05 / 05 / 2024

TSMD dev Ankara maketini tamamladı, Kentpark AVM'de sergileniyor!

TSMD dev Ankara maketini tamamladı, Kentpark AVM'de sergileniyor!

Türkiye Serbest Mimarlar Derneği'nce yürütülen proje kapsamında, Ankara'nın sembol binalarının detaylarıyla yer aldığı bir maket yapıldı.



Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan maket, Atatürk Bulvarı ve çevresini temel alarak Başkent'in kentsel gelişimini ortaya koyuyor.


Türk Serbest Mimarlar Derneği (TSMD) Yönetim Kurulu Başkanı Yeşim Hatırlı, Mimarlık Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, derneğin, ''Kültürün İzlerini Mimarlık Üzerinden Yeniden Okumak'' başlıklı AB projesi kapsamında çeşitli etkinlikler gerçekleştirdiğini belirtti. 


Bu etkinlikler kapsamında Türkiye'de sivil girişimle kurulacak ilk mimarlık merkezini hayata geçirecek olmaktan heyecan duyduklarını kaydeden Hatırlı, merkezin, mimarlık ortamının paydaşlarını bir araya getirme, mesleğin toplumsal alanda tanınmasına zemin hazırlama amacıyla yapıldığını söyledi. 


Merkezin açılışının 14 Haziran 2012 Perşembe günü yapılacağını bildiren Hatırlı, AB projesi kapsamında dev  Ankara  maketinin de yapıldığını açıkladı. 


''Türkiye'de çifte ilki gerçekleştirmekten heyecan ve gurur duyuyoruz'' diyen Hatırlı, birçok ülkede kent müzeleri, mimarlık merkezleri ve kent maketlerinin bulunduğuna dikkati çekti. 


Türkiye'de ise TSMD Mimarlık Merkezi'nin ve Ankara maketinin ilk olduğunu vurgulayan Hatırlı, AB Projesi kapsamında iki fotoğraf çalışması ile Berlin'de ''Batı'daki Doğu'' başlıklı bir panel gerçekleştirildiğini hatırlattı. 


Mimarlık Merkezi'nin ''Doğu'daki Batı'' başlıklı panelle açılacağını dile getiren Hatırlı, merkezde, çok amaçlı salon, sergi alanı, toplantı salonu ve idari birimlerin yer alacağını ifade etti. 

     

Dev Ankara maketi


TSMD Başkanı Hatırlı'nın verdiği bilgiye göre, proje kapsamında hayata geçirilen Ankara kent maketinin ana unsurunu, ''Başkent'in omurgası'' sayılan 7 kilometrelik Atatürk Bulvarı oluşturuyor. Makette, kuzey-güney yönünde gelişen Başkent'in önemli yapıları detaylarıyla yer alıyor. 


Yapımı 12 kişi tarafından 8 ayda gerçekleştirilen, 14 metre uzunluğunda, 1/500 ölçeğindeki maket, 15 bin dönümlük bir alanı 56 metrekare üzerinde görme imkanı sağlıyor. Taşınabilir ve modüler yapıda tasarlanan, farklı mekanlarda sergilenebilecek maket, Kentpark Alışveriş Merkezi içerisinde Ankaralıların ilgisine sunuldu. 


Resmi açılışı 14 Haziran Perşembe günü yapılacak maket, Temmuz ayından itibaren Mimarlık Merkezi'nde sergilenecek. 


Mimarlık Merkezi'nde ayrıca, maketin temelini oluşturan Atatürk Bulvarı ve yakın çevresini kapsayan ''Kale'den Kule'ye'' isimli fotoğraf sergisi de ziyaret edilebilecek. Çekimleri, Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği'nin (AFSAD) desteğiyle, çoğu mimarlık öğrencisi 20 kişilik bir ekiple gerçekleştirilen sergide, Atatürk Bulvarı'nın iki cephesinin silueti ve makette vurgulanan binalara ilişkin fotoğraflar yer alacak.


AA


Geri Dön