Trabzon kruvaziyer turizminde iddialı!
Trabzon kruvaziyer turizminde de iddialı. Doğası, kültürel yapısı ve de coğrafi zenginlikleriyle Türkiye' nin önemli merkezlerinden Trabzon, kruvaziyer turizminde de artan turist sayısıyla dikkati çekiyor...
Tarihte Avrupa ile Asya arasında tarihi İpek Yolu üzerindeki en önemli irtibat noktası konumunda bulunan Trabzon, gölleri, akarsuları, dağları ve yaylaları ile son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor.
İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede bulunan zenginlikleri görmek isteyen turistlerin genellikle kente ulaşımda hava yolunu seçtiğini belirterek, liman kenti olan Trabzon'un son yıllarda kruvaziyer turizmini artırarak ayrı bir başarı yakaladığını söyledi.
Trabzon'un 2013 yılında kruvaziyer turizminde önceki yıllara oranla tur sayısını artırdığını anlatan Kansız, şöyle devam etti:
"2012 yılında ilimize gelen 21 kruvaziyerdeki yaklaşık 10 bin turist sayısı, 2013 yılında 27 kruvaziyer ile 16 bine yükseldi. Bunun içerisinde ilk defa konaklamalı ziyaretler oldu. Bu turistler Ayasofya, Atatürk Köşkü, Ortahisar Mahallesi, Kuyumcular Çarşısı, Sümela Manastırı ve Uzungöl'ü ziyaret etti. Böylelikle en küçük 500 ile 600 kişi kapasite taşıyan bir kruvaziyer gemi ile Trabzon ekonomisi de önemli kazanımlar elde etti."
Kansız, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ile Trabzon Valiliği organizesinde Karadeniz Kruvaziyer Birliği'nin kurulmasıyla ciddi bir adım atıldığına işaret ederek, "Uluslararası turizm fuarlarında ve Doğu Akdeniz Kruvaziyer Birliği toplantılarında Trabzon'u temsil ettik. Trabzon'un artık kruvaziyer turizm destinasyonu olduğunu deklare ettik. Bütün bunları yaptığımızda Trabzon tarihiyle, kültürüyle, folkloruyla, yemesi ve içmesiyle farklı bir destinasyon noktası haline geldi. Bunu gelen turist sayısı ve artan ilgiden de anlıyoruz" dedi.
- "Yabancı turistlerin çoğunluğu Körfez ülkelerinden"
Kansız, 2013 yılında 700 bini yabancı olmak üzere 2 milyon 700 bin turistin kente geldiğini ifade ederek, "Yabancı 700 bin turistimizin 200 binini Arap turistlerimiz oluşturmaktadır. Özelikle Körfez ülkelerinden ilimize gelen turist sayısında artış gözleniyor. Uzungöl gibi doğa harikası alanlarımızı gezen yabancı turistlerimiz kendi aradıkları ortamları buluyor. Doğa ile baş başa oldukları göl ve dere kenarlarında vakit geçirdikleri için bölgemizi çok seviyorlar. İlimizdeki Sümela Manastırı ayrıca turizmde lokomotif olarak işlem görüyor. Yaklaşık 400 bine yakın Sümela Manastırı'na gelen bir ziyaretçi potansiyelimiz var ve her geçen yıl bu potansiyel artmakta" diye konuştu.
- "Yat turizmi için girişimlerimiz var"
Turizmde bölgesel çekim merkezi haline gelen Trabzon'a tur operatörlerinin ve seyahat acentelerinin çeşitli zamanlarda turlar düzenlediğini hatırlatan Kansız, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu gelişmeler ilimiz turizmi için büyük önem taşıyor. Modern anlamda bir yat limanımız yok ama Trabzon'a yat turizmi anlamında gelen turistlerimizin durabilecekleri, Trabzon Havalimanı altında alanımız var. Oraya gelen turistlerimiz ya da yatlarımız oluyor. Bu yat limanımızı geliştirmemiz gerekiyor. Bununla ilgili girişimlerimiz var. Sadece yayla, dağ, kültür turizminde değil turizmi çeşitlendirmek anlamında yat turizmine de önem vermek gerekiyor."
İsmail Kansız, Trabzon'da bazı girişimcilerin yat turizmi için talepleri olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Yat turlarını yaptırmak üzere bize gelen girişimcilere yardımcı olmaya çalışıyoruz. Kesinlikle Doğu Karadeniz yat, deniz, doğa, kültür, spor ve sağlık turizminin yanı sıra akla gelebilecek her türlü turizm çeşidine uygun bir yapıya sahip. Turizmin tüm alanlarından payını alıyor ve bu payı artırma çabasında. Bu anlamda yatırımcılarımıza çok büyük işler düşüyor ve bizler de kamu olarak bu altyapıyı hazırlamaya hazırız."
AA