13 / 05 / 2024

Toprak Mahsulleri Ofisi 1530 lira farkla ayçiçek yağı satın alacak! İşte detaylar...

Toprak Mahsulleri Ofisi 1530 lira farkla ayçiçek yağı satın alacak! İşte detaylar...

Toprak Mahsulleri Ofisi'nden flaş ayçiçek yağı adımı geldi. Küresel piyasada fiyatları yüzde 30 kadar düşen ayçiçek için ofis ihale açtı. TMO, ihaleye çıktığı firmalar piyasanın 90 dolar (1530 lira) yüksek fiyat vermesine rağme ihaleyi kazandı. İşte detaylar...



TARLADAN ÜRÜN 10 GÜN SONRA TOPLANACAK

Yerli üreticinin ektiği ayçiçek bitkisinin hasadı 10 gün sonra yapılacak. Sektör temsilcileri Toprak mahsulleri Ofisi'nin daha önceki ve bugün yaptığı ayçiçek yağı alım ihalelerinin piyasadan 90 dolar daha fazla olduğunu ifade etti. Uluslararası piyasada yağ fiyatlarının ton başına  bin 400 dolar civarında olduğunu kaydeden sektör uzmanları, TMO’nun son yaptığı ihalede ton başına ortalama 1489 dolardan ürün aldığını açıkladı.

Bu sebeple TMO'nun 5 litrelik ayçiçek yağını 165 liraya mal ettiği ürünü ise piyasaya 135 liradan sattığı ortaya çıktı.

Uzmanlar devletin pahalı olan dönemde yağa müdahale etmesinin doğru olduğunu, ancak hasada 10 gün kalmışken tekrar ihale açmanın yanlış bir adım ifade ediyor.

Kurban Bayramı sonrası ilk olarak Adana’da hasadın başlayacağını ileten sektör temsilcileri, hasat başlamadan 18 bin ton yağın alınması, üstelik yağ fiyatlarının düşüşte olduğu dönemde ihale yapılmasını şaşkınlıkla karşıladı. Yapılan ihalenin diğer ülkelerdeki çiftçilerin cebine para olarak gireceği belirtiliyor.

Ayçiçek yağı piyasasında son dönemde iç ve dış piyasada ciddi bir durgunluk yaşanıyor. Fiyatların hızla artığı dönemde stok yapan birçok firma biriken yağları elinden çıkarmaya çalışıyor. Sektör temsilcileri, TMO son ihaleyle hem kendilerine zarar verdiğini ve paranın yurt dışına gitmesinden dolayı Türkiye’nin ekonomik açıdan darbe yediğini belirtti. Ülkede hasada gidilirken ihale yapılamayacağını ifade ediliyor.

Bugün TMO’nun aldığı fiyattan daha ucuz piyasadan mal alınabilir. Diğer yandan hasatla beraber bin 300 ile bin 350 dolardan mal çıkması bekleniyor. Ayrıca talep azlığından dolayı marketlerde de fiyatlar düşmeye başladı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön