15 / 05 / 2024

Toplamda 201 bin 296 ton altın çıkarıldı! Bu altınlar nerede?

Toplamda 201 bin 296 ton altın çıkarıldı! Bu altınlar nerede?

Dünya Altın Konseyi verilerinden alınan bilgilere göre; madenlerden tarih boyunca toplam 201 bin 296 ton altın çıkarılırken, yeraltı rezervlerinde 53 bin ton altın kaldığı öngörülüyor.



 

Şimdiye kadar çıkarılan altının neredeyse yarısı mücevher şeklinde tutuluyor. Hindistan ve Çin, 2020'de küresel mücevher talebinin yüzde 50'sinden fazlasını oluşturan altın mücevher tüketimi için en büyük pazarlardı.

Altındaki en büyük kullanım alanlarından biri  de yatırım. Altın destekli borsa yatırım fonları (ETF'ler), külçe, madeni para veya külçe olarak 44.000 tondan fazla altını tutuyor.

Yatırımcıların yanı sıra merkez bankaları da en büyük altın sahipleri arasındadır. Merkez bankaları genellikle varlıklarını çeşitlendirmek ve döviz kurundaki değişikliklerden korunmak için altını tercih etmektedir.

Merkez bankalarının altın varlıkları, yerdeki altının neredeyse beşte birini oluşturuyor. 2021 yılı itibarıyla bankaların elindeki varlıklar 35 bin tonu aşmaktadır. Altın ayrıca elektronik, dişçilik ve havacılık gibi çeşitli endüstriyel kullanımlara sahiptir. Yaklaşık 30 bin ton veya yüzde 15'i endüstriyel kullanımda.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön