23 / 12 / 2024

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nden Tekirdağ Limanı açıklaması!

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nden Tekirdağ Limanı açıklaması!

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tekirdağ Limanı (Ceyport) ile ilgili açıklama yaptı. İşte o açıklama...



Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tekirdağ Limanı (Ceyport) ile ilgili açıklama yaptı. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklama şu şekilde...


Tekirdağ Limanı Dolgu İmar Planları ilk defa 1997 yılında Bayındırlık ve İskân Bakanlığınca onaylanarak yürürlüğe girmiştir. Daha sonra bu liman özelleştirilerek Akport Limanı adı altında faaliyetlerine devam etmiştir. 2006 yılında, ÇED Raporunun onaylanmamış olması gerekçesiyle Danıştay 6. Dairesi, 1997 yılında Bayındırlık ve İskân Bakanlığınca onaylanan Liman Amaçlı Dolgu İmar Planını iptal etmiştir. Ancak Limanın Özelleştirme İhalesini daha önce almış olan Akport Limanı İşletmesince limandaki tüm faaliyetlere devam edilmiştir. Tekirdağ Limanına ait inşaat faaliyetlerine ilişkin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu süreci Bayındırlık ve İskân Bakanlığınca 2007 yılında tamamlanarak onaylanmıştır.

2008 yılında Tekirdağ Konteyner Limanı Dolgu İmar Planları Bayındırlık ve İskân Bakanlığınca tekrar düzenlenip onaylanarak yürürlüğe girmiş ve bu liman faaliyetlerine devam etmiştir. Onaylanan bu planla liman üzerinde "Depolama" ve diğer tüm ilgili faaliyetlere izin verilmiş ve liman üzerindeki inşaat faaliyetlerinde Emsal, Yapı Yüksekliği gibi herhangi bir yapılaşma değeri kısıtlaması getirilmemiştir.

19.09.2011 tarihli ve 2301 sayılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Çevresel Etki Değerlendirme Raporu "ÇED Olumlu" kararıyla söz konusu limana ilave olarak yeni dolgu alanlarının yapılmasına Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca izin verilmiştir 

2012 yılında Limanın işleticisi özel şirket olan Akkök Grubu çeşitli olumsuzluklar nedeniyle liman işletmesinden vazgeçmiş, liman faaliyetlerini bırakmış ve söz konusu Tekirdağ Konteyner Limanı atıl vaziyette kalmıştır. 

Bundan sonra Türkiye Denizcilik İşletmeleri, Limanı yeniden özelleştirerek "Yap İşlet Devret Modeli" ile yaptırılmasına karar vermiş ve konu için Başbakanlık Özelleştirme İdaresine başvurmuştur. Bunun üzerine Başbakanlık Özelleştirme İdaresince Tekirdağ Konteyner Limanı Amaçlı Dolgu İmar Planı hazırlanarak 2016 yılında Başbakanlık Özelleştirme Kurulunca onaylanması sağlanmış, plan Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu planda, alanda "Depolama" faaliyetlerinin yapılabileceğine dair hükme yer verilmesine devam edilmiş, Liman üstü kullanım Emsal=0,10 olarak yapılaşma şartı ve kısıtlaması getirilmiş, ancak yükseklik serbest bırakılmıştır. En son 2017 yılında Tekirdağ Konteyner Limanı amaçlı Dolgu İmar Planı üzerinde aynı kurumca bazı değişiklikler yapılmış, Eski Fabrika Küçük İskelesi ve etrafı söz konusu Liman Amaçlı Dolgu İmar Planından çıkarılmış, Limanın yolcu taşımacılığına da hizmet verebilmesi için plandaki Taş Tahkimatlar kaldırılarak limanın bu yönde genişlemesi temin edilmiş, imar planı hükümleri ve notları aynen korunarak plan notuna "Ro-Ro Seferleri"nin yapılabileceğine dair hüküm eklenmiştir. Sayılanlardan başka bir değişiklik söz konusu olmamıştır. En son 2017 yılında Başbakanlık Özelleştirme İdaresince küçük değişiklilerle onaylanmış bu dolgu imar planı halen yürürlüktedir.

