Tren kazalarının nedeni Demiryollarının 60 yıllık ihmalidir!
Türk demiryolları ile Alman demiryollarının sürekli iş birliği halinde olduğunu kaydeden Prof. Dr. Sıddık Binboğa Yarman, demiryollarında emniyet yönetimi ve güvenliğinin 2004 yılından itibaren gündeme geldiğini belirtti.
2014 Türk-Alman Bilim Yılı kapsamında I. Demiryolu Emniyet Yönetim Sistemleri Çalıştayı, 23 Ekim 2014 Perşembe günü TCDD Ankara Gar Kule Restoran Toplantı Salonu’nda başladı.
Koordinatörlüğünü Doç. Dr. Hakan Güler'in yaptığı Çalıştayın açılış konuşmalarını İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıddık Binboğa Yarman, Dış İlişkiler Daire Başkanı İbrahim Halil Çevik ve Emniyet Yönetim Sistemi (EYS) Müdürü Erhan Gör yaptı.
Yarman: "Tren kazalarının esas nedeni Demiryollarının 60 yıllık ihmalidir"
Demiryollarında meydana gelen kaza ve olayların esas nedeni araştırıldığında yarım asırlık ihmalin sonucu olduğunu tespit edildiğini anlatan Yarman, “ Osmanlı’dan kalma yollar yenilenmedi, tüneller tamir edilmedi, köprüler kaderine terkedilmişti.” dedi. YHT ile birlikte demiryolu güvenlik politikalarının oluşturulduğunu 2004 yılından itibaren yapılan çalışmalarla demiryolu kazalarında önemli düşüşler yaşandığını dile getiren Yarman, hemzemin geçit kazalarının önlenmesine yönelik olarak başlatılan çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Çevik: "TCDD, EYS hakkında üzerine düşen görevleri yapıyor"
Çalıştayda konuşan Dış İlişkiler Daire Başkanı İbrahim Halil Çevik ise TCDD olarak 2009 yılındaki direktiflerle ilgili üzerine düşen görevi yerine getirmeye çalıştıklarını anlatarak, bu kapsamda EYS oluşturulduğunu ifade etti. Çevik; “Emniyet Yönetim Sistemi bir kültürdür önemli olan bu kültürün oluşturulmasıdır.” şeklinde konuştu.
Gör: "Amacımız EYS kültürü oluşturmak"
Emniyet Yönetim Sistemi (EYS)Müdürü Erhan Gör de 2009 yılında YHT Bölge Müdürlüğü bünyesinde EYS birimi kurulduğunu ve sonrasında tüm şebekede bu birimlerin oluşturulduğunu kaydederek, EYS kültürü oluşturmak için de projeler yürüttüklerini söyledi.
Testler yapılacak
Türkiye’de ilk defa düzenlenen Çalıştayda; Alman – Türk uzmanlar tarafından demiryolu emniyet yönetim sistemleri, altyapıdan işletmeye ve insan kaynaklarından sertifikasyona kadar çok geniş bir ölçekte değerlendiriliyor.
Oturumların ardından demiryolu emniyet yönetim sistemleri konusunda uzman olan Almanya ve Avrupa’da uygulamalar ve projeler yapan Zöllner Signal Systems ve WSD Eisenmann kuruluşlarının desteği ile demiryollarında yol emniyetinin sağlanmasında otomatik uyarı sistemleri kullanılarak, pratik uygulamalar ve testler yapılacak.
Çalıştay kapsamında Ankara Palas Devlet Konukevi’nde de çalışma gruplarının toplantıları gerçekleştirilecek.
TCDD