29 / 04 / 2024

Torunlar GYO, İstanbul ve Samsun'da 4 projeyi hayata geçirecek!

Torunlar GYO, İstanbul ve Samsun'da 4 projeyi hayata geçirecek!

Torunlar GYO, 3 yıl içinde 800 milyon TL yatırımla üçü İstanbul, biri Samsun'da 4 projeyi hayata geçirecek



Halka arz için düğmeye basan, borsada gong çalmaya hazırlanan Torunlar GYO, 3 yıl içinde 800 milyon TL yatırımla üçü İstanbul, biri Samsun'da 4 projeyi hayata geçirecek.

İstanbul, Ankara, Bursa ve Antalya'da alışveriş merkezleri ve konut yatırımları bulunan Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), hisselerinin yüzde 25,16'sını halka arz etmek üzere Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na (İMKB) başvurdu. 2.64 milayar TL toplam portföy değerine sahip Torunlar GYO'nun 2,5 ay sonra IMKB'de 'Gong' çalması bekleniyor. Torunlar GYO, bir yandan da yeni projelerinin hazırlıklarını sürdüyor. Şirket halka arzdan elde edeceği kaynaklarla yatırımlara devam edecek. Torunlar GYO ilk olarak, İstanbul Haramidere'de inşaatı tamamlanmak üzere olan Torium Alışveriş Merkezi'nin açılışını 22 Ekim'de gerçekleştirecek. Ardından 2010 sonunda İstanbul'da AVM, konut ve ofislerin bulunacağı Mall of İstanbul projesine başlayacak. İzin aşamaları devam eden projenin 2013 yılında tamamlanması öngörülüyor. Torunlar GYO, Turkmall ile de yüzde 40 ortaklıkla Samsun'da bir alışveriş merkezi yatırımı gerçekleştirecek. Samsun'da eski tekel binası arazisi üzerine inşa edilecek AVM'nin 2012'nin ilk yarısında hizmete girmesi öngörülüyor. Şirketin diğer projesi de Galataport projesinin yanında bulunuyor. İstanbul Kemankeş Projesi butik bir otelden oluşuyor. Torunlar GYO'nun bir diğer projesi'de Esentepe'deki Torun Tower projesi. 14 bin 992 metrekarelik arsa üzerine inşa edilecek. Ofis ve rezidans katşarından oluşacak Torun Tower projesinin de 2013 yılında tamamlanması öngörülüyor.

GYO'ların artması gerekiyor
Aziz Torun, İMKB'de daha çok GYO'nun yer alması gerektiğini belirterek "Şu anda tüm GYO şirketlerinin piyasa değeri 3 milyar TL düzeyinde ve bu rakamın yüzde 60'ını da Emlak GYO ve Torunlar GYO'nun da içinde yer aldığı üç şirket oluşturuyor. İMKB'nin toplam işlem miktarın içinde ise GYO'ların payı yüzde 1 gibi çok düşük düzeyde Biz pastanın daha da büyümesini istiyoruz. Piyasa çok büyük, herkese yeter" karşılığını verdi.

Her yıl yüzde 50 temettü dağıtacak
Aziz Torun, Torunlar GYO'nun büyüklüğüyle, özellikleriyle farklı bir yapıya sahip olduğunu, hisselerinin büyük bölümünü yabancı yatırımcılara ve fonlara satmayı planladıklarını dile getirerek, prosedürlerin tamamalanmasıyla 2.5 ay sonra borsada işlem görmeye başlayacaklarını ve halka arzın ilgi göreceğini düşündüğünü kaydetti. Torun, özellikle temettü beklentisi olan yatırımcıların bizi tercih edeceğini düşünüyoruz. Şirketin her yıl karının yüzde 50'sini temettü olarak dağıtmayı planlıyoruz" diye konuştu.

Toplam portföy büyüklüğü 2.64 milyar TL
Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, başarılarını artık yatırımcılarla paylaşmanın zamanının geldiğini ve halka arz sürecini başlattıklarını söyledi. Tordun, "Toplamda 2 milyar 640 milyon liralık portföy değeri olan proje grubundan bahsediyoruz. Ulusal ve uluslararası yatırımcılar için büyük bir ölçek" dedi. Torunlar GYO'nun yatırımlarının yüzde 89'unun AVM'lerden oluştuğunu, bu yönüyle diğer GYO'lardan ayrıştığını anlatan Torun, şirket portföyünün yüzde 60'ının da gerçekleşmiş projelerden meydana geldiğini söyledi. Torunlar GYO'nun halka arz öncesi 176 milyon 100 bin lira olan ödenmiş sermayesinin halka arz sonrası 224 milyon liraya yükseltilmesi planlanıyor. Yüzde 21,38'i sermaye artırımı, yüzde 3,77'si ise ortak satışı yoluyla olmak üzere, yurt içi ve yurt dışında gerçekleşecek halka arzıyla birlikte halka açıklık oranının yüzde 25,16 olması öngörülüyor. Koşullara göre şirket, halka arz oranının yüzde 15'i kadar daha ek satış gerçekleştirebilecek.
BÜLENT YOLDAŞ/Sabah Emlak


Geri Dön