22 / 12 / 2024

Trabzon'a yapılacak demiryolu projesi TBMM gündeminde!

Trabzon'a yapılacak demiryolu projesi TBMM gündeminde!

CHP Giresun Milletvekili Bülent Yener Bektaşoğlu, Trabzon'a yapılacağı ilan edilen demiryolu projesine ve güzergahına ilişkin soru önergesi hazırladı..



Trabzon a yapılacak demiryolu projesi TBMM gündeminde!


CHP Giresun Milletvekili Bülent Yener Bektaşoğlu, Trabzon'a yapılacağı ilan edilen demiryolu projesine ve güzergahına ilişkin soru önergesi hazırladı. Bektaşoğlu sorularının Başbakan Yıldırım tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.


Bektaşoğlu önergesinde "Başbakan Sayın Binali Yıldırım’ın, Trabzon’da ‘2023 yılma kadar ilinize demiryolu gelecek’ şeklindeki açıklamaları, demiryolunun nereden başlayacağı, güzergâh bağlantı hattının nerelerden geçeceği ve hangi il ve ilçeleri kapsayarak son noktaya ulaşacağı sorularım ve bununla ilgili süren tartışmaları bir kez daha gündeme getirmiştir.


“Karadeniz’e demiryolu” 150 yıldır süren ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘hayalim’ diye nitelendirdiği bir projedir ve Sivas-Erzincan-Erzurum hattının bağlandığı 1933-1939 tarihinden bu yana yöre halkımızın en önemli hizmet beklentisi haline dönüşmüştür." dedi.


Her hükümet döneminde, Başbakanlar ve bakanların vaatleri, taahhütleri, hatta Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı döneminde projelere dönüştürülen çalışmaların da olduğunu dile getiren Bektaşoğlu, Yıldırım'a "Sadece değişen bu projenin güzergâhı ile ilgili bilgilerdir. Ancak bu konuda son olarak, hatta yine siz Bakanken, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayip Erdoğan, Başbakanlık görevim yürütürken, 2014 yılında İstanbul’da, demiryolunun Tirebolu’ya geleceğinin sözünü vermiş ve müjdelemiştir.


Yine önceki Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da 2015 yılındaki iki ilde düzenlediği mitinglerde demiryolu güzergahım Torul-Tirebolu-Trabzon şeklinde açıklamıştır.


Ayrıca bu hattın daha önce yapılan bilimsel görüşlere dayalı proje etüt çalışmaları hatırlandığında; Erzincan-Torul-Tirebolu üzerinden Karadeniz sahiline ineceği ve iki ilin ilçeleri üzerinden Trabzon’a ulaşacağı şeklinde bilgiler mevcuttur." diyerek 9 soru sordu.


Bektaşoğlu'nun soruları


1-2023 yılında tamamlanacak veya başlayacak bir proje diye duyurduğunuz demiryolu ile ilgili, Hükümetinizin, ilgili bakanlığın; hazırlıkları tamamlanmış, kaynaklan tarif edilmiş, yatırım programın alınması muhtemel somut bir projesi var mıdır?


2- Tarafınızdan yapılan açıklamadan anlaşıldığına göre bu projenin hedef güzergahı Trabzon’da son bulacaktır. Açıklamadığınız ve asıl önemli olan diğer ayrıntılar ve bilgiler nelerdir? Örneğin, Karadeniz’e bağlantı hangi il ve ilçeler üzerinden yapılacaktır?


3- Demiryolu güzergâhının, Erzincan-Gümüşhane-Torul-Tirebolu-Görele-Eynesil-Beşikdüzü-Vakfıkebir-Akçaabat ve Çarşıbaşı’ndan Trabzon’a ulaştırılması, bu projeyi daha anlamlı kılacağı ve amaçlanan hizmetin daha geniş bir kitle tarafından kullanılacağı ve sadece ulaşıma katkı değil, daha fazla alanda ekonomik-sosyal kalkınma, gelişme ve istihdamı sağlayacağı sizce de bilinmekte midir?


4- Doğu ve Güneydoğu’nun, Karadeniz’e demiryolu ile bağlanması halinde bu bölgedeki GAP ürünlerinin Avrupa’ya deniz yoluyla en kısa yoldan taşınması da gerçekleşecek, bu durumda halen atıl durumdaki Giresun ve Tirebolu limanlarının da iş ve işlem hacmi artacak ve ülke ekonomisine ciddi katkı sunacaktır. Bu önemli gerekçe güzergahın belirlemesinde bir etken değil midir?


5- Demiryolunun Erzincan-Gümüşhane-Torul üzerinden Karadeniz’e, Giresun’un Tirebolu ilçesinden başlayarak; Trabzon’a ulaşması şeklindeki projeden vaz mı geçilmiştir?


6- Demiryolu ulaşımının bölgesel kalkınmayı sağlayan en önemli hizmetlerden birisi olduğu bilinmekteyken; eğer sadece ‘Trabzon’a demiryolu ulaştırılması’,bu ilin ve diğer komşu ilin ilçelerinin bu ulaşım hizmetlerinden yararlandırılmaması hedefleniyorsa, bunun yaratacağı ekonomik kayıplann neler olacağı yönünde bir çalışmanız var mıdır?


7- Torul-Maçka-Trabzon, Torul-Tirebolu-Trabzon seçenekleri üzerinde bir tercihte bulunmanız için yöredeki üniversitelerle, oda, borsalar, STK’lar ve diğer toplum örgütleriyle doğru güzergâhın belirlenmesi için hangi paylaşımlarda bulundunuz? Yöre halkının istek ve talepleri sizin için ne ifade ediyor?


8- Sadece ‘Trabzon’a demiryolu’ hedefiniz varsa, bu aynı yörede yaşayanlar arasında ayrımcılık yapıldığı ve sadece bir merkezin kalkınma ve gelişmesine yönelik bir politika izlendiği şeklinde algılar yaratmayacak mıdır?


9- Erzincan üzerinden Giresun’a ve oradan Trabzon’a ulaşacak bir demiryolu ağıyla Doğu ve Güneydoğu, İç Anadolu ve Doğu Karadeniz, birbirine bağlanmış olacağı gibi, bu bölgelerin coğrafyalarındaki ülkeler de düşünüldüğünde, ülkemizin demiryolu sayesinde; İran, Akdeniz, Asya, Ortadoğu ve diğer ülkelerle de ekonomik, sosyal, kültürel, turizm gibi konularda da işbirliği olanağına da kavuşacağı sizce de bilinmekte midir? Bu projenin bu kadar önemli olduğunu bilerek davranacak ve güzergâh tercihinizi buna göre mi yapacaksınız?





Geri Dön