05 / 11 / 2024

MEVKA 689 projeye 82 milyon TL'yi aşkın destek verdi!

MEVKA 689 projeye 82 milyon TL'yi aşkın destek verdi!

Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri, ajansın faaliyete geçtikleri 2009 yılından bu yana 689 projeye 82 milyon TL kadar destek sağladı. Bu projelerle birlikte en az 121 bin kişi istihdam edildi.




Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) Genel Sekreteri Mevlana Kalkınma Ajansı'na (MEVKA), faaliyete geçtiği 2009 yılından bugüne kadar, 2 bin 300'ü aşkın (en fazla proje teklifi alap ajanslardan biri) proje teklif edilmiş ve 689 proje teklifi destek almaya (en fazla proje teklifi destekleyen ajanslardan biri) hak kazanmıştır. 140 milyon TL'nin üzerinde yatırım desteği olan bu projelere MEVKA olarak 82 milyon TL'yi aşkın destek sağlanmıştır. Orta ileri teknoloji grubunda Ar-Ge, yenilikçilik temalı projelere destek sağlanmış ve 2023 vizyonundaki ihracat hedeflerine katkı sağlayan projeler desteklenmiştir. Bu projelerle birlikte şu ana kadar en az 22 bin 730 kişi değişik konularda eğitilmiş ve en az bin 121 kişi istihdam edilmiştir ve uygulaması devam eden projelerle ilgili izleme faaliyetlerine devam edilmektedir. 


MEVKA olarak Konya ve Karaman bölgesinde özellikle kamu, sivil toplum ve özel sektör temsilcilerini bir araya getiren MEVKA, kalkınmanın yönetişim boyutunun güçlendirilmesine öncelik veriyor. Bulunduğu bölgedeki sanayi sektöründeki gelişmeleri yakından takip eden MEVKA, hazırlayacağı yeni dönem bölge planı kapsamında bölgenin kalkınmasında stratejik öneme sahip olan sektörlerde bir odaklanmanın sağlanabilmesi için tedbirler alıyor ve bu stratejik sektörlere özgü derinlemesine sektör analizleri yapıyor. Stratejik sektörler arasında makine ve ekipman imalatı, tarım alet ve makineleri, gıda sektörü, otomotiv yan sanayii, kimya sanayii ve döküm sektörleri yer alıyor. 


Kümelenme faaliyetlerine önderlik etmeyi amaçlıyoruz 


Ülkemizin 2023 vizyonu kapsamında yapılan çalışmalar neticesinde Konya'da tarım alet ve makineleri sektöründe, Karaman'da ağaç ve orman ürünleri sektöründe kümelenme potansiyelinin olduğu belirlenirken, ajansımız kümelenme faaliyetlerine önderlik etmektedir. Aynca, bölgenin 'Dış Ticaret Performansı, TR52 Bölgesi ilçeleri Sosyal Gelişmişlik Endeksi, TR 52 Bölgesi Kuraklık Endeksi, ihracatta Bölgedeki Stratejik Sektörler, Tarım Sektörü Yatırım Kılavuzu, Sanayi Sektörü Yatırım Kılavuzu, Hizmetler Sektörü Yatırım Kılavuzu, Turizm Sektörü Bölgesel Kümelenme Analizi, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Malzeme Üretilebilirlik Araştırması' gibi bölge kalkınması için son derece önem arz eden, çok sayıda (106 adet) araştırma ve analiz çalışmaları gerçekleştirmektedir. Bunun yanı sıra Güdümlü Proje Desteği kapsamında, içinde Küme Koordinasyon Merkezi, Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Merkezi, Kuluçka Merkezi, Tasarım ve Proje Merkezi, Mesleki Yeterlilik Test Merkezi, Üniversite Sanayi İşbirliği Merkebi ile uygulama laboratuvarlarının bulunduğu Konya Merkezli Bölgesel İnovasyon Merkezi kurulması noktasında başvuru sahibi ve ortaklarıyla sözleşme imzalanarak, faaliyetlere başlanmıştır. Aynı program kapsamında Karaman Merkezli iş Geliştirme Merkezi kurulması ile ilgili faaliyetler ise devam etmektedir. Bunun yanı sıra aynı program kapsamında, bölge sanayisinin nitelikli ara eleman ihtiyacını büyük ölçüde karşılaması planlanan Mesleki Eğitim Merkezi'nin kurulması çalışmaları hızla devam etmektedir. Ajans bünyesindeki Yatırım Destek Ofisi kanalıyla çok sayıda ülkenin büyükelçiliği ziyaret edilmiş, fuar, konferans ve paneller vasıtasıyla bölgenin imkan ve kabiliyetlerinin, yatırım ortamının tanıtılması sağlanmaya çalışılmaktadır. Bu ofisler, talep eden özel sektör yatırımcılarının, kamu kurum ve kuruluşlarının görev ve yetki alanına giren izin ve ruhsat işlemleri ile diğer idari iş ve işlemlerini tek elden takip ve koordine ediyor. Burada görev alan uzmanlar, yatırımları izlemek, yatırımcıya bilgi vermek ve yol göstermek, yatırım başvuruları hakkında ön inceleme gibi işlemlerin tamamını, hiç bir ücret almadan üstleniyor. 


Kurulduğu günden bugüne bölgede işbirliğini sağlamak ve bölge paydaşlarını ortak hedeflere yöneltebilmek adına birçok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmalarda geleceğe ilişkin karar almak süreçlerine bölge paydaşlarının etkili ve etkin şekilde katılımı sağlanmaktadır. İlçe düzeyine kadar indirgenen bu süreç, alınan bu kararların hayata geçirilmesi için oldukça önemlidir. Çünkü alınan kararların hayata geçirilmesine yönelik çalışmaların sadece ajansımız tarafından yapılması yeterli değildir. Bölgemizde kalkınmanın sağlanabilmesi için birlikte hareket etmek ve yapılan çalışmaları toplumsal bir temele yaymak gerekmektedir. 


Bölge halkı olarak hep birlikte gerçekleştireceğimiz bu kalkınma sürecine 'geleceğe ilişkin kararların hayata geçirilmesine yönelik bilinci uyandırmak, koordinasyonumuzla ortak iş yapma kültürünü geliştirmek, desteklerimizle bölgenin sınırlı kaynaklarının doğru alanlara yönlendirilmesini sağlamak ve rekabet gücümüzü artırarak ülke ekonomisine katkı sağlamak, verdiğimiz eğitimlerle finansal kaynaklara erişimi kolaylaştırmak, ulusal ve uluslararası gelişimleri takip ederek gelişime ayak uydurmak, bölgenin yatırım ortamlarını iyileştirip gerek ulusal gerekse uluslararası çeşitli platformlarda tanıtımını yaparak bölgeye yatırımcı çekmek' gibi çalışmalarla MEVKA olarak katkımızı sağlamaktayız. 


Dünya Bölge


Geri Dön