27 / 04 / 2024

Yeni iş ilanlarında geçen yıla göre yüzde 15 artış var!

Yeni iş ilanlarında geçen yıla göre yüzde 15 artış var!

Kariyer.net’in istihdam endeksi verilerine göre yeni iş ilanı sayısı 2023’ün üçüncü çeyreğinde geçen yıla oranla yüzde 15 artış gösterdi. Bu yılın üçüncü çeyreğinde en fazla yeni iş ilanı yayınlayan sektörler sırasıyla; üretim, yapı ve sağlık oldu.



İstihdam piyasası için öncü gösterge niteliğinde değerlendirilen Kariyer.net istihdam endeksi verileri, 2023 yılının üçüncü çeyreği için kamuoyuyla paylaşıldı. İstihdam Endeksi verilerine göre, geçen yılın aynı dönemine oranla en fazla yeni ilan yayınlayan sektörler; üretim, yapı, sağlık, tekstil ve bilişim oldu. En çok iş ilanı yayınlanan pozisyonlar ise sırasıyla; satış, finans, teknik hizmetler, idari işler, üretim ve hizmet alanlarındaki pozisyonlar olarak kayda geçti. 2023’ün üçüncü çeyreğinde 2022’nin aynı dönemine göre ilan sayısı en çok artış gösteren sektörler ise; perakende, kimya, mobilya ve aksesuar oldu.

EN YÜKSEK İLAN ARTIŞI DEPOLAMADA

Geçen yılın aynı dönemine oranla ilan sayıları en fazla artan pozisyon grupları sırasıyla: lojistik, inşaat, teknik hizmetler, hizmet ve perakende olarak belirlendi. Endekse göre; üçüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine oranla adaylar tarafından en fazla başvuru alan sektörler sırasıyla; finans-ekonomi, telekomünikasyon ve medya oldu. İlan başı başvuru sayıları geçen seneye göre en fazla yükselen sektörler ise; finans-ekonomi, sigortacılık ve telekomünikasyon olarak kayda geçti.

Yeni iş ilanlarında geçen yıla göre yüzde 15 artış var!

SİBER GÜVENLİKTE YÜZDE 78 ARTIŞ

Kariyer.net’in İstihdam Endeksi verilerine göre bilişim sektöründeki ilan sayılarının artış trendi devam ediyor. En çok ilan yayınlanan pozisyonlar; grafik tasarım uzmanı, yazılım uzmanı, bilgi işlem uzmanı, ERP uzmanı ve gömülü yazılım mühendisi olarak belirlendi. Geçen yıla göre ilan sayıları en fazla artan bilişim pozisyonları grubu ise siber güvenlik uzmanı, ağ ve siber güvenlik yöneticisi gibi rollerin yer aldığı siber güvenlik grubu oldu. Bu bölümde yüzde 78 seviyesinde artış yaşandı. IT uzmanı, bilgisayar mühendisi gibi pozisyonların bulunduğu Bilgi Teknolojileri grubunda yüzde 14 yükseliş görülürken, veri giriş elemanı, data operatörü gibi pozisyonların bulunduğu Veri Girişi grubunda yaşanan artış oranı yüzde 13 olarak gerçekleşti.

2023’ün üçüncü çeyreğinde yapı sektöründe en fazla ilan yayınlanan pozisyon grupları; mimarlık, inşaat ve emlak oldu.

HEM İŞVERENLER HEM ADAYLAR HAREKETLİ  

Kariyer.net CEO’su Fatih Uysal, istihdam piyasasının, hem işveren hem de iş arayan taraflar açısından hareketli geçtiğini belirterek, “İşverenlerin daha çok yeni ilan açtığı, adayların da daha fazla başvuru yaptığı bir dönem yaşıyoruz. İstihdam Endeksi verilerini değerlendirirken, bilişim sektörüne her zaman olduğu gibi ayrı bir parantez açmak lazım. Son yıllarda hızlı büyüyen ve yetenek açığı ile sıkça konuşulan ancak ardından global ölçekte işten çıkarmaların yaşandığı sektör tüm dünyada toparlanmaya başladı. Kariyer.net verilerinde de bu çeyrekte yeni ilan sayısının geçtiğimiz yıla göre artış kaydettiğini görüyoruz” şeklinde konuştu.


Geri Dön