06 / 05 / 2024

Trabzon'un Fethi'nin 549. yılı kutlandı!

Trabzon'un Fethi'nin 549. yılı kutlandı!

Atapark mevkisinde Zağnos Burcu önünde düzenlenen törende konuşan Belediye Başkan Vekili Ergin Aydın, Trabzon’un konumu itibariyle stratejik bir kent olduğunu ve her dönem dikkatleri üzerine çektiğini söyled



Atapark mevkisinde Zağnos Burcu önünde düzenlenen törende konuşan Belediye Başkan Vekili Ergin Aydın, Trabzon’un konumu itibariyle stratejik bir kent olduğunu ve her dönem dikkatleri üzerine çektiğini söyledi. Aydın, 1453 yılında İstanbul’u alarak Osmanlı Devleti’ni bir imparatorlukdurumuna getiren Fatih Sultan Mehmet’in 1461’de de Trabzon’u fethettiğini anımsatarak, şunları anlattı:"Bir süre müstakil sancak olarak idare edilen Trabzon 2. Beyazid’in oğluAhmet’in sancak beyi olarak atanmasından sonra ’Şehzade Şehri’ unvanını aldı. 1487 yılında Yavuz Sultan Selim’in vali olarak atanmasıyla birlikte kentte imar faaliyetleri de hız kazandı ve 1515 yılında da annesi Gülbahar Hatun adına Hatuniye Cami ve külliyesi yapıldı. Osmanlı İmparatorluğunu hemen her açıdan zirveye taşıyan, batılılarca da Muhteşem Süleyman olarak adlandırılan Kanuni Sultan Süleyman babasının valiliği sırasında, 1495 yılında da Trabzon’da doğdu. 15 yaşına kadar çocukluğunu Trabzon;da geçiren ve ilk eğitimini burada alan Kanuni, padişah olduktan sonra Batum ile birleştirilen Trabzon bir eyalet merkezi haline getirdi."

Garnizon Komutanlığı adına Yüzbaşı Ercan Eraslan’ın konuşmasının ardından il milli eğitim müdürlüğü ve gençlik spor il müdürlüğünce düzenlenen resim, şiir, kompozisyon ve atletizm yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerİ verildi.Tören, halk oyunları ekipleri ve Trabzon Belediyesi Kanuni Mehteran Takımının gösterisiyle sona erdi.
AA
   


Geri Dön