26 / 11 / 2024

Toprak koruma kurulunun görevleri nelerdir?

Toprak koruma kurulunun görevleri nelerdir?

Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu Uygulama Yönetmeliği kapsamında yer alan yasal hükümlere göre Toprak koruma kurulu kimlerden meydana geliyor? Toprak koruma kurulunun görevleri nelerdir?




Toprak koruma kurulunun görevleri nelerdir?

Toprak koruma kurulu, her ilde valinin başkanlığında, il müdürünün başkan yardımcılığında Maliye Bakanlığının ildeki üst düzey temsilcisi, konuyla ilgisi ve plan yapma yetkisi gözetilerek vali tarafından belirlenecek temsilcilerden meydana geliyor. Toprak koruma kurulunun teşekkülü ile ilgili hükümler Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu Uygulama Yönetmeliğinin 5. maddede şu şekilde açıklanıyor.


Toprak koruma kurulunun teşekkülü

Madde 5 — Kurul, her ilde valinin başkanlığında, il müdürünün başkan yardımcılığında Maliye Bakanlığının ildeki üst düzey temsilcisi, konuyla ilgisi ve plan yapma yetkisi gözetilerek vali tarafından belirlenecek; Bayındırlık ve İskan Bakanlığı veya Kültür ve Turizm Bakanlığı,Çevre ve Orman Bakanlığı, il özel idaresi veya büyükşehir olan illerde büyükşehir belediyesi, diğer illerde il Belediye Başkanlığı, ilde bulunan üniversitelerin konuyla ilgili fakültelerinden isimleri kurumları tarafından bildirilecek üst düzey temsilcilerinden üç üye, yine vali tarafından belirlenecek Türkiye genelinde planlama ve/veya toprak koruma konularında ulusal ölçekte faaliyette bulunan ildeki sivil toplum örgütlerinden birinin, ilde faaliyet gösterenTürkiye Odalar ve BorsalarBirliğinden bir temsilci veya Türkiye Ziraat Odaları Birliği temsilciliğinden bir ziraat mühendisi, Türk Mühendis ve MimarOdaları Birliği İl KoordinasyonKurulu veya TMMOB-Ziraat Mühendisleri Odası il temsilciliklerinden isimleri temsilciliklerince bildirilecek üç üyeden olmak üzere toplam dokuz üyeden teşekkül eder.



Toprak koruma kurulunun görevleri ise yine aynı yönetmelikde 6. maddede sıralanıyor;     

Toprak koruma kurulunun görevleri  

Madde 6 — Kurulun görevleri aşağıda belirtilmiştir:

a) Arazi kullanılan tüm faaliyetlerde, arazinin korunması, geliştirilmesi ve verimli kullanılmasına yönelik inceleme, değerlendirme ve izleme yapmak, ortaya çıkan olumsuzlukları belirlemek, toprak korumayı ve bununla ilgili sorunları giderici önlemleri almak, geliştirmek, uygulanmasını sağlamak için görüş oluşturmak.

                

b) Arazi kullanımını gerektiren tüm girişimleri yönlendirmek üzere, yerel plân veya projelerin uygulanması amacıyla takibini yapmak.

                

c) Toprak koruma önlemlerinin yerine getirilmesi sürecini yerel ölçekte izlemek, değerlendirmek ve çözümleyici öneriler geliştirmek, hazırlanacak toprak koruma ve arazi kullanım plânları doğrultusunda, yerel ölçekli yıllık iş programları için görüş oluşturmak ve uygulamaya konulmasının takibini yapmak.

                

ç) Ülkesel, bölgesel veya yerel ölçekli yapılan plânlar arasındaki uyumu denetlemek.

                

d)Kanunda yer alan konularla ilgili başvuruları almak ve ilgililere aktarmak.

                

e) Kanun ve bu Yönetmelik kapsamında verilen diğer görevleri yapmak.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön