04 / 05 / 2024

Torba Teklif Genel Kurul'da kabul edildi!

Torba Teklif Genel Kurul'da kabul edildi!

Torba Teklif Kanunu Genel Kurul tarafından kabul edildi. Bu kanunda kapsamında TMMOB'un plan ve projelerde vize ve onay yetkisi kaldırılıyor...



- Harita, plan, etüt ve projeler; yetkili kuruluşlar dışında meslek odaları dahil başka kurum veya kuruluşun vize ve onayına tabi tutulamayacak, tutulması istenemeyecek. Böylece, TMMOB'un plan ve projelerde vize ve onay yetkisi kaldırılıyor

-Mera, yaylak ve kışlakların geçici yerleşim yeri olarak uygun görülen kısımları, tahsis amacı değiştirilerek tapuda Hazine adına tescilleri yapılacak. Bu taşınmazlardan kamu hizmetleri için gerekli olanların dışındakiler, talep sahiplerine bedeli karşılığında 29 yıla kadar tahsis edilecek

-Köylerde ve mezralarda yapılacak konut, bakkal, manav, berber, köy fırını, kahvesi ve lokantası ve kooperatif binası gibi yapılar için yapı ruhsatı aranmayacak. 

-Kanunun yürürlüğü girdiği tarihe kadar, 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesizlere, fazla ödenmiş aylıklar nedeniyle çıkarılan borç ve para cezaları ile faizler affedilecek

-18 yaşını tamamlamamış engelli aylıklarında, engelli yakını da genel sağlık sigortası kapsamına alınacak 

-Kamuya 2 bin 827 kadro ihdas edildi

-Açıktan atanan büyükelçiler ve daimi temsilciler, merkeze döndüklerinde Dışişleri Bakanlığı'nda çalışabilecek

TBMM (AA) -  Harita, plan, etüt ve projeler; yetkili kuruluşlar dışında meslek odaları dahil başka kurum veya kuruluşun vize ve onayına tabi tutulamayacak, tutulması istenemeyecek. Böylece, TMMOB'un plan ve projelerde vize ve onay yetkisi kaldırılıyor.


TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen, Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna göre, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nda, aile ve sosyal politikalar uzmanı ve uzman yardımcıları, denetçileri ve denetçi yardımcıları; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nda, sanayi ve teknoloji uzmanı ile uzman yardımcısı istihdam edilecek.   


EXPO 2020'ye ev sahipliği yapacak kentin belirlenmesi amacıyla 2013 yılında Uluslararası Sergiler Bürosu Genel Kurulu'nda yapılacak seçimlerde, İzmir'in ülke adına sürdürdüğü adaylığının başarıyla sonuçlanmasına ilişkin iş ve işlemleri yürütmek üzere EXPO 2020  İzmir  Yönlendirme Kurulu kurulacak.


Kaymakam adaylığı yazılı sınavına daha önce mülakatta 3 defa başarısız olanlar katılamayacak.


Kanunun yürürlüğü girdiği tarihe kadar, 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesizlere, yersiz ya da fazla ödenmiş aylıklar nedeniyle çıkarılan borç ve para cezaları ile bunlara ilişkin faizler silinecek. Sözkonusu kişilerin haklarında herhangi bir idari, adli ya da icra takibi yapılmayacak.


18 yaş üstünde olan, başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek şekilde engelli olduklarını sağlık kurulu raporu ile kanıtlayan, herhangi bir geliri bulunmayan kişilerden, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'nca muhtaç olduklarına karar verilenlere, muhtaçlık hali devam ettiği sürece, 4860 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımından bulunacak tutarda aylık bağlanacak. 18 yaşını tamamlamış engellilerden, talep etmesine rağmen, Türkiye İş Kurumu tarafından işe yerleştirilememiş olanlar için de 3240 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımından bulunacak tutarda aylık bağlanacak. Nafaka bağlanmış ya da bağlanacak olan kişiler, bu düzenlemenin kapsamı dışında olacak.


18 yaşını tamamlamamış engelli olan yakınlarının bakımını üstlenenlerden, geliri, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık tutarın asgari ücretin üçte 1'inden daha az olanlara, 3240 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımında bulunacak tutarda aylık bağlanacak. 18 yaşını tamamlamamış engelli aylıklarında, engeli yakını da genel sağlık sigortası kapsamına alınacak. 


Engellilik oranı, bu kanuna göre aylık bağlanması gereken oranın altına düşenler ile belirlenen aylık ortalama gelir tutarından fazla gelir elde etmeye başlayanların aylıkları kesilecek. 


Aylık almaya hak kazanacak şekilde engelli olduğunu belgeleyen çocuklardan yetim aylığı alanların geliri, engelli olması nedeniyle ödenecek aylıktan daha düşük ise aradaki fark Hazine tarafından kapatılacak. 


 


-Yurtdışına sürekli atanma


 


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda daire başkanı veya daha üst görevlerde bulunanlar ile bakanlık ve SGK'da mesleğe sınavla girmiş olanlardan yeterliklerini aldıktan sonra en az 7 yıl çalışmış olanlar, yurtdışına sürekli olarak atanabilecek. Yurtdışı görev süresi en çok 3 yıl olacak ve bakan onayıyla bir yıl daha uzatılabilecek. 


İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü kadrolarında görev yapan tabiplere, yaptığı hizmetler esas alınarak en yüksek memur aylığının yüzde 400'ünü geçmemek üzere ek ödeme yapılabilecek. 


Köylerde ve mezralarda yapılacak konut, imar planı gerektirmeyen tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar, bakkal, manav, berber, köy fırını ve kahvesi, lokantası, büfeler ve kooperatif binası gibi yapılar için yapı ruhsatı aranmayacak. Ancak muhtarlıktan yazılı izin alınması ve bu yapıların yöresel doku ve mimari özelliklere uygun olması zorunlu olacak. 


Mera, yaylak ve kışlakların geçici yerleşim yeri olarak uygun görülen kısımları, valilikçe bu amaçla kurulacak komisyon tarafından tespit edilecek. Bu yerlerin ot bedeli alınmaksızın tahsis amacı değiştirilerek tapuda Hazine adına tescilleri yapılacak. Bu taşınmazlardan kamu hizmetleri için gerekli olanların dışındakiler, talep sahiplerine bedeli karşılığında 29 yıla kadar tahsis edilecek. Bu yerlerde yapılacak yapılar kat adeti ikiyi, yapı inşaat alanı 200 metrekareyi geçemeyecek.  


Mera, yaylak ve kışlakların, turizm merkezleri ile kültür ve turizm gelişim bölgeleri kapsamında kalan kısımları, ot bedeli alınmaksızın tapuda Hazine adına tescil edilecek ve kullanılmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsis edilecek. 


Meteroloji Genel Müdürlüğü'nde çalıştırılmak üzere meteroloji uzmanı ve uzman yardımcısı istihdam edilecek.


Kapatılan Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü taşra teşkilatı tarafından 14 Haziran 1997 tarihinde yapılan personel sınavını kazanıp memur olarak atanan ancak daha sonra idari yargı kararı sonucunda devlet memurluğundan çıkarılan kişiler, kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren 6 ay içerisinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na başvurmaları ve aranan şartları kaybetmemiş olmaları


halinde, bakanlığın taşra teşkilatının durumlarına uygun memur kadrolarına herhangi bir sınırlamaya tabi olmaksızın açıktan atanacak.


Özelleştirilen Bigadiç Maden İşletmeleri Müessesesi, Şarkkromları Ferrokrom İşletmesi Müessesesi, Kırka Boraks İşletmesi Müessesesi, Seydişehir Alüminyum A.Ş ve 100. Yıl Gümüş İşletmesi Müdürlükleri'nde 7 Haziran 1997’de yapılan sınavda başarı gösterip sözleşmeli personel olarak göreve başlayıp idari yargı kararı sonucu görevine son verilenlerden de aranan genel şartları kaybetmemiş olanların ataması yapılacak.


 


-Kamuya 2 bin 827 kadro


 


İlgili kanun ile borçları yeniden yapılandırılan il özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğine haiz kuruluşlar, 2013 yılı Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında ödenmesi gereken taksitlerini son taksit ödeme süresinde ödeyebilecek; bunlar için gecikme zammı uygulanmayacak.


Spor Genel Müdürlüğü’ne 2 bin 500, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na 200, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü’ne 100, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na 25 kadro ihdas edilecek. Maliye Bakanlığı'na da 2 vergi denetim kurulu başkan yardımcısı alınacak.


 


-Yetki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda 


 


Arazi kullanımı ve yapılaşmada sadece mekansal strateji, çevre düzeni ve imar planları kararlarına uyulacak. İmar Kanunu'nun istisnası olan alanlarla korumaya yönelik diğer özel kanunlara tabi alanlara ilişkin alt kademe planların onay, askı ve kesinleşme işlemlerini yapmaya, yaptırmaya ve değiştirmeye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkili olacak.


Alt kademe planlar, üst kademe planların kesinleşmesinden itibaren en geç 1 yıl içinde ilgili idarece üst kademe planlara uygun hale getirilecek. Aksi halde, üst kademe planları onaylayan kuruluşlar, alt kademe planı en geç 6 ay içinde uygun hale getirecek ve resen onaylayacak. Bu sürede ruhsat işlemi, yürürlükte olan uygulama imar planına göre gerçekleştirilecek. 


Kamu kurum ve kuruluşları veya plan müellifleri, ilgili kurum ve kuruluşlardan plana ilişkin görüş alacak. Görüş 30 gün içinde bildirilecek, etüt ve analiz gibi uzun süreli çalışma yapılması gereken hallerde ilave 30 gün süre verilecek. Bu sürede görüş bildirilmezse plan hakkında olumsuz görüş bildirilmediği kabul edilecek. 


Kentsel asgari standartlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenen esaslar doğrultusunda çevre düzeni planıyla belirlenebilecek. Uygulamaya ilişkin kararlar yörenin koşulları, parselin bulunduğu bölgenin genel özellikleri, yapının niteliği ve ihtiyacı, erişilebilirlik, sürdürülebilirlik, çevreye etkisi dikkate alınarak ve ölçüleri verilerek Bakanlıkça belirlenen esaslara göre uygulama imar planında belirlenecek. 


Bakanlık; ilgili idareler, kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılan mekansal planlamaya, harita ve parselasyona, etüt ve projelendirmeye yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni düzenlemeye, enerji kimlik belgesi hazırlanmasına ilişkin iş ve işlemlerle yapı malzemelerini denetlemeye, aykırılıklar hakkında işlem tesis etmeye, aykırılıkları gidererek mevzuata uygun hale getirmeye yönelik değişiklik yapmaya, yapı tatil tutanağı düzenlemeye, mühürlemeye, yıkım kararı almaya ve gerçekleştirmeye, ilgililer hakkında idari yaptırım kararı vermeye yetkili olacak. 


Büyükşehir yasasına göre, mahalleye dönüşen nüfusu 5 binin altındaki yerlerde köylerde yapı yapılmasına ilişkin esaslar uygulanacak. Köylerde bulunan konutlarda iş yeri açma ve çalışma izni alınarak, ev pansiyonculuğu yapılabilecek. Kamuya ait bir yaya veya taşıt yoluna cephe sağlanmadan yapı inşa edilemeyecek, parsel oluşturulamayacak. Yapılaşma özellikleri, mimari dokusu açısından önem taşıyan köylerde, bu özellikleri korumak, geliştirmek ve yaşatmak için köy tasarım rehberleri hazırlanabilecek. 


Köylerde ve kırsal özellik gösteren yerlerde yapıların etüt ve projeleri, ilgili idarenin veya Bakanlığın mimar ve mühendislerince hazırlanabilecek. Bu yerlerde Bakanlık tarafından enerji verimli, iklim duyarlı ve ekolojik özellikli plan ve projeler hazırlanabilecek ya da uzun vadeli krediyle desteklenebilecek.


