27 / 04 / 2024

Kiralık konut arzı artacak, kira fiyatları düşecek: ‘Günübirlik’ sorunu haftaya Genel Kurul’da!

Kiralık konut arzı artacak, kira fiyatları düşecek: ‘Günübirlik’ sorunu haftaya Genel Kurul’da!

Kiralık konut arzının yükseltilmesi için hayata geçirilmesi planlanan “günübirlik kiralık evler” düzenlemesinin haftaya Genel Kurul’da görüşülmesi bekleniyor.



Türkiye'de son iki senede konut ve konut kira fiyatları uçtu. Bu durumun önüne geçmek için harekete geçen hükümet hem ev sahiplerinin hem de kiracıların işini kolaylaştıracak düzenlemeler için düğmeye bastı. Önce yüzde 25 konut kira atışı sınırlandırılması sonrasında arabuluculuk sistemi ve şimdilerde ise konut arzının artması için günübirlik kiralık evler için çalışmalara başladı.

Vatandaşlar tarafından “günübirlik kiralık evler” düzenlemesi olarak tanımlanan, konutların 100 günün altında turizm amaçlı kiralanmasına dair usul ve esasları belirleyen teklif TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.

Milliyet'in haberine göre, çalışmayan emeklilere bir defaya mahsus 5 bin Türk lirası ödenmesine ilişkin düzenlemenin de eklendiği teklifin önümüzdeki hafta Genel Kurul’da görüşülmesi bekleniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın etki analizine göre, konaklama amaçlı 30 bin konuta karşılık kayıtdışı olan 80 bin evden yıllık 51.6 milyar TL kayıtdışı kazaç elde ediliyor. 

Kiralık konut arzı artacak, kira fiyatları düşecek: ‘Günübirlik’ sorunu haftaya Genel Kurul’da!

KİRA FİYATLARI DÜŞECEK!

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, yeni düzenlemenin kiralık ev arzını artırarak kira fiyatlarını makul düzeye çekeceğini ifade etti. Alpaslan, kiralık konutlarda doğrudan “genel ahlaka aykırlık” incelemesi yapılmayacağını, ihbara bağlı hareket edileceğini söyledi.

Bakanlığın komisyona sunduğu etki analizi raporundaki verilere göre, Türkiye’de 30 bin 908 yasal olarak turizm amaçlı kiralanan ev var. Yasal kiralamalarda Antalya, Muğla ve Denizli ilk sıralarda yer alıyor. Bunun yanı sıra, konaklama amaçlı kayıtdışı kullanılan 80 bin konut bulunuyor.

Kiralık konut arzı artacak, kira fiyatları düşecek: ‘Günübirlik’ sorunu haftaya Genel Kurul’da!

KONAKLAMA VERGİSİ GELECEK

Günübirlik konut kiralayan bir internet sitesinin rakamlarına göre günlük kira ortalaması 3 bin 586 TL'ye ulaşıyor. Buna göre, 80 bin evin 6 aylık kiralandığı varsayıldığında senelik 51 milyar 638 milyon 400 bin TL'lik kayıtdışı kazanç ortaya çıkıyor. 

Alpaslan, yeni düzenleme ile günübirlik kiralanan evlerin ticari faaliyete dönüşeceği için konaklama, gelir ve diğer vergilere tabi olacağını belirtti. “Bakanlık ve valilik de turizm açısından denetlemeyi sağlayacaklar” diye ifade etti.

KİRALIK KONUT ARZI ARTACAK

Alpaslan, düzenlemenin kiralık konut arzını artıracağını ifade ederek, “Nispeten kira fiyatlarını daha makul düzeye çekeceğini düşünmekteyiz. 150 bine yakın konutun belli bir kısmı olan birçok konutumuz, uzun süreli, gerçek vatandaşımızın ihtiyacı olan konut arzına ilave bir sunum sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Yeni iş ilanlarında geçen yıla göre yüzde 15 artış var!

Bakan müjdeyi verdi! Evde bakım yardımı maaşları yatmaya başladı! Hemen hesaplarınızı kontrol edin!

İstanbul’da pazar günü bazı yollar trafiğe kapatılacak


Geri Dön