          Yukarıda anlatılanlardan anlaşılacağı üzere söz konusu alanda 1997 yılından bu yana Liman amaçlı onaylı dolgu imar planları bulunmakta olup bu tarihten beri alandaki Liman faaliyetlerine devam edilmektedir. 2008 yılında Bayındırlık ve İskân Bakanlığınca tekrar düzenlenip onaylanarak yürürlüğe giren Liman Amaçlı Dolgu İmar Planlarında herhangi bir yapılaşma kısıtlaması getirilmemiş ve alanda Limana ilişkin diğer faaliyetlerle birlikte her türlü depolama yapılarına bir yapılaşma kısıtlaması olmaksızın zaten daha önceden imkân tanınmıştır. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 2011 yılında onaylanan ÇED Raporu ile de mevcut liman alanına ilave olarak yeni dolguların yapılmasına resmi olarak izin verilmiştir. Bu tarihte Büyükşehir Belediyesi henüz mevcut değildir. Bu dolgu izinleri 2016 yılında Çevre ve şehircilik bakanlığınca onaylanan genişleme alanının büyük bir kısmını da zaten kapsamaktadır. Bundan sonra Başbakanlık Özelleştirme Yüksek Kurulunca 2016 yılında onaylanan ve 2017 yılında bazı değişikliklerle onaylanan Tekirdağ Liman Amaçlı Dolgu İmar Planlarında iddiaların tersine 2008 yılında onaylanan ve o gün yürürlükte olan imar planına kıyasla Yapılaşma Emsal Değeri= 0,10 olarak önemli bir kısıtlama getirilmiştir. Alandaki kullanım türlerine ise "Türkiye Denizcilik İşletmeleri" ince onaylanan vaziyet planıyla izin verilmiştir. Görüldüğü gibi bahse konu Limandaki yapılaşma faaliyetlerinin temelini 2008 yılında Bayındırlık ve İskân Bakanlığınca onaylanan Dolgu İmar Planları ile 2011 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca verilen ÇED Olumlu Kararı oluşturmakta olup anılan tarihlerde kurumumuz faaliyette olmadığı gibi bu konuda Büyükşehir Belediyesinin ve hâlihazırdaki ilgili ilçe belediyesinin herhangi bir bilgisinin veya ihmalinin olması ihtimali ve imkânı bulunmamaktadır.

          Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan planlara göre yapılan deniz dolgusunun onaylı planlara ve onaylı ÇED Raporuna uygun yapılıp yapılmadığının kontrol ve denetimi Büyükşehir Belediyemizin yetkisinde bulunmamaktadır. Kaçak Hafriyat gibi iddialarla gündeme getirilen deniz dolgusunun liman işleticisi tarafından ÇED Raporlarında da belirtildiği gibi ruhsatlı maden sahalarından faturalı, irsaliyeli nitelikli malzeme ile gerçekleştirildiği anlaşılmıştır.

         Hâlihazırda dolgu yapılmakta olan kısım iddia edildiği gibi Kimyasal Depolama Alanı değil araç ve yolcu taşımacılığına imkân sağlayacak olan liman alanı ilavesidir. Liman Alanının diğer tarafında bulunan alanda dolguları gerçekleştirilmemiş batı yönündeki Kimyasal Depolama Faaliyetlerine ilişkin izin sürecine, gerek ÇED sürecinde gerekse diğer aşamalarda kurumumuzca gerekli tüm itirazlarda bulunulmuş adı geçen kullanımı içeren ÇED raporunun onay talebinin reddedilmesine yönelik önemli katkılar sağlanmıştır.   

 Anlatılan nedenlerle bu konuda yazılanlar ile ortaya konan iddialar gerçek dışıdır.

   Kamuoyuna saygıyla duyurulur.           

     


Geri Dön