 


-Harita, plan, etüt ve proje için oda onayı kalkıyor


 


Harita, plan, etüt ve projeler; idare ve ilgili kanunlarında açıkça belirtilen yetkili kuruluşlar dışında meslek odaları dahil başka bir kurum veya kuruluşun vize ve onayına tabi tutulamayacak, tutulması istenemeyecek. Vize veya onay yaptırılmaması ve benzeri nedenlerle müellifler veya bunlara ait kuruluşların büro tescilleri iptal edilemeyecek, yenilenmesi hiçbir şekilde geciktirilemeyecek. Müelliflerden bu hükmü ortadan kaldıracak şekilde taahhütname talep edilemeyecek. Böylece, Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası Birliği'nin (TMMOB) plan ve projelerde vize ve onay yetkisi kaldırılıyor.


İdarelerce onaylanmış, mevcut durumu gösteren halihazır haritalar, parselasyon planları ile teknik ve idari düzenlemeleri içeren planların değişiklik ve revizyonlarında ilk müellefin görüşü ve izni aranmayacak. 


İdareler, Bakanlıkça belirlenen esaslara göre mimari estetik komisyonu kuracak. Komisyon, yapıların ve onaylı mimari projelerin özgün fikir ifade edip etmediğine karar vermeye yetkili olacak. Özgün fikir ifade etmeyenlerde yapılacak değişikliklerde ilk müellefin görüşü aranmayacak. 


Özgün fikir ifade eden mimari eser ve projelerde, eserin bütünlüğünü ve estetik görünümünü değiştirmemek şartıyla teknik, yönetsel ve kullanım amaçlı zorunlu değişiklikler, müellifin izni aranmadan yapılabilecek. Bu durumda ilk müellif tarafından talep edilecek telif ücreti, ilgili meslek odasınca belirlenen mimari proje asgari hizmet bedelinin, tamamlanan yapılarda yüzde 20'sini, inşaatı süren yapılarda yüzde 15'ini geçemeyecek.


 


-Organize sanayi bölgeleri cazibe merkezi oluyor


 


Kanunla, endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri ve organize sanayi bölgeleri, cazibe merkezleri haline getiriliyor.


Yapı denetim kuruluşlarına ödenecek hizmet bedelleri bu bölgeler içerisinde indirimli olarak uygulanacak.


Yapı denetimi hizmeti için yapı denetim kuruluşuna ödenecek hizmet bedeli, yapı denetimi hizmet sözleşmesinde belirtilecek. Bu bedel, yapı yaklaşık maliyetinin yüzde 1,5'inden az olamayacak. Hizmet bedeli oranı, yapım süresi iki yılı aşan iş için yıllık yüzde 5 artırılacak ve yapım süresi iki yıldan daha az olan işler için yıllık yüzde 5 azaltılacak. Bu bedele, katma değer vergisi ile yapı denetim kuruluşu tarafından talep edilen, taşıyıcı sisteme ilişkin olmayan malzeme ve imalatlar konusunda yapı müteahhidince yaptırılacak olan laboratuvar deneylerinin masrafları dahil olmayacak.


Yapı denetim kuruluşu, yapı sahibinden başka bir ad altında, ayrıca hiçbir bedel talebinde bulunamayacak. Yapı denetim kuruluşlarına ödenecek hizmet bedeli, Endüstri Bölgeleri, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ve Organize Sanayi Bölgeleri içerisinde yer alan tüm yapılar için yüzde 75 indirimli uygulanacak.


Dışişleri Bakanlığı veya diğer kamu kurum ve kuruluşları mensupları arasından büyükelçi atananlar, merkeze döndüklerinde bakanlıkta çalışabilecek. 


Bu kişiler, bakanlıktaki görevleri süresince büyükelçi unvanını kullanmaya devam edecek ve meslek mensubu olanlar arasından büyükelçiliğe atananlarla aynı hükümlere tabi olacak.


Memurluktan ya da açıktan daimi temsilciliğe atananlar da merkeze döndüklerinde Dışişleri Bakanlığı'nda çalışabilecek ve büyükelçi unvanını kullanmaya devam edecek.


AA


Geri Dön