28 / 04 / 2024

TÜİK Nisan 2023 dış ticaret endekslerini açıklandı!

TÜİK Nisan 2023 dış ticaret endekslerini açıklandı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin dış ticaret endekslerini tek tek açıkladı. İhracat birim değer endeksi Nisan ayında geçen senenin aynı ayına göre yüzde 1,1 artarken, ithalat birim değer endeksi yüzde 16,7 geriledi.



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin merakla beklenen dış ticaret endekslerini açıkladı. Açıklanan resmi rakamlara göre, ihracat birim değer endeksi nisanda geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 1,1 artış gösterdi.

Verilen detaylara göre, söz konusu endeks, 2022 Nisan'a göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 7,5 ve imalat sanayisinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 3,4 artarken, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 10,8 ve yakıtlarda yüzde 24,3 oranında azalma gösterdi.

Yine verilen detaylara göre, ithalat birim değer endeksi Nisan ayında yıllık bazda yüzde 16,7 geriledi.

Ayrıca paylaşılan detaylara göre, söz konusu endeks, geçen senenin aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 9,6 ve imalat sanayisinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 5,2, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 19,6 ve yakıtlarda yüzde 44,4 oranında düştü.

TÜİK Nisan 2023 dış ticaret endekslerini açıklandı!

İhracat miktar endeksi

Yine aktarılan detaylara göre, ihracat miktar endeksi Nisan ayında geçen senenin aynı ayına oranla yüzde 18,1 oranında azaldı. Söz konusu endeks aynı dönemde gıda, içecek ve tütünde yüzde 13,5, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 6,6 ve imalat sanayisinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 21,2 gerilerken, yakıtlarda yüzde 0,8 artış gösterdi.

Paylaşılan detaylara göre, ithalat miktar endeksi Nisan ayında yıllık bazda yüzde 14,3 yükseldi. Endeks geçen senenin aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 30,5 yakıtlarda yüzde 14,5 ve imalat sanayisinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 13,9 artarken, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 14,4 düştü.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön