından söz alan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da “Sadece Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı sıfatıyla değil bir tarih bilgili olan dostumuza hizmetlerine teşekkür için toplandık” dedi.


Topkapı Sarayı Müzesi çalışanlarının hediyesi olan gümüş yazı takımını Müze Müdür Vekili Ayşe Erdoğdu Ortaylı’ya takdim etti.


İkinci hediye Topkapı Sarayı’nın komşusu Ayasofya Müzesi’nden geldi. Hediyeyi Ayasofya Müzesi Müdürü Haluk Dursun sundu.  


Gecenin son hediyeleri Bakan Günay’dan geldi. Günay hediyenin fonksiyonel olanını sevdiğini belirterek Ortaylı’ya iki armağan takdim etti.


Milliyet


Geri Dön