Torunlar GYO, Paşabahçe İskelesi'ni büyütüyor!
Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Beykoz’daki eski Tekel İçki Fabrikası’nın yerine yapacağı otel projesi kapsamında Paşabahçe İskelesi'ni de büyütecek.
Torunlar GYO, Beykoz’daki eski Tekel İçki Fabrikası’nın yerine yapılacak otel projesi kapsamında Paşabahçe İskelesi'ni de büyütecek. 2 bin 800 metrekarelik iskele, 3 bin 900 metrekareye çıkarılacak.
Torunlar GYO tarafından yapılacak olan “Rıhtım ve İskele Revizyonu” projesinin “Çevresel Etki Değerlendirme” (ÇED) süreci 11 Eylül tarihinde başlatıldı. Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgiye göre İstanbul Beykoz Paşabahçe'de 1922 yılında alkollü içki üretim tesisi olarak faaliyete geçen tesis, 1933 yılında devlet tarafından satın alınarak TEKEL İçki Fabrikası olarak çalıştırılmaya başlandı.
Söz konusu alan 2012'de Özelleştirme İdaresi tarafından Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) A.Ş'ye devredildi.
Bu alanda 150 odalı Paşabahçe Oteli projesi yapmaya karar veren Torunlar GYO otel projesinin deniz tarafında bulunan mevcut rıhtım ve iskelelerden oluşan 3 bin 935 metrekare büyüklüğündeki alanı da 49 yıllığına kiraladı. İzin süresi 2008'de başladı.
Proje tanıtım dosyasında İstabul Büyükşehir Belediyesi tarafından Haliç‘te, düzensiz ve dağınık tekne bağlanmalarının önüne geçmek ve geleceğe yönelik oluşacak bağlanma yeri ihtiyaçlarına çözüm üretmek için projeler geliştirildiği belirtilerek “Hem İBB tarafından planlanan projelere destek olması, hem de kara tarafında planlanan otel projesine ticari olarak hizmet verecek şekilde, mevcut iskele ve rıhtımın günün şartlarına göre güçlendirilmesi ve halen 2 bin 888 metrekare olan rıhtım ve iskele bölgesi toplam alanının iskele üzerinde boş durumda bulunan 947 metrekare alanda kazıklı sistem ile iskele alanının genişletilerek toplam 3 bin 935 metrekareye tamamlanması planlanmaktadır” ifadeleri yer aldı.
7 milyon 40 bin TL'ye mal olacak
7 milyon 40 bin TL'ye mal olacak proje kapsamında mevcut kazıklı iskelelerin üst yapılarının kaldırılarak, mevcut kazık aksına paralel kazık yerleştirilerek iskelelerin yenilenmesinin planlandığı belirtildi. Denizde taş dolgu gibi deniz tabanına inen dolgu işlerinin söz konusu olmadığı kaydedildi. Proje kapsamında yaklaşık 170 adet çelik boru kazık çakılacağı, 3 bin metrekare üstyapı betonarme imalatı yapılacağı, 900 metreküp civarındaki mevcut iskele üstyapı betonarme imalatının kesilerek sahadan uzaklaştırılacağı belirtildi. İskelenin 2 yıl içerisinde tamamlanması planlanıyor.