10 / 05 / 2024

TRAKYAKA' dan 258 projeye 30 Milyon destek!

TRAKYAKA' dan 258 projeye 30 Milyon destek!

Olgav Güler Trakya Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu 2014 yılının 2'inci toplantısını dün gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Kalkınma Kurulu Başkanı Turhan Altıncı kurulun bir danışma organı olduğunu hatırlattı.



TRAKYAKA Genel Sekreteri i I Murat Şahın ise bölgenin gelişmesi adına çok sayıda projeye destek verdiklerini belirterek bugüne kadar Ajans Başkan Turhan Altıntel Genel Sekreter Murat Şahin olarak 258 projeye 30 Milyon TL destek sağladıklarını belirtti. Şahin aynea Tunca'daki Turizm projesini hatırlatarak projenin hayata geçmesi halinde Edirne'nin Türkiye'nin şanslı illerinden biri olacağını belirtti. 

Margi Otel Toplantı Salonu nda gerçekleştirilen toplantıya Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Hüseyin Sarıoğlu. Trakya Kalkınma Ajansı Genel SekreteRİ Mahmut Şahin. Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet llacıoğlu ve Edirne Sanayici İş Adamları Demeği (EDSİAD) Bakkam ismet Açıkgöz ün yanısıra kurul üyeleri katıldı. 

İstiklal martıyla başlayan toplantıda ilk olarak konuşan Kalkınma Kurulu Başkanı Turhan Altıntel. 

Ajansın kurulduğu günden bu yana çalışmalarına ve bölgeye katkı sunmaya devam ettiğini belirterek, geçtiğimi itkini avında Ajans'ın uluslararası bir kümelenme konferansına ev sahipliği yaparak 30 a yakın ülkeden insanları Tekirdağ'da buluşturduğunun altını çizdi. Bunların bölgenin tanıtımı ve işbirliklerinin geliştirilmesi adına önemli fırsatlar olduğunu vurgulayan Altıntel şöyle devam etti; ' Yine Ajansımı/ bölgesel tanıtım c yatırımcı çekme konularına önemle eğilmekte. Sağ olsun arkadaşlar bölge mı/e daha çok yatırım gelmesi için ellerinden geleni yapıyorlar. Gelen yatırımcılara yatırım alanlarını gezdirmekten, onların evi ak işlerini halletmeye kadar çok kapsamlı bir hizmet sunuluyor. Diğer taraftan Edirne'de planlama aşamasında bir güdümlü proje var kı. inşallah tamamlandığında ılın vizyonunu bir adım daha ileri taşıyacak. Ajansın sağladığı büyük malı destek, valilik ve belediyenin de ortaklaşa çalışmasıyla Tunca netin üzerinde bir tun/m projesi hayata geçiriliyor. İnşallah bunun da gerekli onay ve izinleri alındıktan sonra temeli atılacak. Proje ile Tunca nehrinin önüne bir set çekilecek, su yükseltilecek ve etrafa rekreasyon alanları inşa edilecek. Dünyada çok güzel örnekleri olan bir proje. Edirne de bu şanslı illerden birisi olacak." 


"AJANSIN BİZDEN DAHA ÇOK YARARLANMASI LAZIM" 

Kalkınma Kumlu nun bir danışına organı olduğunu hatırlatarak sözlerine devam eden Altıntel: "Eğer danışma organıysak, ajansın birden daha çok yararlanması lazım. Bizim daha etkin olmamız lazım. 

Bunda hemfikiriz. Ancak bunu sağlamak için elimi/de bir kanun var. Onun sınırları dışına çıkamıyoruz. 

Ama o sınırlar içinde ben çok güzel şeyler yapılabileceğine inanıyorum. Bu yüzden lütfen öneri bölümünde, ajansın ve bölgenin sıkıntılarını dile getirirken, bu toplantıları daha çok nasıl verimli hale getiririz biraz ona odaklanalım" dedi. 


258 PROJEYE 30 MİLYON DESTEK 

Toplantıda daha sonra konuşan TRAKYAKA Genel Sekreteri Murat Şahın ise Ajans olarak, bölgesel sanayileşme, tarımsal üretim ve turizm ve sosyal kalkınmanın uyum içinde geliştirilmesinde yerel aktörlerle işbirliğinin önemine inandıklarını belirterek; "Ajans bir andan Bölgedeki kurumların kapasitesini artırma amaçlı sunmuş olduğu eğitim ve danışmanlık desteğinin yanı sıra Bölgede turizmin geliştirilmesi, çevrenin korunması. KOBİTerin rekabet gücünün artırılması, sivil toplum kuruluşlarının ve dolayısıyla sosyoekonomik yaşamın geliştirilmesi amacıyla çok sayıda projeye destek veriyoruz. 

Bugüne kadar 25S projeye 30 milyon TLlik bir destek sağladık, Eş finansman ile bölgeye aktarılan kaynak M milyon TL oldu" şeklinde konuştu. 

Mali Destek Programlan dışında illerin önemli ihtiyaçlarını giderecek güdümlü projeler aracılığıyla da bölgenin kalkınmasına da destek olduklarına değinen Genel Sekreter Şahin; "Trakya Kalkınma Ajansı. Edirne Valiliği. Edirne Belediyesi. Edirne Ticaret ve Sanayi Odası ve Edirne Ticaret Borsası ortaklığında gerçekleştirilecek olan güdümlü proje kapsamında Tunca Nehri'nın turizm faaliyetleri acısından etkin kullanımı, padişah a ormanı ve Kırkpmar Güreş Alanı'nın yeniden düzenlenmesi amaçlanıyor. Proje Edirne ve Bölgemizin cazibc merkezi haline gelmesini sağlayarak ekonomiye büyük katkı sunacaktır. Toplam maliyeti 10.500.000 TL olan projenin 4.750.000 TL lik kısmını ajansımız karşılayacak" dedi. 

Ajans olarak önemli bir adım daha attıklarını dile getiren Şahın Trakya roman derneklerinin temsilcilerini bir araya getirdiklerini söyledi. Şahın. "Roman vatandaşlarımızın sorunlarını konuştuk ve Şubat ayında Trakya Roman Çalıştayı düzenleyeceğiz, bu çalıştayın da romanların ekonomik, sosyokültürel alandaki sorunlarının çözümü ıçin çok önemli olduğuna inanıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Genel Sekreter Murat Şahin in konuşmasının ardından toplantıda Ajans ile işbirliği halinde olan Türkonfed tarafından hazırlanan Trakya Bölgesi illerinin gelişimine yönelik senaryolarının da yer aldığı çalışma hakkında Doç.Dr. Ümit İznen tarafından bilgiler aktarıldı. Daha sonra ise Ajansın gerçekleştirdiği projeler hakkında ve gelecek dönem destekleri hakkında bilgilendirme yapıldı. 


Edirne Hudut


Geri Dön