22 / 11 / 2024
fuzul

Trabzon’da binalar yıkılınca bin 500 yıllık köprü ortaya çıktı!

Trabzon’da binalar yıkılınca bin 500 yıllık köprü ortaya çıktı!

Trabzon’da devam eden kentsel dönüşüm yıkımlarında bin 500 yıllık köprü bulundu. Tarihi köprünün akıbetinin ne olacağı ise merak konusu oldu...




Trabzon’un Ortahisar ilçesindeki Pazarkapı mahallesinde devam eden kentsel dönüşüm yıkımları sırasında bin 500 yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen köprü bulundu. 

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, geçtiğimiz yıl ortaya çıkan tarihi köprünün akıbetinin ne olacağı ise merak ediliyor. Bin 500 yıllık köprünün kente kazandırılmasıyla 4 bin yıllık şehrin tarihine ışık tutması planlanıyor.

İncelemeler yapıldı

Trabzon Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Coşkun Erüz, konuyla ilgili açıklamada bulundu. Bin 500 yıllık su kemerinin oyuncağa çevrildiğini belirten  Erüz, “Tabakhane Vadisi'nin deniz kısmında mumhane köprüsü var. Mumhane köprüsü tesadüfen üzerindeki binalar yıkılınca birdenbire kendisini açığa çıkarttı. Yoksa kimsenin çıkartmaya niyeti yoktu. Köprü açığa çıktı ve şuanda mumhanenin orada etrafı saçlarla çevrili olarak duruyor. Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği olarak biz de inceleme yaptık” ifadelerini kullandı. 

''Köprü şehre kazandırılsın''

Köprünün tamamen ortaya çıkartılarak şehre kazandırılmasını istediklerini aktaran Erüz, “1810’larda Trabzon’a gelerek seyahat eden bir Ermeni papaz tarafından yazılan bir seyahatname var. Seyahatnamede Mumhane Kapısı'nın önünde bir köprüden ve üzerindeki binalardan bahsediliyor. Yani şuanda yıkılan binaları tarif ediyor. Bundan 200 yıl önceyi bahsediyoruz, bunlar yazılmış. Biz bu köprünün korunması, açığa çıkartılarak o bölgenin ona göre rehabilite edilmesi tarihi dokuyla birlikte turizm, tarih ve kültür şehri Trabzon’a yakışır bir tarihi yapının ortaya çıkartılarak kazandırılması için talepte bulunduk. Ama ne yazık ki Koruma Kurulu'ndan bu köprü değildir, bu bir menfezdir dendi. 'Peki, menfez ne zaman yapıldı?' diye sorulduğunda, 'Bilmiyoruz herhalde 100 yıldır' dendi. Peki 100 yıl önce yapılan bir yapı tarihi eser midir? olmaya da bilir deniliyor. 'Köprü açığa çıktı bu nereden çıktı' diyorlar” diye konuştu. 


Geri Dön