04 / 01 / 2025

Trafik Semtlerin Profilini de Değiştirdi

Trafik Semtlerin Profilini de Değiştirdi

Levent ve Mecidiyeköy gibi iş ve ticaret merkezlerinde yükselen plazalar ve alışveriş merkezleri yeni bir çalışan profili ortaya çıkarırken, yakınlarda yer alan ve gecekonduların da çok olduğu mahallelerin çehresinde bile değişikliğe yol açtı.



Buralarda çalışıp, trafikte zaman kaybetmek istemeyenler Çeliktepe, Gültepe, Emniyetevler, Sanayi Mahalesi ve Seyrantepe'ye yerleşiyor. Ev fiyatları ve kiralar bu semtlerde daha uygun.




İstanbul'un kalbi denilince, 15-20 yıl önce akla Eminönü ve Fatih geliyordu. Oysa aradan geçen yıllarda derenin altından çok sular aktı. Megakentin en önemli iş ve ticaret merkezleri biraz daha kuzeye kaydı. Bugün İstanbul ticaretinin büyük bölümü Şişli, Mecidiyeköy, Levent, Maslak hattma kaydı. Bu semtlerin ticaret hayatında öne çıkması yeni meslek gruplarını ortaya çıkarırken, plazalar ve alışveriş merkezlerinde çalışan binlerce kişi bölgelerindeki emlak hareketlerine büyük oranda etki etmeye başladı. Alışveriş merkezlerine ve eğlence mekanlarının yoğunlaştığı semtlere yalan bazı yerleşimlerde de farklı bir semtli profili gözleniyor.


BEYOGLU'NUN BÜYÜSÜ


Bunlardan en ilginci Beyoğlu... Beyoğlu'nda çok farklı meslek gruplarından insanlar yaşıyor. Tarlabaşı'nda yaşayanlarla, Cihangir'i seçenler farklı gibi görünse de, Beyoğlu'nun büyüsüne kapılan ve bundan uzak kalamayanlar diye ortak bir paydada birleştirilebilir. Cihangir, manzaralı dairelerde yaşayan üst gelir grubundan, eğitimli insanları barındırdığı kadar, barlarda çalışan solist, barmen, işletme sahibi ve konsomatrislerin de olduğu bir semt.


Gültepe, Çeliktepe, Emniyetevler, Sanayi Mahallesi ve Seyrantepe gibi metro güzergahına yakın semtler de; Sabancı Kuleleri, İş Bankası Kulele: Yapı Kredi Plaza, Tekfen Tovvers, Kanyon, MetroCity'de ücretli çalışanların gözdesi oldu. Plaza ve alışveriş merkezlerinin, bu semtlere de semte değer kattığı tartışılmaz bir gerçe Buralarda çalışıyor olup, trafikte zaman kaybetmek istemeyenler yerleştikçe, oturanların profili değişme başlamıştır. Taksim, Mecidiyeköy ve Beşiktaş gi merkezlere kolay ulaşılabili olması ve kiraların uygunlu özellikle çalışan kesimin ilgisini çekmektedir. Civardaki bankalarda ve şirketlerde çalışanlar aileleriyle birlikte rahatça oturabildikleri bu semtleri, bazı eksiklerine rağmen tercih etmektedir.


Şişli'de; Osmanbey, Kurtuluş, Harbiye semtlerindeki işyerlerinin, buralarda ikame etmek isteyenleri uzaklaştırdığı söylenebiliı Ana caddeden uzaklaştıkça oturuma uyguı sokaklara rastlamyor. Civarda genellikle tekstil işinde olanların işyerlerine yakın kor arayışma cevap verir. Azınlıklar ve eski İstanbul aileleri çoğunlukta.


BEYKOZ'A İLGİ ARTTI


Hiç otel, motel bulunmayan Beykoz, deprem sonrası en sağlam zeminli yerlerder bir olarak rağbet görmüştü. Art arda lüks konutlar inşa edildi. Şarkıcılar, artistler ve gelir düzeyi yüksek avukatlar, doktorlar ve işadamları tarafından tercih ediliyor


YENİ EVLİLERİN ÖĞRENCİLERİN VE GENÇ ÇALIŞANLARIN GÖZDESİ BEŞİKTAŞ


Beşiktaş, İstanbul'un en eski semtlerinden biri... Yıldız ve Fulya'yı kapsayacak şekilde geniş bir çemberde değerlendirildiğinde; yeni evlilerin, birlikte yaşayan gençlerin, memur ve öğretmenlerin yoğunlukta olduğu görülüyor. Çevresinde çok fazla okul ve üniversite bulunması dolayısıyla öğrencilere de rastlamyor. Aynca öğretim görevlilerinin, son yıllarda da yabancı uyrukluların semtte yerini aldığı emlak fiyatlarına etki ettiği gözleniyor.


HASTANE ÇALIŞANLARI ÇAPA VE KADIKÖY'DE


Özel ve kamu sağlık kurumlarının yoğunlaştığı semtlerde de doktorlar ve hemşireler başta olmak üzere sağlık çalışanları ikamet ediyor. Örneğin; doktorlar, hemşireler, öğretmen ve öğrenciler Çapa, Fındıkzade ve Cerrahpaşa' nın profilini oluşturur. Çevredeki hastane ve kliniklerde çalışan hekimler, üniversite talebeleri ve öğretmenler, iş yerlerine yakınlık açısından bu semtleri tercih ediyor. Son zamanlarda, Afrika ülkelerinden gelenlerin de ev kiraladığı da görülüyor.


Kadıköy'de; Fenerbahçe, Kalamış, Caddebostan, Suadiye ve Şaşkınbakkal semtleri üst gelir grubuna hitap ediyor. Semtin lüks konutlarında ikamet edenler işadamları, avukatlar, sanatçılar ve mali işlerle ilgili kişiler. Sahrayıcedit, Erenköy, Acıbadem, Göztepe semtlerinde orta gelir grubundan doktorlar ve avukatların yam sıra, memur ve mühendisler de ikamet eder. Altunizade ve Kozyatağı iş yeri ağırlıklı olunca, buralarda çalışanlar da Anadolu yakasının çeşitli semtlerine yayıldı.


BAHÇELİEVLER'DE KOMŞULUK ÖLMEDİ


Bahçelievler, orta gelir grubuna mensup ailelerin tercih ettiği bir semt. Apartmanlarda komşuluk yaygındır, kat malikleri birbirini tanır. Muhasebeciler, bankada nemur olarak çalışanlar, öğretmenler bu semtin sakinleri.


BİR CADDENİN AYIRDIĞI İKİ YAŞAM TARZI


Esenkent, Bahçeşehir'in bitişiğinde olup, tıpkı aradan geçen caddenin ikiye ayırdığı Yeni Levent-Çeliktepe veya Şirinevler-Ataköy benzeri farklılık gösterir. Kiralar birinde yüksek diğerinde daha düşük. Civardaki şirketlerde çalışanlar tercih eder. Esenkent'te genelde emekliler, memurlar ve öğrenciler yaşar.


EMLAK BANKASI İLE GELİŞTİ


Mimaroba ve Sinanoba da, önce Emlak Bankası konutları ile son yıllarda da özel konut projeleri ile öne çıktı. Yüksek apartmanlarda kimsenin kimseyi tanımadığı anlayış hakim. Daireleri düzenli, güvenli ve bağımsız yaşayanlar kullanıyor. Genç çiftler ve yalnız yaşayanlar da tercih ediyor.


(Hürriyet)


Geri Dön