25 / 11 / 2024

Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nden Gülcemal açıklaması!

Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nden Gülcemal açıklaması!

Trabzon Büyükşehir Belediyesi, kentte hayata geçirilen Gülcemal projesiyle ilgili bir açıklama yaptı. İşte o açıklama...




Trabzon Büyükşehir Belediyesi, kentte hayata geçirilen Gülcemal projesiyle ilgili flaş bir açıklama yaptı. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Sayın Cemil Pehlevan’ın, çeşitli medya organlarında yer alan açıklamalarından ötürü kamuoyunun doğru şekilde aydınlatılması için yapılan açıklama şu şekilde:

 

Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Sayın Cemil Pehlevan açıklamalarında Sahil Dolgu (Gülcemal) Projesinde tarım toprağı kullanılarak 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununa muhalefet edildiğini iddia etmektedir.

Belli ki Sayın Pehlevan’ın “tarım toprağı” ve “hafriyat toprağı” tanımlarını dikkatlice incelemesi gerekmektedir. Hafriyat toprağı yönetmelikte, “İnşaat öncesinde arazinin hazırlanması aşamasında yapılan kazı ve benzeri faaliyetler sonucunda oluşan toprak” şeklinde tanımlanmaktadır. Bu bağlamda ilimizde imar planlı alanlarda yapılan ‘yapı ruhsatlı inşaat çalışmaları’ sonucu çıkarılan hafriyat malzemeleri, ilgili yönetmelik kapsamında Gülcemal Dolgu Sahasına kabul edilmektedir. Bu malzemeler, ilçe belediyelerinin imar planlı alanlarında yapı ruhsatı verilen inşaatlardan ve altyapı çalışmaları sonucu ortaya çıkan malzemelerden oluşmakta ve ilgili yönetmeliğin ‘hafriyat toprağı’ tanımı ile kesinlikle çelişmemektedir.

Görüldüğü üzere Sahil Dolgu (Gülcemal” Projesine kabul edilen hafriyat toprağı, yasal olarak 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununa göre usulünce tarım dışı kullanım izinleri alınmış imar sahaları içinde inşaat faaliyetleri esnasında ortaya çıkan hafriyat topraklarıdır. Belediyemiz tarafından bu alanda kullanılmak üzere kesinlikle tarım alanlarından toprak alınmamaktadır.

Ayrıca bilinmelidir ki Gülcemal dolgu alanının imar planları ilgili mevzuat gereği İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden kurum görüşleri alınarak hazırlanmıştır. 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununun uygulayıcısı olan İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün bu konudaki çalışmalarına Trabzon Büyükşehir Belediyesince titizlikle uyulmaktadır. Bu zamana kadar tarım arazilerinden dolgu amaçlı toprak alımına yönelik herhangi bir özel izin alınmamıştır.

İmarlı sahalardaki inşaat faaliyetleri esnasında, inşaata başlamadan önce nitelikli tarım toprağı alınarak Karayollarının refüj çalışmalarında, Büyükşehir Belediyesinin yürüttüğü park ve bahçe peyzaj faaliyetlerinde zaten kullanılmaktadır. Bu konuda İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Büyükşehir Belediyesine hazırlattırılan ve Valilikçe onaylanan Toprak Koruma Projeleri vardır ve uygulanmaktadır. Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından ilimiz genelinde 1038 hektarlık alanda toprak koruma projeleri yaptırılmıştır.

Sonuç olarak;  Trabzon Büyükşehir Belediyesince Sahil Dolgu (Gülcemal) Projesi alanında yapılan çalışmalar tamamen “Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği” kapsamında yürütülmekte olup, ‘hafriyat atığı’ kapsamına girmeyen hiçbir atık sahaya kabul edilmemektedir.

Ayrıca haberlerde tüm Karadeniz’deki dolgularda ‘tarım toprağı kullanılıyor iddiası’ ve alt satırlarda ‘Trabzon sahillerinin Giresun-Rize sınırları arasındaki 88 km’sinin genelde tarım toprağı ile doldurulduğu açıklamaları’ Gülcemal dolgu alanını gerçek dışı ve haksızca suçlamaya gerekçe oluşturamaz.

Kamuoyunun bilgisine sunulur.


Geri Dön