28 / 04 / 2024

Tozkoparan kentsel dönüşümünde son durum ne?

Tozkoparan kentsel dönüşümünde son durum ne?

GÜNGÖREN ilçesinin 1950'lerde kurulan Tozkoparan mahallesi, kentsel dönüşümün yasal dayanağı olan 'riskli alan' kararının iptaline ilişkin karşı yürüttüğü mücadelede zafer kazandı.



GÜNGÖREN ilçesinin 1950'lerde kurulan Tozkoparan mahallesi, kentsel dönüşümün yasal dayanağı olan 'riskli alan' kararının iptaline ilişkin karşı yürüttüğü mücadelede zafer kazandı. Danıştay idari Dava Daireleri Kurulu (DİDDK), Tozkoparan mahallesi için Bakanlar Kurulu tarafından verilen 'riskli alan' kararını "bilimsel değil, gözlemsel" diyerek iptal eden Danıştay 14. Daire'nin kararını haklı buldu.

 

DİDDK, 15 üyeden 12'sini onayı ile Başbakanlık ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının temyiz istemini reddetti ve kararı onadı. Danıştay bakanlar kurulu kararını 'bilimsel değil gözlemsel' bularak iptal etmişti 5 bin 500 konutun yer aldığı ve yaklaşık 20 bin kişinin yaşadığı Tozkoparan Mahallesi'nde örgütlenen Tozkoparan Derneği (TOZDER), 6306 sayılı Afet yasası kapsamında Bakanlar Kurulu'nun 1 Nisan 2013 tarihinde aldığı 'riskli alan' kararını iptal ettirmek için yargıya başvurdu. Danıştay 14. Daire 9 Nisan 2014 tarihinde, riskli alan kararını "bilimsel değil, gözlemsel" bulduğunu belirterek, kararın 'hukuka uyarlık bulunmadığı' gerekçesiyle iptaline karar vermişti. 


Süreci avukat değil mahallelinin kurduğu Toz-Der yürüttü Başbakanlık ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Danıştay 14. Dairenin iptal kararını temyiz ederek bir üst yargı organına taşıdı. DİDDK, 15 üyeden 12'sinin onayı ile Başbakanlık ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın temyiz istemini reddetti ve 14. Daire'nin kararını onadı. DİDDK, davanın avukat kullanılmadan açıldığını ve dernek tarafından takip edildiğini belirterek, kaybeden tarafın ödemesi gereken 3 bin TL'lik avukatlık ücretinin ödenmemesi yönünde verilen Danıştay kararını uygun buldu.


Ticari Hayat 


Geri Dön