02 / 05 / 2024

Trakya'da arsa ve konutlar çok cazip! İlgi Trakya'ya yöneldi!

Trakya'da arsa ve konutlar çok cazip! İlgi Trakya'ya yöneldi!

Son senelerde yaşanan ekonomik kriz pahalılık ile deprem korkusu İstanbul'dan tersine göçü hızlandırmış oldu. İstanbul'u terk edenlerin yeni adresi ise Tekirdağ, Edirne ve Çanakkale olurken, bu şehirlerdeki arsa fiyatlarını da canlandırdı. Buna göre, Çanakkale'de 10 dönüm araziler bile 20 milyon TL'



TÜİK tarafından açıklanan veriler kapsamında bir senede 418 binden fazla kişi İstanbul'dan ayrılırken, son 5 senelik zamanda da İstanbul'dan gidenlerin sayısının 2 milyonu 200 bini geçtiği kaydedildi. Kahramanmaraş depremlerinden sonra hızlanan kentsel dönüş sürecinin de çevre illere göçü arttırdığı kaydedilirken, en fazla tercih edilen şehirler ise Tekirdağ, Edirne, Çanakkale olarak öne çıkıyor. İstanbul'dan Trakya'ya göç, bölge genelindeki emlak fiyatlarının da artmasına neden olurken, son zamanlarda bölgede kiralık daire sorunu başladı.

haberglobal.com.tr'de yer alan habere göre; İstanbul'daki yüksek kiralar ve kalabalıktan uzaklaşmak isteyen vatandaşlar hem tatil amaçlı, hem de kalmak için  Tekirdağ'a geldiklerini kaydeden emlakçı Barış Şahin "İstanbul'dan gelenler Süleymanpaşa, Şarköy, Altınova, Marmaraereğlisi bölgelerini tercih ediyor" dedi.

FİYATLAR ŞAŞIRTIYOR

Edirneli emlakçılar ise son bir senedir İstanbul'dan arayanların çok fazla arttığını ve genelde satılık daire sordukları bilgisini paylaşıyor. Buna göre, Edirneli emlakçı Ali Yılmazsoy da, şehire gelen memurların şaşırdığını ve fiyatları çok yüksek bulduklarını söyledi.

Trakya da arsa ve konutlar çok cazip! İlgi Trakya ya yöneldi!

10 DÖNÜM BİR ARAZİ 20 MİLYON TL 

İstanbul'a yakın olduğu için daha çok tercih edilen Çanakkale de, megakentten yoğun göç alan kentlerden birisi. Buna göre, Arazi Geliştirme Yatırım Danışmanlığı'ndan  Avukat Mert Van, “Doğru yerden ve doğru fiyatla alınan bir arsa her zaman altın ve konuta göre daha fazla getiri sağlıyor. Çanakkale'nin merkez köylerinde bulunan arazi fiyatları yaşanan talep artşı ile yükseldi. Lapseki, Suluca, Kemiklialan bölgesinde 10 dönümlük bir arsa, arazi, tarla 20 milyon, 25 milyon TL, merkeze bağlı Batak Ovası bölgesinde ise 10 dönüm arsa, arazi, tarla ise 4, 5 milyon TL gibi fiyatlardan satılıyor" dedi.

Konut fiyatlarındaki yükseliş, insanların enflasyon karşısında paralarını koruma çabası, kredibilite ve deprem gibi nedenler ile yatay mimariye oluşan ilginin  arsa yatırımına olan ilgiyi katladığını sözlerine ekleyen Avukat Van, "Devletin altyapı yatırımı yapmayı planladığı, gelişmekte olan bölgelerden doğru fiyatlı arsa yatırımları yapmak için doğru bir zamandayız. Özellikle Çanakkale’de bu anlamda fırsat veren şehirlerin başında geliyor. Köprü projesi ve Malkara Otobanı ile kent adeta yeni çekim merkezi olma yolunda. Öte yandan son 4 senede Türkiye genelinde arsa rakamlarının yüzde 530 arttığını biliyoruz.  Ayrıca, Çanakkale'de  imarlı arsaların metrekare fiyatı bin TL’den başlayıp 60 bin TL’ye kadar satılabiliyor.

ARSAYA İLGİ ARTIYOR

1/1000 uygulama imar planı olan arazilere de dikkat çeken Avukat Van, şunları söyledi: "1/1000 uygulama imar planı olan yerler, üzerinde konut, otel, hastane gibi yapılabilen arsalardır. Son 1 senede konut satışları yüzde 17,5 azalırken, 1 milyon 225 bin satış gerçekleşti. Buna göre, konut dışı satış da  yüzde 3 yükseliş 1 milyon 723 bin oldu."

Artık konut alamayan arsa ve tiny house alıyor: İşte arsa yatırımında öne çıkan yerler! 

İstanbul'da artık boş alan kalmadı! Kentin Trakya’ya doğru büyümesi doğru mu? 

Deprem sonrasında arsa talebi yüzde 60 oranında arttı

Gayrimenkul sahipleri 2024’te çok kazanacak!


 


Geri Dön